Είναι λυπηρό, αναφέρει ο ΔΗΣΥ ότι, εν έτει 2017 το κατοχικό καθεστώς να βρίσκει προσκόμματα και αφορμές και να απαγορεύει σε πολίτες την άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων.
Για πρώτη φορά, μετά από 14 χρόνια, το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε την προσέλευση πιστών στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου για την τέλεση του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας.
Είναι απαράδεκτο όταν συμπίπτουν εορτές διαφορετικών θρησκειών ετσιθελικά και απροκάλυπτα να αποφασίζει ο οποιοσδήποτε να καταργεί ή και να μεταφέρει την ημερομηνία για τους εορτασμούς της μιας εκ των δύο.
Καλούμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, να επιδείξει την αναγκαία βούληση και αποφασιστικότητα ώστε να αποφεύγονται τέτοιες αποφάσεις, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την παγίωση και μεγέθυνση της απόστασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος, αναφέρουν οι Οικολόγοι, να επιτρέψει την τέλεση της καθιερωμένης πλέον λειτουργίας στον Ι.Ν. του Αγίου Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου πρέπει να τύχει της άμεσης καταγγελίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τέτοιες κινήσεις, ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθούν, μας οδηγούν σε πισωγύρισμα, για το οποίο πρέπει να καταγγελθεί άμεσα το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία.
Σημειώνουμε ιδιαιτέρως ότι η απαγόρευση της λειτουργίας στον Αγ. Μάμα αποτελεί και παραβίαση της συμφωνίας Χριστόφια – Ταλάτ για το άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη και της τροφοδοσίας του κατοχικού στρατού στο θύλακα των Κοκκίνων. Τίθεται θέμα αν είναι πλέον σωστό να επιτρέπεται η διέλευση τρεις φορές την εβδομάδα μέσα από τον Κάτω Πύργο λεωφορείων που μεταφέρουν “επισκέπτες” για ανθρωπιστικούς λόγους στα Κόκκινα και κλειστών φορτηγών με προμήθειες. Υποτίθεται ότι αυτή η διευθέτηση έγινε ως αντάλλαγμα της μετάβασης των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της Τηλλυρίας στον Αγ. Μάμα χωρίς διατυπώσεις. Πρέπει να καταγγελθεί η απόφαση των Τούρκων, ως παραβίαση της διεθνώς εδραιωμένης προσέγγισης περί ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πέραν της καταγγελίας της ενέργειας αυτής, με ενδιαφέρον θα περιμένουμε τις δηλώσεις του κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου που σε αυστηρό τόνο, έδινε μαθήματα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν τοποθετούμασταν για την περίπτωση της μετάβασης Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα. Σήμερα που το κατοχικό καθεστώς παραβίασε τη συμφωνία που με ζέση υπερασπιζόταν, τι έχει άραγε να πει;
Παρά το ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι, αναφέρει το ΕΛΑΜ, στην ύπαρξη ανοικτών οδοφραγμάτων, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την απαγόρευση λειτουργίας στον Άγιο Μάμα στη Μόρφου.
Ως Κίνημα ξεκάθαρα διαφωνούμε με την διέλευση στα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων, αφού ως πράξη από μόνη της παρέχει υπόσταση στο ψευδοκράτος και εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους, είτε αυτή γίνεται για συναισθηματικούς είτε για θρησκευτικούς σκοπούς.
Η απαγόρευση από το ψευδοκράτος όμως στέλνει τα δικά της μηνύματα στην Κυβέρνηση και αποτελεί απάντηση στην απαράδεκτη απόδοση άδειας για μετάβαση για τους προκλητικούς «εορτασμούς» στα Κόκκινα.
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί την Κυβέρνηση να καταγγείλει την τουρκική πλευρά, αλλά και να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, από τα οποία κανένα όφελος δεν αποκομίσαμε.
Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ως εκ τούτου είναι απαράδεκτο να κρατούμε τα οδοφράγματα ανοικτά μετατρέποντας τον λαό μας από πρόσφυγες, σε τουρίστες, στην ίδια τους την πατρίδα.
Η απόφαση των κατοχικών αρχών, αναφέρει το ΑΚΕΛ, για απαγόρευση της λειτουργίας στον Αϊ-Μάμα της Μόρφου είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Η δυνατότητα μετάβασης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε χώρους λατρείας εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί σημαντική εξέλιξη που φέρνει τις δυο κοινότητες πιο κοντά αλλά και επιτρέπει την επανασύνδεση χιλιάδων εκτοπισμένων με τους τόπους τους. Δεν είναι επομένως τυχαίο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση, όπως και άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, έχει ληφθεί από μια ψευδοκυβέρνηση η οποία συγκροτείται από Τουρκοκυπριακά κόμματα που πολεμούν με φανατισμό τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και την επανένωση της πατρίδας μας. Αυτή την επιδίωξη θέλει να εξυπηρετήσει και η συγκεκριμένη απόφαση.
Από την άλλη χαιρετίζουμε τη στάση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) το οποίο καταδίκασε την απόφαση της «κυβέρνησης» και την χαρακτήρισε ως απαράδεκτη.
Η στάση του ΡΤΚ καταδεικνύει ότι παρά τις μεθοδεύσεις από δυνάμεις που επιδιώκουν την διχοτόμηση εντός και εκτός της Κύπρου, υπάρχουν και εκείνες οι δυνάμεις που παραμένουν προσηλωμένες στον αγώνα για λύση και επανένωση της Κύπρου.
Η απόφαση των Τούρκων, αναφέρει το Κίνημα Αλληλεγγύης, για απαγόρευση της μετάβασης των χριστιανών στο Ναό του Αγίου Μάμα στη Μόρφου, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.
Η δε «δικαιολογία» του κατοχικού καθεστώτος περί χρονικής σύμπτωσης της εορτής του Αγίου Μάμα με την Γιορτή των Θυσιών και η επίκληση λόγων ασφαλείας, δεν πείθει κανέναν.
Προφανώς για το κατοχικό καθεστώς οι Μουσουλμανικοί και οι Χριστιανικοί εορτασμοί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα, και υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων.
Τα οποία εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν άραγε ποιοι;
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όσες παρόμοιες εκδηλώσεις επέτρεπε μέχρι τώρα η τουρκική πλευρά να πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα, είχαν πάντοτε τη σκοπιμότητα να ξεγελάσουν τους Ε/κ για το άθλιο προσωπείο της κατοχής.
Αυτό ας το δουν όλοι εκείνοι οι οποίοι μας καθύβριζαν όταν λέγαμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν προάγουν καθόλου την επίλυση του Κυπριακού αλλά απεναντίας προάγουν την σταδιακή αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Πρόκειται για ενέργεια η οποία πρέπει να καταγγελθεί άμεσα από την κυπριακή κυβέρνηση.
Πρόκειται για ενέργεια ενδεικτική και της αντίληψης της τουρκικής πλευράς ευρύτερα για τις θρησκευτικές ελευθερίες.