Σίμος Ιωάννου: Η Αμμ/στος είναι προτεραιότητα

Σίμος Ιωάννου
Reading Time: 4 minutes

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, καλεί τους συνδημότες του να συστρατευθούν στον αγώνα για επιστροφή στην αγαπημένη πόλη και υποδεικνύει ότι πρέπει το ταχύτερο να καθήσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση.

-Τι σημαίνει για εσάς η Αμμόχωστος, σε περίπτωση εκλογής σας ποιες θα είναι οι προτεραιότητες;

Αμμόχωστος είναι οι γλυκές μνήμες από τα ομορφότερα χρόνια της ζωής μου. Κουβαλώ μέσα μου όλες τις απλές, αλλά όμορφες στιγμές που έζησα εκεί με τους απλούς ανθρώπους της φτωχολογιάς στη λαϊκή συνοικία του Αγίου Λουκά όπου μεγάλωσα. Θυμάμαι τις κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις στη συνοικία μας όπου οι άνθρωποι ήταν πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Θυμάμαι ακόμη, τις εκδηλώσει μας στο Σύλλογο. Ζούσαμε απλά, λαϊκά, φτωχικά αλλά αγαπημένα. Αυτή είναι η Αμμόχωστος που άφησα και σε αυτή την Αμμόχωστο θέλω να επιστρέψω μαζί με τα παιδιά μου.

Σε περίπτωση εκλογής μου, υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ιδωθούν ως προτεραιότητες, τα οποία σκοπεύω να θέσω ενώπιων των συνεργατών μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, θα μπορούσα να σας αναφέρω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση του κόσμου της Αμμοχώστου. Ως δήμαρχος θα είμαι μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, θα πρέπει να επαναφέρουμε το θέμα της Αμμοχώστου στο προσκήνιο σε διεθνές επίπεδο.

-Σε μια περίοδο απαξίωσης των κομμάτων και απογοήτευσης εκτιμάτε ότι οι Αμμοχωστιανοί θα προσέλθουν στην κάλπη;

Είναι γεγονός ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές η συμμετοχή των Αμμοχωστιανών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, περίπου στο 40%. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από τους Αμμοχωστιανούς για την πόλη τους. Αντίθετα, υπάρχει μεγάλη αγάπη και βαθιά προσωπική σχέση κάθε Βαρωσιώτη με την πόλη του.

Οι Βαρωσιώτες είναι δυστυχώς, απογοητευμένοι και πικραμένοι.

Παρά το γεγονός πως αυτή η απογοήτευση είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, θεωρώ πως αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι μας να αναζητήσουμε και την τελευταία ικμάδα ελπίδας και να συστρατευθούμε στον αγώνα για επιστροφή.

Γι’ αυτό καλώ τους συνδημότες μου να συμμετάσχουν μαζικά στις επικείμενες εκλογές της 25ης Αυγούστου. Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες των Βαρωσιωτών, όποια κι αν είναι η επιλογή τους, θα είναι ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι η Αμμόχωστος παραμένει προτεραιότητα στην καρδιά και στο μυαλό μας.

-Έχετε επαφές με Τ/κ ή οργανώσεις;

Οι Τουρκοκύπριοι είναι και πρέπει να είναι σύμμαχοί μας στον αγώνα για την επιστροφή της Αμμοχώστου και για τη συνολική λύση του Κυπριακού. Υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι στην Αμμόχωστο οι οποίοι είναι πραγματικοί αγωνιστές της λύσης, της επανένωσης και της ειρήνης. Γνωρίζω προσωπικά αρκετούς. Υπάρχουν λοιπόν, στην Αμμόχωστο, οργανωμένα σύνολα, ομάδες πολιτών, αλλά και μεμονωμένα άτομα που ναι θέλουν να επιστραφεί η πόλη στους νόμιμους κατοίκους της και μαζί τους να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον συνεργασίας και ευημερίας στο οποίο να ζήσουν οι μελλοντικές γενιές.

-Ποια είναι η εκτίμησή σας για τα άρθρα 550 και 789 του ΟΗΕ; Αν επί δημαρχίας σας δοθεί η Αμμόχωστος υπό τ/κ διοίκηση ποια θα ήταν η τοποθέτησή σας; Θα επιστρέφατε στην πόλη;

Τα ψηφίσματα 550 και 789 είναι η προμετωπίδα των επιχειρημάτων μας γιατί είναι αυτά που ξεκάθαρα έθεσαν την Αμμόχωστο ως προτεραιότητα. Είναι αυτά που αποσύνδεσαν την επιστροφή της Αμμοχώστου από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και προνοούν ότι η Αμμόχωστος πρέπει να τεθεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και κατ’ επέκταση να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, άμεσα και πριν από τη συνέχιση της διαδικασίας εξεύρεσης συνολικής λύσης.

Το σενάριο του μονομερώς ανοίγματος υπό τ/κ διοίκηση, είναι γεγονός ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, γιατί θα διχάσει τους Βαρωσιώτες.

Η απάντηση στην ερώτησή σας είναι σαφώς αρνητική και θεωρώ πως η όποια συζήτηση επί του θέματος μάλλον λειτουργεί εις βάρος μας.

Πέραν τούτου, εγώ προσωπικά το θεωρώ ένα πολύ απομακρυσμένο σενάριο γιατί, η κατάσταση των κτιρίων είναι τέτοια που η επανεγκατάσταση των κατοίκων είναι αυτή τη στιγμή αδύνατη. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών θα δώσει ένα τέλος στις προκλήσεις και τα τετελεσμένα που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Αμμόχωστο. Άμεσα θα πρέπει να δοθεί η πόλη στη διοίκηση του ΟΗΕ και να ξεκινήσουν από κοινού οι τεχνικές μελέτες για την ανοικοδόμηση.

Εκτιμάτε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν ορθά το ζήτημα της Αμμοχώστου; Ίσως να χάθηκαν ευκαιρίες στο παρελθόν;
Κρίνοντας τα γεγονότα εκ των υστέρων, σαφώς θα δούμε ότι κατά καιρούς μπορεί να έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί και από τη δική μας πλευρά. Η ιστορία του Κυπριακού προβλήματος είναι γεμάτη από χαμένες ευκαιρίες, ειδικά για την Αμμόχωστο. Όμως, σήμερα, αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε μπροστά. Να δούμε τι πρέπει να γίνει σήμερα και το αμέσως επόμενο διάστημα. Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ οριακή και για την Αμμόχωστο. Δυστυχώς, δεν είμαστε στο παρά πέντε, είμαστε στο και πέντε. Πρέπει άμεσα να βρεθεί ο τρόπος να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών και στη βάση του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε στο Κραν Μοντανά με στόχο την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση το συντομότερο δυνατό.

-Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί επιστροφή Αμμοχώστου πριν την επίλυση του Κυπριακού;

Με την άμεση επιστροφή της πόλης υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επιστροφή στην Αμμόχωστο των νόμιμων κατοίκων της. Θα μπορέσουμε να ξανακτίσουμε μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους μια ζηλευτή Αμμόχωστο μέσα σε μια ειρηνική και ευημερούσα Κύπρο. Το άνοιγμα, λοιπόν, της πόλης θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, με τεράστια οφέλη για ολόκληρη την Κύπρο και για όλους τους Κύπριους. Η Αμμόχωστος θα αναδυθεί ως ένα ζωντανό υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μια μικρογραφία της ενωμένης Κύπρου. Μια ζωντανή απόδειξη ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Παράλληλα, θα φανερώσει τις τεράστιες δυναμικές που μπορεί να φέρει η συνολική λύση του Κυπριακού, η επανένωση και η ειρήνη.

-Πηγαίνετε στα κατεχόμενα και ειδικότερα στην Αμμόχωστο; Τι νοσταλγείτε, τι σας συγκινεί σε αυτή την περιήγηση;

Πηγαίνω αρκετά συχνά στη Αμμόχωστο. Βέβαια για μένα το πιο έντονο συναίσθημα δεν είναι όταν περνάς για να φτάσεις στην Αμμόχωστο. Όταν πηγαίνω νοιώθω μια γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά γιατί ξαναβρίσκω τις ρίζες μου. Πικρή γιατί συνειδητοποιώ το έγκλημα που συντελέστηκε. Το πιο έντονο συναίσθημα είναι όταν φεύγεις από την Αμμόχωστο. Δεν περιγράφεται με λόγια. Οι Αμμοχωστιανοί κατανοούν πλήρως αυτό που λέω. Είναι ένα βίωμα που τα λόγια είναι φτωχά να το περιγράψουν. Είναι σαν να ζεις ξανά εκείνη τη μέρα που έφυγες το 1974. Δεν είναι η Αμμόχωστος για να πηγαίνεις και να επιστρέφεις. Η Αμμόχωστος είναι για να πας και να μείνεις εκεί για πάντα. Μέχρι την τελευταία σου πνοή.

Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More