Σειρά δράσεων για το κέντρο της Λευκωσίας αναλαμβάνει ο δήμος της πρωτεύουσας

Reading Time: 3 minutes

Σειρά δράσεων ανέλαβε ο Δήμος Λευκωσίας για ανάκαμψη του αστικού εμπορικού κέντρου και για παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέλυσε το Σχέδιο Ανάκαμψης του Αστικού Εμπορικού Κέντρου, το οποίο ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που υλοποιεί για ενίσχυση της εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης.

Για το Σχέδιο Ανάκαμψης Αστικού Εμπορικού Κέντρου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι “θα ισχύσει για περίοδο έξι μηνών και εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δίνοντας νέα προοπτική στο κέντρο της πόλης”.

Ανέφερε ότι “αξιοποιώντας τα οικονομικά κίνητρα που θα παρέχει ο Δήμος Λευκωσίας, οι νέες αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία θα έχουν πολλαπλά οφέλη”.

Περαιτέρω, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, είπε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης Αστικού Εμπορικού Κέντρου, καλύπτει τμήμα της λεωφόρου Μακαρίου και τις οδούς Στασικράτους, Ευαγόρου, Αναστάσιου Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου), Μνασιάδου (τμήμα), Πριγκιπίσσης Ζήνας Ντε Τύρας και Θεοφάνους Θεοδότου καθώς και όλη την έκταση των οδών Αρνάλδας, Αφροδίτης, Στασάνδρου, Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνα, Ήρας και Άννης Κομνηνής”.

Τα κίνητρα αφορούν απαλλαγή από την επιβολή εξαγοράς χώρων στάθμευσης (ισχύει για νέες επιχειρήσεις), απαλλαγή από το δημοτικό τέλος σκυβάλλων για περίοδο δύο χρόνων, απαλλαγή από το τέλος επαγγελματικής άδειας για δύο χρόνια και απαλλαγή από το τέλος άδειας επαγγελματικού υποστατικού επίσης για δύο χρόνια”.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας εξήγησε ότι “για να ισχύσουν οι πιο πάνω όροι απαλλαγής ο ενοικιαστής θα πρέπει να προσκομίσει αίτηση υπογραμμένη από τον ίδιο και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και υπογραμμένο ενοικιαστήριο έγγραφο με μέγιστο ποσό ενοικίου €15/τ.μ., διάρκειας δύο χρόνων, με δικαίωμα ανανέωσης γι’ ακόμη δύο χρόνια”.

Δείτε επίσης:  Εθελοντική Εκστρατεία Καθαριότητας με Πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ Στροβόλου

Αναφορικά με τις χρήσεις καταστημάτων είπε ότι “τα καταστήματα που θα ενοικιαστούν θα μπορούν να αξιοποιηθούν για όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις που προβλέπει το τοπικό σχέδιο εκτός από περίπτερα, αρτοποιεία, υπεραγορές, πρακτορεία στοιχημάτων και σφαιριστήρια”.

Πρόσθεσε ότι “οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αιτήσεις που θα υποβάλλουν για πολεοδομική άδεια είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και τα σχετικά έγγραφα”.

Εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής τους θα εξετάζονται και θα εκδίδεται απόφαση ενώ ελλιπείς αιτήσεις δεν θα γίνονται αποδεχτές. Ως τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2017.

Ανέφερε πως “η συνεχιζόμενη οριζόντια επέκταση των πόλεων μας και η συνεχιζόμενη δημιουργία νέων εμπορικών ζωνών, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και εμπορικά τεμάχια αδιάθετα στο εμπορικό κέντρο, δημιούργησαν πλεόνασμα, ενώ η ζήτηση είτε παρέμεινε σταθερή είτε μειωνόταν”.

Επίσης, είπε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, “τα ψηλά ενοίκια και η οικονομική κρίση επιδείνωσαν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η κίνηση να μειωθεί και οι κύριες εμπορικές αρτηρίες, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, να ατονήσουν και να χάσουν την εμπορικότητά τους”.

Οπως είπε ο κ. Γιωρκάτζης, “ο Δήμος Λευκωσίας αναγνώρισε έγκαιρα το πρόβλημα και δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και προσπαθήσαμε να αναστρέψουμε την απογοητευτική αυτή εικόνα, λαμβάνοντας μέτρα”.

Εξήγησε ότι ο δήμος της πρωτεύουσας προχώρησε σε πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και διοργάνωσε εκδηλώσεις, όπως το POP_UP Festival, τη Λεωφόρο Χριστουγέννων καθώς και άλλες ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες που είχαν στόχο την προσέλκυση κόσμου στο κέντρο της πόλης”.

Δείτε επίσης:  Στα μωβ το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι “ασκήσαμε πίεση προς την εκτελεστική εξουσία για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών στο αστικό κέντρο όπως για παράδειγμα τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη, το οποίο εγκαινιάζεται σύντομα στη Λεωφόρο Μακαρίου”.

Πρόσθεσε ότι “διεκδικήσαμε την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και όπως όλοι γνωρίζετε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη έχει εξαγγείλει τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου”.

Σε σχέση με το παλιό ΓΣΠ ο Δήμος Λευκωσίας, είπε ο κ. Γιωρκάτζης, “έχει αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητά να του δοθεί η διαχείριση του χώρου, ώστε να δημιουργήσει υπόγειο χώρο στάθμευσης και πάρκο, ενώ ως δήμος, επιχειρηματολογήσαμε ενάντια στην επέκταση νέων εμπορικών χρήσεων στην περιφέρεια, όπως το mall, κάτι που δυστυχώς δεν στέφθηκε με επιτυχία”.

Ζητήθηκαν, επίσης, με επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, αντισταθμιστικά μέτρα για το εμπορικό κέντρο και τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου, το οποίο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών κάλυψης και δόμησης, την παροχή πολεοδομικών κινήτρων και την απλοποίηση των διαδικασιών που θα συμβάλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, είπε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, “προωθούμε την ολοκληρωμένη ανάπλαση και αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων στο πλαίσιο του έργου Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου, που θα κοστίζει 28.8 εκατομμύρια ευρώ”.

Καταλήγοντας, είπε ότι “θέλουμε η πρωτεύουσα να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ελκυστικό αστικό κέντρο, που να αποτελεί σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης, να εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε συμπολίτη μας και κάθε ξένου επισκέπτη και να σφύζει από ζωή και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα αυτό”.

In the news
Load More