Σε αναμονή για συνέχιση τον Σεπτέμβριο των συζητήσεων με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, σε σχέση με το κρατικό πακέτο στήριξης του αγροτικού κόσμου, μετά την εκτίναξη του κόστους πρώτων υλών, βρίσκονται οι αγροτικές οργανώσεις.
Αυτό δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι Γενικοί Γραμματείς της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) και της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Πανίκος Χάμπας.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτική Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) Χρίστος Παπαπέτρου, υπάρχει μια καλή συνεργασία του αγροτικού κινήματος με το Υπουργείο Γεωργίας και έχει συζητηθεί με τον Υπουργό ένα πακέτο μέτρων στήριξης των αγροτών, το οποίο «ως ΠΕΚ δεν μας βρίσκει ικανοποιημένους σε σχέση με το ύψος των αρχικών ποσών που λέχθηκαν, αλλά και επειδή αφήνει κλάδους της γεωργίας εκτός».
Ανέφερε, ωστόσο, ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις και θα έχουμε νωρίς τον Σεπτέμβριο νέες συναντήσεις για να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων», το οποίο αφορά μεταξύ άλλων, όπως είπε, οικονομική στήριξη αγροτών, πράσινη μετάβαση που θα αρχίσει η εφαρμογή της το 2023 και η πολιτική από το αγρόκτημα στο πιάτο.
Ο ΓΓ της ΠΕΚ είπε ότι ανησυχητικό είναι πως συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών, των ζωοτροφών και όλων γενικά των πρώτων υλών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, ηλεκτρισμό) για τη γεωργική παραγωγή και «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος λόγω των ιδιαιτεροτήτων της κυπριακής αγοράς δεν μπορεί να επιβάλει εύκολα αυξήσεις στο τελικό του προϊόν, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένα είδη», έχουν δημιουργηθεί δύσκολες συνθήκες για την επιβίωση του αγρότη.
«Γενικά στον τομέα της γεωργίας δεν μπορούν να επιβληθούν αυξήσεις από τους γεωργούς διότι το αναχρονιστικό σύστημα που εφαρμόζεται στην κυπριακή αγορά όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα διασφαλίζει τον πωλητή και όχι τον παραγωγό», πρόσθεσε.
Σύστημα καθορισμού τιμής αγροτικού προϊόντος
Αναφερόμενος στο σύστημα καθορισμού της τιμής ενός αγροτικού προϊόντος που εφαρμόζεται στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου εξήγησε ότι στην χονδρική αγορά γίνεται κάθε πρωί το άνοιγμα της τιμής ενός προϊόντος και με βάση αυτή την τιμή «οι έμποροι πληρώνουν όσα θέλουν τον αγροτικό κόσμο» και «για αυτό βλέπουμε μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ της τιμής, που παίρνει ο παραγωγός για ένα προϊόν του και της τελικής τιμής που αγοράζει ο καταναλωτής».
Ανέφερε ότι η ΠΕΚ πρότεινε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τον Υπουργό Γεωργίας κατάργηση αυτού του συστήματος και τη δημιουργία ενός συστήματος μέσω του οποίου θα γίνεται άνοιγμα τιμής παραγωγού, δηλαδή, όπως εξήγησε, «να καθορίζεται στο παζάρι βάσει της προσφοράς, της ζήτησης και της ποιότητας του προϊόντος η τιμή του παραγωγού».
«Από εκεί και πέρα οι εμπορευόμενοι ας ανταγωνιστούν θεμιτά μεταξύ τους για τη τιμή που θα πωλούν ένα προϊόν στους καταναλωτές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «προτείναμε τη δημιουργία δημοπρατηρίου μέσω του οποίου θα γίνεται αυτή η διαδικασία».
Σημείωσε ότι το δημοπρατήριο λειτουργεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφέροντας ένα δεύτερο παράδειγμα, ο ΓΓ της ΠΕΚ είπε ότι τα ζώα για παραγωγή κρέατος τα παίρνουν οι ζωέμποροι σε τιμή πολύ χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται λόγω του συστήματος που εφαρμόζεται και της έλλειψης οργάνωσης.
Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά παραδείγματα από άλλες χώρες πως εφαρμόζουν την συγκεκριμένη διαδικασία αλλά«λόγω του ότι η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά», όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι διαφορές στις τιμές σιτηρών από έμπορα σε έμπορα και οι τιμές των καυσίμων.
Αναφερόμενος στη λύση που μπορεί να υπάρξει, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι το κράτος πρέπει να διασφαλίσει υγιείς συνθήκες στην αγορά και να συντονίσει την όλη διαδικασία, μέσω των εργαλείων που του έδωσε η ΕΕ.
Επειδή αυτές οι πολιτικές εκπονηθήκαν πριν από τρία με τέσσερα χρόνια δεν λαμβάνουν υπόψη τα αυξημένα κόστη και τυχόν εφαρμογή τους θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, πρόσθεσε.
ΓΓ ΕΚΑ: ολοκληρωμένος, στοχευμένος προγραμματισμός
Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε στο ΚΥΠΕ ότι μετά την περίοδο του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα μέτρα, που παίρνει η ίδια η Ρωσία σαν αντίμετρα, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα όσον αφορά τα κόστη παραγωγής και βλέπουμε ότι έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στις πρώτες ύλες γενικά και κυρίως στη γεωργία.
«Συνάμα η αύξηση αυτή δεν μπορεί να μετακυλιστεί στον καταναλωτή γιατί και αυτός έχει τα δικά του προβλήματα, ανέφερε και πρόσθεσε πως για αυτό τον λόγο «στείλαμε συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και αρκετούς μήνες ότι χρειάζεται η ίδια η ΕΕ να χαράξει μια νέα αγροτική πολιτική ενόψει αυτών των γεγονότων».
Ο κ. Χάμπας είπε ότι «αν η ΕΕ δεν το αντιλαμβάνεται αυτό γιατί εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα των μονοπωλίων, καλούμε σε εθνικό επίπεδο την Κυβέρνηση να ασχοληθούμε με αυτό το αντικείμενο και να δούμε πώς προχωρούμε μπροστά».
Ανέφερε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει συνάντηση με την Κυβέρνηση για το θέμα, στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν ο Υπουργός Γεωργίας και οι αγροτικές οργανώσεις και πρόσθεσε ότι η ΕΚΑ θα θέσει το θέμα γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση για τους αγρότες.
«Χρειάζεται ολοκληρωμένος, στοχευμένος προγραμματισμός, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το τι καλλιεργώ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε διαβούλευση με τους αγρότες και τους αγροτικούς φορείς θα πρέπει να δούμε πως πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Είπε ακόμη πως ευτυχώς η Κύπρος διαθέτει τα τεχνικά φράγματα, τα οποία δίδουν ζωή στον τόπο, ενώ αναφέρθηκε σε οργανισμούς που έκλεισαν «μέσα στα πλαίσια δήθεν του εκσυγχρονισμού και τώρα τους χρειαζόμαστε».
Ο ΓΓ της ΕΚΑ είπε ότι δεν είναι ντροπή να επαναφέρουμε αυτούς τους οργανισμούς με άλλη ονομασία και άλλες δομές, όπως είναι μεταξύ άλλων η Επιτροπή Σιτηρών, το Συμβούλιο Πατατών και ο Οργανισμός Γάλακτος, ο οποίος θα μπορούσε να ελέγχει όλα αυτά τα γάλατα λόγω και της εφαρμογής του ΠΟΠ χαλουμιού.
Αυτά όλα είναι βασικά, μας το δείχνει η ξηρασία, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Χάμπας είπε ότι «λένε πως εφαρμόζουν την πράσινη ανάπτυξη και μέχρι το 2030 βάζουν κάποια όρια», προσθέτοντας ότι «αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν, όταν ήταν όλα ομαλά και παρά το γεγονός ότι η ΕΕ πήρε αυτή την απόφαση δεν λέει να την αλλάξει».
Ανέφερε ότι το θέμα αυτό το έθεσε πριν τρεις μήνες στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (τμήμα αγροτών) στην οποία συμμετέχει και τόνισε πως «χρειάζεται μια νέα αγροτική πολιτική, αλλά κανείς δεν ακούει».
«Δεν είναι δυνατό σαν δεν αρκούν όλα αυτά να έρθει τον Δεκέμβριο και να μειώσει την εκταρική επιδότηση στους σιτοπαραγωγούς γιατί λέει πως πρέπει να παίρνουν κάποια άλλα μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε πως με αυτά «θα εγκαταλειφθεί τελείως η γεωργία και η κτηνοτροφία με αποτέλεσμα να πεινάσουμε».
Αναφέροντας ένα παράδειγμα, ο ΓΓ της ΕΚΑ είπε στο ΚΥΠΕ ότι στη λιανική αγορά αγρότης διερωτώταν γιατί να παραμείνει στο επάγγελμα από τη στιγμή που το κόστος παραγωγής του ανήλθε στα 80.000 ευρώ, από 50.000 προηγουμένως, προσθέτοντας ότι όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά.
«Πρέπει άμεσα, η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να αντιληφθούν αυτό το μεγάλο σήμαντρο που παίζει εδώ και αρκετούς μήνες το αγροτικό κίνημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έχουν παραμελήσει την αγροτική οικονομία και όλος ο κόσμος γυρεύει το εύκολο χρήμα, τις εύκολες υπηρεσίες».
«Ξεχνούν ότι για να υπάρχουν υπηρεσίες πρέπει να υπάρχει τροφή, την οποία την κάνουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.
ΚΥΠΕ