Σε πορεία ραγδαίας ανάπτυξης ο δήμος Λατσιών

δήμαρχο Λατσιών
Reading Time: 3 minutes

Ο δήμος Λατσιών τα τελευταία χρόνια καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη, κυρίως οικιστική και εμπορική. Όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν την αγορά κατοικίας στο δήμο Λατσιών, λόγω των χαμηλότερων τιμών των ακινήτων σε σύγκριση με άλλες περιοχές καθώς και της προνομιακής γεωγραφικής θέσης του προαστίου, στο κέντρο τριών επαρχιών, Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας. Ο δήμος αριθμεί σχεδόν 20.000 δημότες.

Με τον δήμαρχο Λατσιών, Χρίστο Πιτταρά, συνομιλήσαμε για τα προβλήματα του δήμου και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται στο προσεχές μέλλον.

Ο δήμαρχος είναι ιδιαίτερα περήφανος και δικαιολογημένα, για το έργο του εξωραϊσμού και αξιοποίησης του φαραγγιού της Κακκαρίστρας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μέρος, όπου φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι, όπως και φέτος, συναυλίες.

Ο δήμος σε συνεργασία με τα Τμήματα Δασών και Γεωλογικής Επισκόπησης έχουν διαμορφώσει ένα κυκλικό μονοπάτι μελέτης της φύσης, μήκους 1.200 μέτρων, με αφετηρία το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο όπου και καταλήγει. «Πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία ένας περίπατος στο φαράγγι, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα απολιθωμένα όστρακα και κοχύλια, ηλικίας δύο εκατομμυρίων ετών, που αποτελούν τεκμήριο της ανάδυσης της Κύπρου από τη θάλασσα», λέει ο κ. Πιτταράς, συμπληρώνοντας ότι «το φυσικό περιβάλλον έχει εμπλουτίσει με τη φύτευση ιθαγενών δέντρων (χαρουπιές, μοσφιλιές κ.λπ.) και στους σχεδιασμούς μας είναι η προέκταση του μονοπατιού, ώστε να οδηγεί στο ύψωμα Απαλός, από όπου ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει όλη τη Λευκωσία και βεβαίως, να θαυμάσει και να φωτογραφίσει όμορφα ηλιοβασιλέματα».

Ο δήμος Λατσιών αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση πάρκων που θα επιτρέπουν την συνάθροιση των δημοτών. Με αυτό το σκεπτικό προγραμματίζεται η δημιουργία μερικών.

Ειδικότερα, αρχές του 2020 ο δήμος Λατσιών προγραμματίζει την έναρξη των εργασιών κατασκευής του γραμμικού πάρκου του Αποστόλου Λουκά, συνολικού μήκους 1.300 μέτρων, στον ποταμό της Κακκαρίστρας, που γειτνιάζει με τον ομώνυμο συνοικισμό. Το πάρκο θα περιλαμβάνει πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο και παιδική χαρά.

Εξάλλου, στους άμεσους σχεδιασμούς είναι η κατασκευή του πάρκου Παλλουρόκαμπου, που κατά τον δήμαρχο κ. Πιτταρά, θα είναι ένα κόσμημα.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχει εκμισθωθεί τεμάχιο κρατικής γης, που χωροταξικά βρίσκεται βορείως της λεωφόρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και δυτικά του συνοικισμού Αγίου Ελευθερίου. Η εκμίσθωση έγινε την προηγούμενη πενταετία και είχε διενεργηθεί προσφοροδοτικός διαγωνισμός, που κέρδισε ένας Ισπανός μελετητής, αλλά η οικονομική κρίση φρέναρε τους σχεδιασμούς. Τώρα το έργο επανέρχεται στο τραπέζι και ο δήμος είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης, καθώς διαθέτει μόνο το €1,5 εκατ. ενώ η συνολική δαπάνη υπολογίζεται στα €4,5 εκατ. Το πάρκο θα περιλαμβάνει πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, παρατηρητήριο κ.λπ.

Επίσης, αρχές του 2020, προγραμματίζεται η κατασκευή υπέργειας πεζογέφυρας, μπροστά από το δημαρχείο, που θα συνδέει με τον χώρο στάθμευσης έναντι του δημοτικού μεγάρου. Η πεζογέφυρα θα περιλαμβάνει ασανσέρ προς εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και ατόμων ΑμεΑ. Χορηγός του έργου είναι η εταιρεία C.A.Papaellinas.

Στο πλαίσιο των μελλοντικών σχεδιασμών είναι και η δημιουργία ενός ακόμη πάρκου-υπαίθριου γυμναστηρίου, σε τεμάχιο γης που γειτνιάζει με το νηπιαγωγείο της ΠΑΣΥΔΥ.

Αλλάζουμε φώτα

Την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Λατσιών, κ. Πιτταράς, θα υπογράψει με την ΑΗΚ συμβόλαιο αναβάθμισης του οδικού φωτισμού και αντικατάστασης των λαμπών με λαμπτήρες Led. «Θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και οικονομικού κόστους και συντήρησης, αλλά το κυριότερο θα συμβάλουμε στη μείωση της φωτορύπανσης», ανέφερε ο δήμαρχος.

Στάθμευση στις γειτονιές

Με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της στάθμευσης στις γειτονιές, ο δήμος Λατσιών προχώρησε στη δημιουργία μικρών χώρων στάθμευσης σε γειτονιές. Αξιοποιώντας αδρανή οικόπεδα σε συνεννόηση με τους κατόχους τους, ο δήμος έχει διαμορφώσει εφτά χώρους στάθμευσης. «Τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι καθαρά για την εξυπηρέτηση των πεζών, όχι για τα αυτοκίνητα» λέει ο κ. Πιτταράς, προσθέτοντας ότι αναζητούνται και άλλα διαθέσιμα οικόπεδα.

Ο δημότης μαθαίνει το πράσινο σημείο

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του δημάρχου Λατσιών αναφορικά με τη λειτουργία του πράσινου σημείου, που βρίσκεται στη οδό Χαλκιδικής, (βιομηχανική περιοχή Στροβόλου). Η λειτουργία του άρχισε πρόσφατα, την άνοιξη. «Έχουμε ενημερώσει τους δημότες μας για τη δωρεάν λειτουργία του πράσινου σημείου, κάθε αρχή και δύσκολη, όμως, είναι με ικανοποίηση που παρατηρώ ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως είναι προς το συμφέρον όλων η απόρριψη των απορριμμάτων στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο», δηλώνει ο δήμαρχος, προειδοποιώντας με την επιβολή προστίμου σε εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα της κοινότητας.
Εξάλλου, πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας η διαμόρφωση τριών χώρων απόρριψης απορριμμάτων, εκ των οποίων ένας θα είναι στο δήμο Λατσιών, συγκεκριμένα στην περιοχή των δημοτικών αποθηκών.

Προσφυγικοί συνοικισμοί

Το 82% των δημοτών των Λατσιών είναι πρόσφυγες προερχόμενοι από 132 χωριά. Μεγάλος αριθμός προσφύγων, τώρα πια κυρίως, τρίτης ηλικίας, στεγάζονται σε τρεις συνοικισμούς και δύο οικισμούς αυτοστέγασης. «Προσπαθούμε με έργα να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα του κόσμου, όπως για παράδειγμα, η αναδιαμόρφωση της πλατείας Ειρήνης στον συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου, που διαμορφώθηκε με κυβερνητική συνδρομή.

Επίσης, συνεχίζεται η προσπάθεια συντήρησης των συνοικισμών και των εμπορικών κέντρων. Ο κ. Πιτταράς διαπιστώνει ότι καταστήματα στους συνοικισμούς κατέχονται από κάποιους, πλην όμως, παραμένουν σε αδράνεια, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους δημότες να τα αξιοποιήσουν. «Προτίθεμαι να θέσω το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών γιατί η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα υποβοηθήσει στην αναζωογόνηση των συνοικισμών» δηλώνει ο κ. Πιτταράς.

Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More