Αρχισαν πριν μερικές εβδομάδες και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε 12 περίπου μήνες, τα έκτακτα αντιδιαβρωτικά έργα, με την τοποθέτηση φυσικών ογκολίθων, στην παραλία του Φάρου των Περβολιών, με στόχο την προστασία του παραλιακού μετώπου μήκους μισού περίπου χιλιομέτρου.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Χριστόφορος Παντελή «τα έκτακτα διαβρωτικά έργα άρχισαν εδώ και μερικές εβδομάδες σε μικρό τμήμα της παραλίας των Περβολιών παρά το Φάρο. Το έργο θα εκτελεστεί παράλληλα με τους εννέα κυματοθραύστες που κατασκευάζονται στην περιοχή με στόχο την ανακοπή της εκτεταμένης διάβρωσης της ακτής».
Εξήγησε ότι «στο συγκεκριμένο σημείο, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρασύρονται ακαθαρσίες και μεγάλοι όγκοι χωμάτων μέσα στη θάλασσα η οποία κοκκινίζει από τη λάσπη και δεν δημιουργείται και η καλύτερη εικόνα για μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή».
Το έργο υλοποιείται στη βάση του συμβολαίου «Έκτακτα μέτρα προστασίας του παραλιακού μετώπου στην περιοχή Φάρος Περβολιών Λάρνακας» το οποίο υπογράφηκε στις 14 Απριλίου 2022 ανάμεσα στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και την εταιρεία C. Kasinos & Son Ltd.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παντελή είπε πως «το έργο καλύπτει συνολικό μήκος περίπου 435 μέτρων του παραλιακού μετώπου στη θαλάσσια περιοχή του Φάρου στα Περβόλια Λάρνακας και περιλαμβάνει την κατασκευή θωράκισης από φυσικούς ογκόλιθους μήκους περίπου 150 μέτρων και 14 προβόλων».
«Από τους προβόλους οι 10 έχουν μήκος περίπου 30 μέτρων έκαστος και οι 4 έχουν μήκος περίπου 35μ.-38μ έκαστος» είπε και σημείωσε πως «ακόμα γίνεται και η αποκατάσταση του υφιστάμενου οχετού, δηλαδή επέκταση υφιστάμενου οχετού Φ0,60μ για περίπου 10 μέτρα, σύμφωνα με τα σχέδια».
Ανέφερε ακόμα ότι «το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε 12 μήνες και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περίπου 457 χιλιάδες ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ».
Ερωτηθείς για τους εννέα κυματοθραύστες ο κ. Παντελή απάντησε πως «το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή. Οι εργασίες στο μέτωπο των Περβολιών ξεκίνησαν από το περασμένο Φθινόπωρο και συνεχίζονται ούτως ώστε το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2024, να έχουν ολοκληρωθεί».
«Με τους κυματοθραύστες στα Περβόλια και στη περιοχή της Ορόκλινης, μπορούμε να πούμε ότι οι επιρρεπείς περιοχές της επαρχίας Λάρνακας θα έχουν πλήρη αντιδιαβρωτική θωράκιση», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι «η κατασκευή των εννέα παράλληλων κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Περβολιών, οριοθετείται δυτικά από το ακρωτήριο Πετούντα και ανατολικά από το ακρωτήριο Κίτι».
Ουσιαστικά, πρόσθεσε, το έργο αφορά την κατασκευή εννέα ίσαλων κυματοθραυστών από φυσικούς ογκόλιθους, ενώ οι κυματοθραύστες είναι παράλληλοι προς την ακτή σε απόσταση 230 – 280 μέτρων περίπου από την ακτογραμμή και σε βάθος -3,5 μέτρων περίπου από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας.
Όσον αφορά το μήκος του κάθε κυματοθραύστη, ο κ. Παντελή είπε ότι «είναι 150 μέτρα περίπου στη στάθμη στέψεως και τα διάκενα μεταξύ τους είναι 60 μέτρα περίπου στη στάθμη στέψεως. Το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε 30 μήνες με κόστος 6.247.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α και υπολογίζεται ότι οι κυματοθραύστες θα είναι έτοιμοι γύρω στα μέσα του 2024».
Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών οι πρώτοι 6 κυματοθραύστες στην ακτή Περβολιών ολοκληρώθηκαν το 2018, ενώ οι 9 νέοι συμπληρώνουν τους 15 που είχε προτείνει η μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η οποία εκπονήθηκε από το 2003. Η υλοποίηση της μελέτης άρχισε 18 ολόκληρα χρόνια μετά και σ’αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα η διάβρωση της ακτής έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις.