fbpx
Saturday, February 27, 2021
7 °c
Nicosia
13 ° Sat
13 ° Sun
12 ° Mon
11 ° Tue
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result

Σημαντικός ο εντοπισμός του κυπριακού νερόφιδου στον Μαχαιρά

by Aftodioikisi
February 23, 2021
Reading Time: 1min read
A A
κυπριακού νερόφιδου
Share on FacebookShare on Twitter

Το μοναδικό στον κόσμο κυπριακό νερόφιδο εντοπίστηκε σε δύο ακόμη σημεία στην Κύπρο, χάρη στην παρατηρητικότητα των πολιτών και τις άμεσες ενέργειες του Τμήματος Δασών.

Με την ευκαιρία αυτή, το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον Δασικό Λειτουργό στο Τμήμα Δασών, Χάρη Νικολάου, για τη σημασία του εντοπισμού του κυπριακού νερόφιδου (Natrix natrix cypriaca) σε δύο θέσεις εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Μαχαιρά, για το πώς το Τμήμα Δασών οδηγήθηκε στον εντοπισμό του, για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν και για τα χαρακτηριστικά του ακίνδυνου αυτού ενδημικού φιδιού.

Σημασία του εντοπισμού του στο ΕΔΠ Μαχαιρά

Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη τον εντοπισμό του κυπριακού νερόφιδου σε ακόμη δύο σημεία, διότι όπως είπε, μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι περιοχές εξάπλωσης του ήταν μόνο στην λίμνη Παραλιμνίου και σε ένα ποταμό της Κλήρου, τον ποταμό της Μαρούλλενας.

«Έτσι, αντιλαμβάνεστε ότι ένα είδος με πολύ περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση είναι και πολύ πιο εύκολο να εξαφανιστεί διότι ήταν ήδη είδος σπάνιο για την Κύπρο, είναι ενδημικό, υπάρχει μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Τώρα, με την ανακάλυψη νέων περιοχών μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο πληθυσμός είναι πιο μεγάλος από ό,τι πιστευόταν παλιά και έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε και μέτρα προστασίας για την διατήρησή του στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι το κυπριακό νερόφιδο προστατεύεται τόσο από την Εθνική νομοθεσία 153(I)/2003 όσο και από την Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ, όπου περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ ως είδος προτεραιότητας.

Η πανδημία συνέβαλε στον εντοπισμό του

Ερωτηθείς πώς εντοπίστηκε το νερόφιδο στους συγκεκριμένους χώρους στον Μαχαιρά, ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό υπήρχαν πληροφορίες από πολίτες που περπατούσαν στην περιοχή ή και ποδηλάτες.

«Με τις πληροφορίες που μας έδωσαν υποψιαστήκαμε ότι ίσως πρόκειται για κάτι άλλο, όχι τα γνωστά φίδια που ξέρουμε και έτσι ξεκινήσαμε μια μικρής εμβέλειας έρευνα στα πλαίσια και του προγράμματος LIFE IP Physis που θα διαρκέσει πολλά χρόνια και ξεκινήσαμε την έρευνα να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες. Οντως οι υποψίες μας ήταν σωστές», ανέφερε.

Όπως είπε, επειδή ο κόσμος λόγω της πανδημίας ήρθε πιο κοντά στη φύση οι πληροφορίες που δίνει το κοινό είναι περισσότερες και υπογράμμισε τη σημασία της δημοσιότητας τέτοιων θεμάτων και την συμβολή των πολιτών.

Ποια τα επόμενα βήματα

Κληθείς να αναφέρει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, είπε ότι έχουν ήδη συλλεχθεί δείγματα DNA για ταυτοποίηση.

«Σίγουρα είναι νερόφιδο αλλά θα συγκρίνουμε, όπως κάνουμε κάθε φορά που βρίσκουμε κάποια νέα είδη σε νέες περιοχές, ήδη συλλέξαμε DNA και θα το ταυτοποιήσουμε με τους άλλους δύο πληθυσμούς που έχουμε για να δούμε εάν υπάρχει γενετική συγγένεια ή κάτι άλλο» είπε.

Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια η έρευνα θα διερευνηθεί σε όλους τους ποταμούς της περιοχής για να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται άλλα του ίδιου είδους και σε τι κατάσταση είναι ο πληθυσμός τους.

Σημείωσε ότι η περιοχή όπου εντοπίστηκαν είναι ήδη προστατευόμενη κάτι που είναι πολύ θετικό.

«Το ευχάριστο είναι ότι είναι σε δασική περιοχή, περιοχή NATURA 2000 άρα ήδη προστατεύεται η περιοχή και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα προστασίας, απαγορεύσεις κτλ. Ήδη είναι προστατευόμενη και αυτό είναι καλό για τη διατήρησή του».

Ανέφερε ότι το είδος αυτό έχει προσαρμοστεί να κυνηγά βατράχους και ψάρια.

«Δεν σημαίνει ότι εξαρτάται από το νερό, είναι φίδι όπως όλα, αλλά έχει προσαρμοστεί να κυνηγά βατράχους, κυρίως, και ψάρια γ’ αυτό και ζει κοντά σε υδρόβιους χώρους» είπε.

Εντελώς ακίνδυνο το κυπριακό νερόφιδο

Το κυπριακό νερόφιδο, συνέχισε, δεν είναι καθόλου επικίνδυνο.

«Το νερόφιδο είναι εντελώς ακίνδυνο, η μόνη άμυνα που έχει είναι ότι εκκρίνει ένα δύσοσμο υγρό από τους αδένες του απλά για να σε αποτρέπει να το πλησιάσεις ή να το πιάσεις. Αυτή είναι η άμυνα του. Ούτε προσπαθεί να δαγκώσει όταν το πιάσεις, όπως κάνουν άλλα φίδια. Δεν έχει ούτε δηλητήριο, ούτε επιθετικές τάσεις. Είναι ένα φίδι που δεν είναι μεγάλο σε μήκος, το μεγαλύτερο μέγεθος που μπορεί να βρεθεί είναι 1,25 εκ., τα περισσότερα είναι περίπου 60-70 εκ. όχι παραπάνω».

Ερωτηθείς πώς ξεχωρίζουμε αν ένα φίδι είναι επικίνδυνο, είπε ότι για αυτό χρειάζεται αρκετή εμπειρία, αλλά τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα φίδι που είναι επικίνδυνο και αυτό είναι η οχιά (φίνα).

«Επικίνδυνο ένα μόνο φίδι υπάρχει στην Κύπρο και είναι η οχιά ή η φίνα η οποία εννοείται ότι είναι πενταπλάσια σε μέγεθος και σε χόνδρος, το κεφάλι είναι τριγωνικό, έχει απότομα κοντή ουρά» είπε.

Τρεις χρωματισμοί του νερόφιδου

Ερωτηθείς ποιος είναι ο χρωματισμός του νερόφιδου που βρέθηκε στον Μαχαιρά, είπε ότι και στις δύο περιοχές που εντοπίστηκε είναι μελανιστικό.

Εξήγησε ότι το νερόφιδο στην Κύπρο έχει τρεις χρωματισμούς.

«Έχουμε την κλασσική του μορφή που είναι ένα γκριζολαδί χρώμα και αυτός ο πληθυσμός συναντάται και στο Παραλίμνι και στην Μαρούλλενα, υπάρχει ο μελανιστικός πληθυσμός, τα μαύρα δηλαδή, αλλά είναι ποικιλία, και υπάρχει και μια τρίτη ποικιλία που είναι ο συνδυασμός των δύο κάτι σαν διασταύρωση, μεταξύ του κλασσικού χρώματος και του μαύρου».

ΚΥΠΕ

ShareTweetSend

Related Posts

64 σημεία για rapid test το Σάββατο

64 σημεία για rapid test το Σάββατο
by Aftodioikisi
February 26, 2021
A A
ShareTweetSend

272 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού την Παρασκευή

περιστατικά
by Aftodioikisi
February 26, 2021
A A
ShareTweetSend

Opinion

«Ο ποδηλάτης του Θεού. Γέρων Χατζηφλουρέντζος»

Η δαιμονοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας – Της Μαρίας Παπαλαζάρου Φράγκου

Άννα Θεολόγου: “Σήμερα θα μιλήσω για μένα… Θέλω να συστηθώ ξανά…”

Μια εκδήλωση του Χορευτικού Συγκροτήματος «Λευκόνοικο» που μας συγκινεί ακόμη! – Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο ήλιος πάνω από την Ευρώπη – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης – Δήμαρχος Δερύνειας

Για τους νέους μας… Για το μέλλον μας… – Γράφει ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου, Δήμαρχος Γερίου

online

Βουτιά 8,2% κατέγραψε η γαλλική οικονομία το 2020

Ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021» σε Μεσόγειο και Αιγαίο

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής απέκτησε το tablet που τόσο πολύ ήθελε ο μικρός Παναγιώτης | Συγκλονιστικό βίντεο

Εμβολιάστηκε σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Ισραήλ για COVID-19

Αύξηση ανεργίας στη Βρετανία λόγω πανδημίας

Ο πρώτος ήχος που κατέγραψε το Perseverance στον πλανήτη Άρη

στρόβολος

Highlights

Άμεση απόσυρση του El Diablo, ζητούν οι Θεολόγοι

Συνδικαλιστικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούν κατάργηση αγοράς υπηρεσιών

Προκήρυξη σχεδίων για γεωργικό πετρέλαιο και πετρέλαιο κίνησης

Στην οδό Ρηγαίνης ο Δήμαρχος Λευκωσίας

Τοιχογραφία γκράφιτι αφιερωμένης στους επαγγελματίες υγείας

Βουτιά 8,2% κατέγραψε η γαλλική οικονομία το 2020

Trending

64 σημεία για rapid test το Σάββατο
Κυπρος

64 σημεία για rapid test το Σάββατο

by Aftodioikisi
February 26, 2021

Συνολικά 64 σημεία για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων θα...

περιστατικά

272 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού την Παρασκευή

February 26, 2021
Λεμεσό

Έργα σχεδόν 44 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο σχεδιασμός ΟΧΑ των Δήμων της Λεμεσού

February 26, 2021

Άμεση απόσυρση του El Diablo, ζητούν οι Θεολόγοι

February 26, 2021
Ράνιας Κωστάκη

Συνδικαλιστικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούν κατάργηση αγοράς υπηρεσιών

February 26, 2021

Instagram

    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.

Recent News

  • 64 σημεία για rapid test το Σάββατο
  • 272 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού την Παρασκευή
  • Έργα σχεδόν 44 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο σχεδιασμός ΟΧΑ των Δήμων της Λεμεσού
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Nicosia, Cyprus
Saturday, February 27, 2021
Clear
7 ° c
64%
3.11mh
-%
22 c 6 c
Sat
18 c 7 c
Sun
17 c 7 c
Mon
16 c 6 c
Tue
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.