Το όραμα του Επιμελητηρίου για να μετατραπεί η Λευκωσία σε Περιφέρεια Γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκωσίας Στέλιος Αναστασιάδης μιλώντας από το βήμα της Ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης.
Στην ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η Λευκωσία, σε ένα πληθυσμό των 250.000 ατόμων υπάρχουν 5 πανεπιστήμια, πολλά νοσοκομεία και κλινικές, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα (ορισμένα από τα οποία αποτελούν κέντρα αριστείας), κέντρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, κέντρα καινοτομίας, εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, μεγάλη βιομηχανική βάση, το Διοικητικό Κέντρο και τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών και ημεδαπών επιχειρήσεων.
«Θεωρούμε», είπε «ότι, η συνύπαρξη όλων αυτών των υποδομών, φορέων και δραστηριοτήτων, δημιουργούν ένα πρόσφορο περιβάλλον για την έρευνα και καινοτομία στη Λευκωσία και αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης, η οποία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή και στην προώθηση των στόχων του εθνικού σχεδιασμού για έρευνα και καινοτομία στην Κύπρο».
Σημείωσε δε πως οι σκέψεις και προβληματισμοί του ΕΒΕ Λευκωσίας, έχουν συγκεντρωθεί σε ένα κείμενο εργασίας που έχουμε ετοιμάσει ως ΕΒΕΛ για την ανάδειξη της Λευκωσίας ως Περιφέρεια Γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο παρουσιάσαμε ήδη στην Κυβέρνηση και άλλους φορείς, μια πρόταση που εμπίπτει στο Εθνικό Πλαίσιο για Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Κύπρο.
«Απαιτείται, όμως, το κράτος να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης προς τη Λευκωσία και με αποφασιστικότητα να δώσει φορολογικά, πολεοδομικά και άλλα κίνητρα (όπως έγινε στις άλλες πόλεις με τα αεροδρόμια, τις μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ και άλλα), ούτως ώστε να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι φορείς να εντατικοποιήσουν τις πρωτοβουλίες στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξη», πρόσθεσε.
ΣΕ σχέση με την οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός «διότι τα προβλήματα της υψηλής ανεργίας, των μη εξυπηρετουμένων δανείων, της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης της αγοράς και άλλα, συνεχίζουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας».
Πρότεινε ειδικότερα, τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για προσέλκυση νέων επενδύσεων και ξένων επιχειρήσεων, την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο Τομέα, την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων σε ημικρατικούς οργανισμούς, την άμεση υλοποίηση των ζωτικών έργων υποδομής και την περαιτέρω αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και των νέων ευκαιριών.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να εστιάσει στην σε προβλήματα όπως τη ρευστότητα χρήματος από τις τράπεζες και διακανονισμούς μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον περιορισμό φορολογιών, την απλοποίηση διαδικασιών, κατάργηση γραφειοκρατίας και νέα κίνητρα για επενδύσεις, το κόστος βιομηχανικού ρεύματος, τα νέα κίνητρα για καινοτομία και υψηλή τεχνολογία, την ευρύτερη χρήση του συστήματος αυτοχρηματοδότησης έργων (BOT, PPP) και την ενίσχυση προσπαθειών για εξαγωγές.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία «από τις νέες διεκδικήσεις αιτημάτων που θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα πριν ακόμα η οικονομία βρει τους βηματισμούς της».
«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, αλλά και η Βουλή θα πρέπει να χειριστούν πολύ υπεύθυνα και πολύ προσεκτικά τα θέματα αυτά, διότι η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», συνέχισε.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας εξέφρασε επίσης ανησυχία από τις αντιδράσεις των συντεχνιών στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, καθώς και στην απαίτησή τους για άμεση επαναφορά της ΑΤΑ.
«Οι όποιες νέες καθυστερήσεις σ’ αυτές τις αλλαγές, θα έχουν μελλοντικά κόστος για την οικονομία και θα υπονομεύσουν τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του οικονομικού μας μοντέλου», είπε.
(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ)