fbpx
Thursday, February 25, 2021
8 °c
Nicosia
13 ° Thu
14 ° Fri
13 ° Sat
13 ° Sun
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result

Στέλιος Αναστασιάδης: Όραμα μας η Λευκωσία να γίνει Περιφέρεια Γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας

by Aftodioikisi
October 17, 2016
Reading Time: 1min read
A A
Share on FacebookShare on Twitter

Το όραμα του Επιμελητηρίου για να μετατραπεί η Λευκωσία σε Περιφέρεια Γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκωσίας Στέλιος Αναστασιάδης μιλώντας από το βήμα της Ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης.

Στην ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η Λευκωσία, σε ένα πληθυσμό των 250.000 ατόμων υπάρχουν 5 πανεπιστήμια, πολλά νοσοκομεία και κλινικές, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα (ορισμένα από τα οποία αποτελούν κέντρα αριστείας), κέντρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, κέντρα καινοτομίας, εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, μεγάλη βιομηχανική βάση,  το Διοικητικό Κέντρο και τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών και ημεδαπών επιχειρήσεων.

«Θεωρούμε», είπε «ότι, η συνύπαρξη όλων αυτών των υποδομών, φορέων και δραστηριοτήτων, δημιουργούν ένα πρόσφορο περιβάλλον για την έρευνα και καινοτομία στη Λευκωσία και  αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης, η οποία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή και στην προώθηση των στόχων του εθνικού σχεδιασμού για έρευνα και καινοτομία στην Κύπρο».

Σημείωσε δε πως οι σκέψεις και προβληματισμοί του ΕΒΕ Λευκωσίας, έχουν συγκεντρωθεί σε ένα κείμενο εργασίας που έχουμε ετοιμάσει ως ΕΒΕΛ για την ανάδειξη της Λευκωσίας ως Περιφέρεια Γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο  παρουσιάσαμε ήδη στην Κυβέρνηση και άλλους φορείς, μια πρόταση που εμπίπτει στο Εθνικό Πλαίσιο για Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Κύπρο.

«Απαιτείται, όμως, το κράτος να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης προς τη Λευκωσία  και με αποφασιστικότητα να δώσει φορολογικά, πολεοδομικά και άλλα κίνητρα (όπως έγινε στις άλλες πόλεις με τα αεροδρόμια, τις μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ και άλλα), ούτως ώστε να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι φορείς να εντατικοποιήσουν τις πρωτοβουλίες στους  τομείς της έρευνας και ανάπτυξη», πρόσθεσε.

ΣΕ σχέση με την οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός «διότι τα προβλήματα της υψηλής ανεργίας, των μη εξυπηρετουμένων δανείων, της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης της αγοράς και άλλα, συνεχίζουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας».

Πρότεινε ειδικότερα, τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για προσέλκυση νέων επενδύσεων και ξένων επιχειρήσεων, την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο Τομέα, την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων σε ημικρατικούς οργανισμούς, την άμεση υλοποίηση των ζωτικών έργων υποδομής και την περαιτέρω αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και των νέων ευκαιριών.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να εστιάσει στην σε προβλήματα όπως τη ρευστότητα χρήματος από τις τράπεζες και διακανονισμούς μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον περιορισμό φορολογιών, την απλοποίηση διαδικασιών, κατάργηση γραφειοκρατίας και νέα κίνητρα για επενδύσεις, το κόστος βιομηχανικού ρεύματος, τα νέα κίνητρα για καινοτομία και υψηλή τεχνολογία, την ευρύτερη χρήση του συστήματος αυτοχρηματοδότησης έργων (BOT, PPP) και την ενίσχυση προσπαθειών για εξαγωγές.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία «από τις νέες διεκδικήσεις αιτημάτων που θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα πριν ακόμα η οικονομία βρει τους βηματισμούς της».

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, αλλά και η Βουλή θα πρέπει να χειριστούν πολύ υπεύθυνα και πολύ προσεκτικά τα θέματα αυτά, διότι η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας εξέφρασε επίσης ανησυχία από τις αντιδράσεις των συντεχνιών στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, καθώς και στην απαίτησή τους για άμεση επαναφορά της ΑΤΑ.

«Οι όποιες νέες καθυστερήσεις σ’ αυτές τις αλλαγές, θα έχουν μελλοντικά κόστος για την οικονομία και θα υπονομεύσουν τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του οικονομικού μας μοντέλου», είπε.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ)

Tags: ΕΒΕ ΛευκωσίαςΣτέλιος Αναστασιάδης
ShareTweetSend

Related Posts

Kλειστές οι υπηρεσίες του Δ. Πάφου μετά τις 13:30 την Πέμπτη εις μνήμη Α. Αταλιώτη

υπηρεσίες
by Aftodioikisi
February 24, 2021
A A
ShareTweetSend

Νικολαϊδης: Δεν θα ωφελούσαν ειδικά μέτρα για τη Λεμεσό

by Aftodioikisi
February 24, 2021
A A
ShareTweetSend

Opinion

«Ο ποδηλάτης του Θεού. Γέρων Χατζηφλουρέντζος»

Η δαιμονοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας – Της Μαρίας Παπαλαζάρου Φράγκου

Άννα Θεολόγου: “Σήμερα θα μιλήσω για μένα… Θέλω να συστηθώ ξανά…”

Μια εκδήλωση του Χορευτικού Συγκροτήματος «Λευκόνοικο» που μας συγκινεί ακόμη! – Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δημάρχος Λευκονοίκου

Ο ήλιος πάνω από την Ευρώπη – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης – Δήμαρχος Δερύνειας

Για τους νέους μας… Για το μέλλον μας… – Γράφει ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου, Δήμαρχος Γερίου

online

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής απέκτησε το tablet που τόσο πολύ ήθελε ο μικρός Παναγιώτης | Συγκλονιστικό βίντεο

Εμβολιάστηκε σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Ισραήλ για COVID-19

Αύξηση ανεργίας στη Βρετανία λόγω πανδημίας

Ο πρώτος ήχος που κατέγραψε το Perseverance στον πλανήτη Άρη

Πόλεμος Ερντογάν-Ιμάμογλου για το «ψωμί του λαού»

Επιμένει ο Χουλουσί Ακάρ για λύση δύο κρατών

στρόβολος

Highlights

Διευκρινίσεις Υπ. Εργασίας για ενημέρωση μέσω sms αιτητών Ειδικού Σχεδίου Στήριξης Ανέργων

Κούσιος: Καμία πολιτική απόφαση για λήψη ιδιαίτερων μέτρων στη Λεμεσό

Υπεύθυνα και Αποφασιστικά – Συνέντευξη Υποψήφιου Βουλευτή Πρόδρομου Αλαμπρίτη

Νικολαϊδης: Δεν θα ωφελούσαν ειδικά μέτρα για τη Λεμεσό

Με Ηλία, Σούλη, Γιασεμίδου και Βριωνίδη το Κίνημα Ανεξάρτητων-ΚΕΚΚ

Παραδίδεται στην κυκλοφορία η οδός Ρηγαίνης

Trending

νέα περιστατικά κορωνοϊού
Κυπρος

Ένας θάνατος και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού την Τετάρτη

by Aftodioikisi
February 24, 2021

Ένας άνθρωπος απεβίωσε από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 231, όπως ανακοίνωσε, την...

υπηρεσίες

Kλειστές οι υπηρεσίες του Δ. Πάφου μετά τις 13:30 την Πέμπτη εις μνήμη Α. Αταλιώτη

February 24, 2021
σημεία για rapid tests

58 σημεία για rapid tests την Πέμπτη

February 24, 2021
Εργασίας

Διευκρινίσεις Υπ. Εργασίας για ενημέρωση μέσω sms αιτητών Ειδικού Σχεδίου Στήριξης Ανέργων

February 24, 2021

Κούσιος: Καμία πολιτική απόφαση για λήψη ιδιαίτερων μέτρων στη Λεμεσό

February 24, 2021

Instagram

    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.

Recent News

  • Ένας θάνατος και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού την Τετάρτη
  • Kλειστές οι υπηρεσίες του Δ. Πάφου μετά τις 13:30 την Πέμπτη εις μνήμη Α. Αταλιώτη
  • 58 σημεία για rapid tests την Πέμπτη
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Nicosia, Cyprus
Thursday, February 25, 2021
Clear
8 ° c
51%
4.35mh
-%
21 c 6 c
Thu
22 c 6 c
Fri
22 c 5 c
Sat
20 c 6 c
Sun
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.