Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την έντονη απογοήτευσή του για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας να επιτρέψει εκ νέου τη διέλευση όλων των οχημάτων στη Λεωφόρο Μακαρίου.
Σύμφωνα με το Κίνημα, πρόκειται για μια απόφαση-οπισθοδρόμηση, που αναιρεί κάθε βήμα προς μια πιο ανθρώπινη και βιώσιμη πόλη, θυσιάζει τη δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους €25 εκατ., από ευρωπαϊκά ταμεία.
Όπως αναφέρει το Κίνημα σε ανακοίνωση του, έδωσε αγώνες για χρόνια για να μετατραπεί η Μακαρίου σε σύγχρονο, ανοιχτό, προσβάσιμο δημόσιο χώρο για όλους. Δεν μπορεί να δεχτεί να γυρίσει πίσω σε αυτό που ήταν – δηλαδή έναν άξονα εξυπηρέτησης του Ι.Χ.
Αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας θεωρεί ότι η απόφασή του είναι εκτελεστή με απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Θεμιστού Αρναούτη, το Κίνημα τον καλεί να μην συναινέσει και να την επιστρέψει για επανεξέταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, πριν λάβει την οριστική του απόφαση, οφείλει να διεξάγει διαδικασία δημόσιας ακρόασης, και να λάβει υπόψη του τις εκθέσεις των ειδικών και του ΕΤΕΚ.
Το Κίνημα καλεί επίσης τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να ασκήσει τις θεσμικές του αρμοδιότητες, προστατεύσει τον βιώσιμο σχεδιασμό για τη Λεωφόρο Μακαρίου, ως έργο κοινής ωφέλειας και ευρωπαϊκής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
”Η κοινωνία έχει ανάγκη από βιώσιμες πόλεις, προσβάσιμες στους πεζούς, στα παιδιά, στους ηλικιωμένους. Όχι από έργα που υπονομεύονται για να εξυπηρετήσουν πρόσκαιρα συμφέροντα.”
Στην Επιτροπή Μεταφορών η Μακαρίου
Ο Βουλευτής των Οικολόγων και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κατέθεσε αίτημα για εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών με τίτλο: «Η απόφαση για το άνοιγμα της Λεωφόρου Μακαρίου στην τροχαία κυκλοφορία και η συμβατότητά της με τον στρατηγικό σχεδιασμό βιώσιμης κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης».
Το ζήτημα τίθεται πλέον και σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπου θα εξεταστούν όλες οι πτυχές που αφορούν τη νομιμότητα, τις επιπτώσεις και τη συμβατότητα της απόφασης με τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.