Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούμε την εξέλιξη της επικίνδυνης κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε και για τη δική μας άμυνα και ασφάλεια. Αυτό που παρατηρείται διαχρονικά είναι η αποτελεσματικότητα με την οποία οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αποκρούουν επιθέσεις των αντιπάλων τους, ειδικά στον αέρα.
Εμείς εδώ στην ημικατεχόμενη Κύπρο οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά, να καταγράφουμε, να αναλύουμε και να μαθαίνουμε. Όταν το Κράτος Ισραήλ δεχόταν επιθέσεις με ρουκέτες τον Οκτώβριο 2023, τον Απρίλιο 2024 και πολύ πρόσφατα με μη επανδρωμένα αεροχήματα ρουκέτες και πυραύλους, κα την 1 η Οκτωβρίου 2024 με βαλλιστικούς πυραύλους και στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου – Ισραήλ, αυτό το μικρό κράτος, το Κράτος του Ισραήλ καταφέρνει να αποκρούει με επιτυχία το 99% των επιχειρούμενων προσβολών από αέρος. Με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ όχι μόνο προστατεύει τους πολίτες του και τις υποδομές της χώρας αλλά αυξάνει και το ηθικό τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και του άμαχου πληθυσμού. Η αγωνία αυτή του κυπριακού λαού εντείνεται δε όταν σκεφτούμε τί θα συμβεί αν η Κύπρος, οι ελεύθερες περιοχές, της ημικατεχόμενης Κύπρου δεχθούν, για παράδειγμα, επίθεση με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροχήματα και ρουκέτες.
Δημιουργούνται και υποβάλλονται ερωτήματα από τους πολίτες, όπως αυτά που υποβάλλονταν πριν μερικούς μήνες αλλά και απόψε που ενημερώνω το άρθρο αυτό: Πώς μπορούμε να τα αποκρούσουμε ή να αναχαιτίσουμε τέτοιες επιθέσεις στην Κύπρο; Με ποια μέσα μπορούμε προστατεύσουμε υποδομές (στρατιωτικές και μη) και τον άμαχο πληθυσμό από τους "αόρατους" αυτούς εχθρούς;
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν σηκώνει πολιτική αντιπαράθεση αλλά άμεσες δράσεις. Αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της ημικατεχόμενης Κύπρου. Οι βάσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να άρχιζαν αυτές οι ενδεχόμενες επιθέσεις δεν βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα από τις ελεύθερες περιοχές, αλλά είναι χωροθετημένες δίπλα μας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.
Οι πολίτες ανησυχούν και δικαιολογημένα εκφράζουν την αγωνία και τον φόβο τους!
Σίγουρα, όμως την ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωρίσουμε τα άλματα που έγιναν για την άμυνα και την ασφάλεια μας τα τελευταία χρόνια, τα οποία συνεχίζονται και πρέπει αναντίλεκτα να ενδυναμωθούν στη βάση των αναγκών και σχεδιασμού του σύγχρονου και πολύ απαιτητικού πεδίου μάχης, και στη βάση της πολύ πρόσφατης εμπειρίας που βιώνουμε στο γειτονικό και φίλιό μας Κράτος του Ισραήλ.
Ο προϋπολογισμός της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου πρέπει ουσιαστικά να αυξάνεται. Σίγουρα στη φάση αυτή η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για να φτάσουν οι δαπάνες για εξοπλισμούς στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π.), δηλαδή γύρω στα 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο είναι εξωπραγματικό. Εμείς το λέμε ξανά ότι στη φάση αυτή ας προχωρήσουμε με ορθά βήματα προς το 1% του Α.Ε.Π.
Ας αναζητήσουμε σταθερές αγορές σύγχρονων οπλικών συστημάτων δυτικού τύπου, όπως το διακηρύσσουμε τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού που υπαγορεύει το σύγχρονο πεδίο μάχης για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ.
Δεν νοείται σίγουρα η συμμετοχή μας σε μια κούρσα εξοπλισμών. Χωρίς νέες στρατηγικές συμβάσεις για αγορές νέων οπλικών συστημάτων που απαιτεί ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας, με μια νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας να ξετυλίγεται σε ένα έντονα απαιτητικό και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της εποχής μας. Ειδικά σε μια ημικατεχόμενη χώρα δε νοείται να λειτουργεί έτσι η αμυντική και αποτρεπτική μας προσπάθεια.
Είναι η ώρα στα πλαίσια και του Στρατηγικού Διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τη χώρα αυτή προς την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσουμε προς σημαντικά βήματα για αγορές και εξασφάλιση οπλικών συστημάτων στα πλαίσια στρατηγικού σχεδιασμού, των αναγκών του σύγχρονου
πεδίου μάχης και της νέας αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας.
Ναι, και το εννοούμε χρειάζονται άμεσες πολιτικές αποφάσεις και καταλυτικές δράσεις από την πολιτική ηγεσία, για να καλύψουμε τα όποια κενά για να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε τέτοιες επιθέσεις, από «αόρατους εχθρούς» στο ρευστό, αβέβαιο και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που λειτουργούμε περιτριγυρισμένοι και από σύμμετρες και ασύμμετρες απειλές.
Είναι για αυτό ακριβώς που επιμένουμε στη συνεχή αύξηση των δαπανών για νέα οπλικά
συστήματα και στρατηγικές υποδομές τάχιστα, αρχικά ως το 1% του Α.Ε.Π. Ο λαός μας αξίζει το μέγιστο δυνατό για την ασφάλειά μας, ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ανεξάρτητα επίσης από λύση του Κυπριακού η Κύπρος θα μπορεί να είναι ακόμα πιο υπολογίσιμη δύναμη στο νέο αμυντικό σύστημα της περιοχής μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι αυτό απόλυτα αναγκαίο λόγω της κατοχής, της αστάθειας και των απειλών. Ταυτόχρονά, αξιοποιώντας τις αμυντικές μας συμφωνίες με άλλα κράτη οφείλουμε άμεσα να επιδιώξουμε τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων που έχουμε ανάγκη, στα πλαίσια έρευνας και καινοτομίας. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα και όχι περιεχόμενο δηλώσεων χωρίς αντίκρισμα, μάλιστα όταν οι δηλώσεις αυτές αναφέρουν, χωρίς δημοσιονομικό σχεδιασμό, ως στόχο το 2% του Α.Ε.Π., που θα ήταν το ιδανικό αλλά αδύνατο στη φάση αυτή.
Συμπερασματικά λοιπόν δηλώνουμε και προτείνουμε το τρίπτυχο, ότι χρειαζόμαστε άμεσα ενέργειες για δημοσιονομική ρύθμιση του ζητήματος, με παράλληλη αξιοποίηση της κυπριακής και διεθνούς έρευνας και καινοτομίας στον τομέα και αξιοποίηση των συμφωνιών και του διαλόγου με φίλιες χώρες για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στια ανάγκες του συγχρόνου πεδίου μάχης.
Στην ημικτατεχόμενη Κύπρο, είναι ανάγκη, να μπορούμε να αμυνθούμε ουσιαστικά, και να εργαζόμαστε παραγωγικά συνεχώς γι αυτό. Να το ρωτά αυτό η κοινωνία για να γνωρίζει! Το ηθικό είναι απόλυτη ανάγκη να το κρατούμε ψηλό με τις
πράξεις μας!
Γιώργος Κάρουλλας
Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου
Αναπληρωτής Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας
Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.