Στην Ολομέλεια της 24ης Φεβρουαρίου αναμένεται να γραφτεί το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» με τίτλο μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα κόμματα επέλεξαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους κατά τη χθεσινή- πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε με μικρές διαφοροποιήσεις στα κείμενα.
Ως εκ τούτου τα κόμματα οδεύουν στην προγραμματισμένη ειδική συνεδρία της Ολομέλειας, με σωρεία τροπολογιών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το μέλλον της οποίας αναμένεται να κριθεί στο δεύτερο και τελευταίο ημίχρονο που θα γραφτεί στις 24 του μηνός.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Αυτοδιοίκησης, στη χθεσινή συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος αρκετά σημαντικά ζητήματα, για τα οποία έγινε μια ωφέλιμη ανταλλαγή απόψεων, χωρίς ωστόσο να παρθούν αποφάσεις επί της ουσίας. Αν και τα κόμματα εμφανίστηκαν συγκρατημένα όσον αφορά τις προθέσεις τους, σε ένα γενικότερο πλαίσιο συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν και αποχώρησαν από τη συνεδρία αφήνοντας πίσω τους «ανοιχτούς λογαριασμούς», ώστε να κερδίσουν χρόνο μέχρι την κρίσιμη Ολομέλεια, οδηγώντας τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση από αναβολή σε αναβολή.
Ουσιαστικά, η χθεσινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και αδιάφορη, αφού όπως όλα δείχνουν οι συμμετέχοντες (η πλειοψηφία τουλάχιστον) επιθυμούσαν την ολοκλήρωση της χωρίς να αλλάξουν σημαντικά σημεία στα κείμενα, αφού δεν ήθελαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Φυσικά, ακόμα και αν ήθελαν να το πράξουν, τον τελικό λόγο έχει η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας όλα μπορούν να ανατραπούν, νοουμένου ότι στην Επιτροπή Εσωτερικών δεν εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα.
Πολλά τα μέτωπα
Αυτό που κατάφεραν τα κόμματα χθες, ήταν να «κλειδώσουν» τα τελικά κείμενα των νομοσχεδίων στη βάση των συζητήσεων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες, με σοβαρά ζητήματα ωστόσο να παραμένουν ακόμα ανοιχτά.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκκρεμές παρέμεινε το φλέγον ζήτημα των συνενώσεων και του αριθμού των δήμων, με τα κόμματα να είναι «γαντζωμένα» στις θέσεις που διατύπωναν το προηγούμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ανοικτός σε διάλογο για δημιουργία 17 συνολικά δήμων ή και λιγότερους, ενώ η ΔΗΠΑ εμμένει σε σενάριο για 14 δήμους. Με «φόντο» αυτές τις δύο θέσεις, το ενδεχόμενο σύγκλισης των προτάσεων είναι ορατό, με τη στήριξη ωστόσο και των υπόλοιπων κομμάτων να κρίνεται αναγκαία.
«Πονοκέφαλο» για τη μεταρρύθμιση αποτελεί και το ζήτημα των δημοψηφισμάτων, αφού παρά του ότι η πλειοψηφία συμφωνεί με τη διεξαγωγή τους, ο τρόπος που θα συμβεί αυτό παραμένει αντικείμενο διαφωνίας. Ο ΔΗΣΥ διαφωνεί αλλά δεν κλείνει την πόρτα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όσον αφορά το κεφάλαιο των αντιδημάρχων, συμφωνήθηκε όπως εκλέγεται από τον κόσμο και αντιστοιχεί ένας για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, ενώ Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι θα δικαιούνται τρεις συνολικά θητείες. Σημειώνεται ότι, κατά τη δεύτερη κατανομή δεν θα υπάρχει πλαφόν ούτε προϋπόθεση κατάληψης έδρας από κόμματα που είχαν καταλάβει έδρα στην πρώτη κατανομή.
Εν αναμονή της κρίσιμης Ολομέλειας
Αξίζει να αναφερθεί ότι, στις 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί άλλη μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, κατά την οποία τα κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν το τελικό κείμενο των νομοσχεδίων και από εκεί και πέρα ο καθένας ξεχωριστά θα αποφασίσει τις τροπολογίες του, με τα βλέμματα να στρέφονται και επίσημα στην Ολομέλεια της 24ης Φεβρουαρίου.