Με θέμα «Στη νέα εποχή των κοινοτήτων – μεταρρύθμιση, τουρισμός, πολιτισμός» πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου στις 18 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμιάντου.
Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν οι Σούλα Ζαβού, Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο Κώστας Κουμής, Υφυπουργός Τουρισμού, η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πολιτισμού, κ. Κυριακή Ιωαννίδου και η κ. Μαρία Σολωμού, Ανώτερος Τουριστικός Λειτουργός, Υφυπουργείο Τουρισμού.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αλλαγές που θα επιφέρει η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση των κοινοτήτων και των ορεινών κοινοτήτων, οι οποίες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν περαιτέρω όλα τα εργαλεία που θα επιφέρουν την ανάπτυξη σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού στις περιοχές τους.
Η κα Σούλα Ζαβού ανέφερε ότι το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους προσβλέπει σε μία νέα, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμός εποχή για τις κοινότητες μας, όπου ο πολιτισμός θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή ενός βιώσιμου και λειτουργικού πρότυπου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η διαμόρφωση μοντέλων ανάπτυξης με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη δημιουργία, τη διαχείριση και την αξιοποίηση της πολιτιστικής ταυτότητας συνιστούν σήμερα το ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και συνεπώς αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη των κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους είναι έτοιμο να προωθήσει τις απαραίτητες συνέργειες και συνεργασίες προκειμένου οι κοινότητες σε αυτήν την νέα εποχή να γίνουν κέντρα έλξης για πολιτιστική παιδία, τουρισμού και δημιουργίας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, αναφέρθηκε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο κλείσιμο ενός κύκλου. Στη νέα αυτή εποχή, οι κοινότητες και ειδικά οι ορεινές κοινότητες θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κιτρομηλίδη να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού ως μέσο οικονομικής αναζωογόνησης.
Ελπίδα του κ. Κιτρομηλίδη, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων με τις Τοπικές Αρχές, είναι οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν να βοηθήσουν προς μια θετική κατεύθυνση στην όλη προσπάθεια.
Η Ένωση Κοινοτήτων θεωρεί ότι οι κοινότητες αποτελούν ακόμα τον αναξιοποίητο πλούτο της Κύπρου και πιστεύει στη δύναμη που μπορούν να αποκτήσουν, αφού με τον πλούσιο πολιτισμό τους, τους πανέμορφους πυρήνες τους, το εξαιρετικά όμορφο φυσικό περιβάλλον, μπορούν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, αξιοποιώντας όλα σχεδόν τα είδη τουρισμού.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, έκανε αναφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μίλησε και για τη Διαδρομή Αυθεντικών Εμπειριών «Heartland of Legends». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημαντικότητα ύπαρξης ατόμων για αξιοποίηση των κινήτρων και των κονδυλίων που δίνονται στις κοινότητες, αφού χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία καμία βοήθεια του κράτους δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Το Υφυπουργείο από πλευράς του διενεργεί κάποιες έρευνες για το που μπορεί να προβάλει τις ορεινές περιοχές προκείμενου να προκύψει τουριστική επισκεψημότητα και εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τουρισμό, ενώ τρέχει και ορισμένα σχέδια που απευθύνονται ειδικά στις ορεινές περιοχές. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουμή, το Υφυπουργείο προωθεί όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού και είναι σε πλήρη ετοιμότητα να ακούσει και τις ίδιες της κοινότητες σχετικά με το ποια είναι τα προβλήματα και οι σκέψεις τους όσον αφορά το εν λόγω θέμα.
Ο Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων, Νικόλας Στυλιανού, μίλησε για το πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού στις ορεινές κοινότητες.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τα συμπλέγματα θα είναι στελεχωμένα με καταρτισμένο προσωπικό το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει τους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να γίνει αφού κανένα Κοινοτικό Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε κάτι τέτοιο οικονομικά. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών έχει γίνει μια κατηγοριοποίηση των συμπλεγμάτων σε μικρά, μεσαία και μεγάλα στη βάση του πληθυσμού, της έκτασης τους και των οικονομικών τους δυνατοτήτων και σχεδιάστηκαν κάποια οργανογράμματα με τις κεντρικές θέσεις των συμπλεγμάτων.
Σε γενικές γραμμές σε όλα τα συμπλέγματα δημιουργείται θέση Διευθυντή Συμπλέγματος που θα έχει τη γενική αρμοδιότητα της εύρυθμης λειτουργίας, Θέση Μηχανικού Συμπλέγματος που θα έχει τη γενική ευθύνη ωρίμανσης έργων σε συνεργασία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες και τις Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης.
Το κάθε Σύμπλεγμα, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού θα είναι τοπικό για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. Επίσης, να αναφέρουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συμπλεγμάτων θα προστεθεί υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου με υγειονομικό επιθεωρητή, ενώ υπάρχει και η πρόνοια για να μπορεί να δημιουργηθεί Δημοτική Αστυνόμευση. Όσον αφορά τον πολιτισμό, αν και δεν θα δημιουργηθεί ξεχωριστό τμήμα, αφού τα μεγέθη μας δεν το επιτρέπου, θα βρίσκεται υπό την ευθύνη του Διευθυντή και του υπόλοιπου, καταρτισμένου προσωπικού.
Μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές που θα γίνουν θα δοθεί η δυνατότητα στις κοινότητες για συνέργεια και συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων μεγαλύτερης εμβέλειας σε σχέση με αυτές που πραγματοποιούνταν μέχρι στιγμής με το υφιστάμενο μοντέλο αυτοδιοίκησης. Με αυτόν τον τρόπο οι κοινότητες θα βοηθήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό και στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών τους, αφού με τη λειτουργία των συμπλεγμάτων θα αναπτυχθεί η κουλτούρα της συνεργασίας κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη σε βάθος χρόνου. Την ίδια στιγμή, τα συμπλέγματα θα μπορούν να λειτουργούν και να σχεδιάζουν τα δικά τους έργα κάτι που θα δίνει την ευκαιρία για ανέγερση μεγαλύτερων υποδομών και αξιοποίηση υφιστάμενων.
Αυτά είναι μόνο μερικά θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την παρουσίαση που πραγματοποίησε ο Νικόλας Στυλιανού στην Ημερίδα, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη Διαδρομή Αυθεντικών Εμπειριών «Heartland of Legends», μίλησε η Μαρία Σολωμού, Ανώτερος Τουριστικός Λειτουργός, Υφυπουργείο Τουρισμού, ενώ για την προαγωγή του πολιτισμού στις ορεινές κοινότητες μίλησε εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πολιτισμού, κ. Κυριακή Ιωαννίδου.