Στη Σουηδία ο Άγιος Αθανάσιος για θέματα μετανάστευσης

Reading Time: 2 minutes

Την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές σε θέματα μετανάστευσης, είχαν εκπρόσωποι του Δήμου Άγιου Αθανασίου, οι οποίοι βρέθηκαν στην πόλη Ostersund της Σουηδίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Snapshots from the Borders – Εμπειρίες (στιγμιότυπα) από τα σύνορα”.

Σύμφωνα με το Δήμο, με τη μεγάλη έλευση μεταναστών το 2015 (περισσότερων από 162.000), η Σουηδία έθεσε ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης μεταναστευτικής πολιτικής, που αφενός να διασφαλίζει το δικαίωμα ασύλου και να διευκολύνει, στο πλαίσιο μιας ορθολογιστικής στρατηγικής, τη νόμιμη μετανάστευση συμπεριλαμβανομένου της διασυνοριακής κινητικότητας και την προώθηση της μετανάστευσης για λόγους εργασίας σε συνάρτηση με τη ζήτηση και αφετέρου να αξιοποιεί και να λαμβάνει υπόψη τις αναπτυξιακές επιπτώσεις της μετανάστευσης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, σε μια προσπάθεια μείωσης του αριθμού των μεταναστευτικών αφίξεων, η Σουηδία έχει εισάγει προσωρινό έλεγχο των συνόρων της με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς δεν επιτεύχθηκε η ευρωπαϊκή συμφωνία για έναν αναλογικό καταμερισμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δείτε επίσης:  Κάλεσμα Δήμου Αραδίππου για εθελοντική δεντροφύτευση

Με βάση την πιο πάνω πολιτική, υποδεικνύεται, οι αιτούντες άσυλο που ξεπερνούν τον προκαθορισμένο ετήσιο αριθμό δεν γίνονται αποδεκτοί, με εξαίρεση τα ασυνόδευτα παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων λαμβάνουν άδεια παραμονής, ενώ όσα διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν συνθήκες παροχής διεθνούς προστασίας, επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Μέσα από το παράδειγμα της Σουηδίας και τις πρακτικές που εφαρμόζει και οι οποίες αναλύονται στην ανακοίνωση, εκφράζεται η θέση πως θα πρέπει, ως Κύπρος, να λάβουμε υπόψη τις εμπειρίες και τις πρακτικές αυτές και πως “είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι οι νέοι μετανάστες θα μείνουν στη χώρα μας για κάποιο διάστημα και πρέπει να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν ομαλά”.

Δείτε επίσης:  Δωρεά Ομίλου Χειμερινών Κολυμβητών Λάρνακας για κατασκευή ράμπας για πρόσβαση ΑΜΕΑ

Σημαντική είναι επίσης, προστίθεται, η καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης τόσο στα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας όσο και στους ίδιους τους μετανάστες, ότι θα δημιουργήσουν ένα κλίμα αλληλοκατανόησης και από κοινού προσπάθειας για τη διατήρηση ενός επιπέδου ζωής όπου ο άνθρωπος να αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία.

Αναφέρεται δε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι πολιτικές που υλοποιούνται στη Σουηδία δεν σημαίνει ότι έχουν καταφέρει να επιλύσουν όλα τα ζητήματα που προκαλεί η μετανάστευση και πως “χρειάζεται χρόνος, προσαρμογή και εγρήγορση για την άμεση επίλυση επιπρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν”.

“Το κράτος από μόνο του δεν μπορεί να επιφέρει την αλλαγή, αλλά με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μπορούν και κάνουν βήματα προς μία καθημερινότητα με λιγότερες εντάσεις και αρμονική συνύπαρξη”, καταλήγει η ανακοίνωση.

In the news
Load More