Στον «αέρα» παραμένει η κοινότητα της Πύλας λίγους μόλις μήνες πριν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού πρόκειται για τη μοναδική κοινότητα στην Κύπρο που δεν συνενώνεται με κάποιον άλλον Δήμο, αλλά ούτε εισχωρεί κάτω από την ομπρέλα οποιουδήποτε συμπλέγματος.
Ο Κοινοτάρχης της Πύλας, Σίμος Μυτίδης, μιλά στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης CY για την κατάσταση που επικρατεί στην Πύλα και την ανάγκη για άμεση επίλυση του θέματος που παραμένει ανοικτό εδώ και αρκετό καιρό.
«Κάποιοι επικαλούνται πολιτικούς λόγους και αφήνουν την Πύλα μόνη της, την ώρα που η νέα νομοθεσία θέλει όλες τις κοινότητες και τους Δήμους να τύχουν είτε συνένωσης, είτε συμπλεγματοποίησης», υπογράμμισε ο κ. Μυτίδης.
Η Πύλα, συνέχισε, δεν μπορεί να είναι ο φτωχός συγγενής.
«Πρόκειται για μια κοινότητα, η οποία έχει ιδιαιτερότητες και αρκετά προβλήματα, τόσο λόγω του κατοχικού στρατού, της συνύπαρξης τουρκοκύπριων και ελληνοκύπριων, όσο και λόγω της ύπαρξης βρετανικών βάσεων», εξήγησε ο Κοινοτάρχης της περιοχής.
Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν μπορεί η Πύλα να συνενωθεί με τον Δήμο Λάρνακας, κάτι που ήθελε και η ίδια η Πύλα, με τα δύο Υπουργεία να επικαλούνται πολιτικούς λόγους.
Αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση είναι η Πύλα να μπει κάτω από το σύμπλεγμα Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μυτίδη οι εν λόγω κοινότητες δεν επιθυμούν την ένταξη της Πύλας στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα.
Η κοινότητα της Πύλας από πλευράς της προτείνει τη δημιουργία αυτόνομου Δήμου, ο οποίος θα καλύπτει το κενό των υπηρεσιών που ενδεχομένως θα έχει, μέσω της αγοράς υπηρεσιών από τον Μητροπολιτικό Δήμο.
Σε επιστολή που απέστειλε η Κοινότητα της Πύλας στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μυτίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη συμπελγματοποίηση της με τις κοινότητες Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας, γιατί και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν πολιτικοί λόγοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Το θέμα πρέπει να τύχει άμεσης διαχείρισης, αφού σε λίγους μόλις μήνες από σήμερα η Κύπρος θα περάσει σε μια νέα τάξη πραγμάτων, στην οποία η Κοινότητα της Πύλας δεν θα ξέρει με ποιο καθεστώς θα λειτουργήσει κάτι που θα προκαλέσει σωρεία σοβαρών προβλημάτων, λόγω και της πολιτικής κατάστασης της περιοχής.
Να αναφέρουμε ότι η κοινότητα της Πύλας μετρά πάνω από 10,000 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο περίπου 1,600 διατηρούν τα εκλογικά τους βιβλιάρια στην περιοχή. Υπάρχουν άτομα που, κατά τον κ. Μυτίδη, μπορεί να διαμένουν και πάνω από 30 χρόνια στην περιοχή και εξακολουθούν να δηλώνουν άλλους Δήμους ή Κοινότητες στις εκλογές.
Μετά από απαίτηση του Κοινοτάρχη της Πύλας είχε διευθετηθείς συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών πριν από μερικές εβδομάδες, η οποία όμως ακυρώθηκε από πλευράς Υπουργείου, με τον κ. Μυτίδη να αναμένει άμεσα νέα ημερομηνία για πραγματοποίηση της.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι, σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν αντιδράσει άμεσα προς την επίλυση του θέματος της Πύλας, ο Κοινοτάρχης δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αφού είναι διατεθειμένος να φτάσει το θέμα στα άκρα.
Το μπαλάκι λοιπόν, βρίσκεται στο έδαφος του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο πρέπει άμεσα να λάβει αποφάσεις για το θέμα της Πύλας, προτού η κοινότητα βρεθεί μπροστά από σοβαρά προβλήματα με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.