Στο δεύτερο στάδιο της εισέρχεται πλέον η νέα πολιτική πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης της Κυβέρνησης, η οποία σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Το νέο αυτό στάδιο, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή στις 15 Σεπτεμβρίου θα καλύπτει άδειες για 3 έως 4 κατοικίες, ή μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά, ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα αλλά επίσης και μεικτή εμπορική/γραφειακή/ή και οικιστική ανάπτυξη μέχρι 1000 τμ.
Στόχος είναι η επίσπευση των αιτήσεων, ο έλεγχος των βασικών πολεοδομικών παραμέτρων από τις αρχές, ανάληψη ευθύνης από τον μελετητή, ολοκληρωμένος πολεοδομικός έλεγχος χωρίς λεπτομερείς μετρήσεις και η εισαγωγή απλών, γρήγορων και αποτελεσματικών διαδικασιών.
Το νέο αυτό πλαίδιο αδειοδότησης, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Κυριάκο Κούδουνο, στην παρουσία της Ένωσης Δήμων, Κοινοτήτων και του ΕΤΕΚ.
Ο Υπουργός είπε αρχικά πως η σημερινή μέρα και η εξαγγελία αποτελεί ορόσημο για την πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση. Σημείωσε πως σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την ίδια την ανάπτυξη στηριζόμενη στην ανάληψη της ευθύνης από μέρους των ιδιωτών μελετητών.
Όπως είπε ο κ. Νουρής, η νέα αυτή φάση της πολιτικής αδειοδότησης σηματοδοτεί ακόμα, τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών στην οικοδομική βιομηχανία, την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης με την εισαγωγή καινοτόμων, απλών, αποτελεσματικών και γρήγορων διαδικασιών, την προαγωγή της διαφάνειας και τον τερματισμό της εξάρτησης από τον περιορισμό των χρόνων έκδοσης των αδειών και εισάγει τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογία.
Βεβαίως, τόνισε ο κ. Νουρής, η νέα φάση δίνει μια τεράστια ώθηση στην οικονομία του τόπου βοηθώντας μεταξύ άλλων και στη αυξημένη κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη φάση της ταχύρρυθμης αδειοδότησης που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια, την 1η Οκτωβρίου του 2020 και η οποία διελάμβανε έκδοση Πολεοδομικής άδειας μέχρι διπλοκατοικίας σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο κατά μέγιστο σε 20 μέρες. Τότε, όπως είπε, κάποιοι χλεύασαν για το τάχατες ανέφικτο του εγχειρήματος που επιχειρούσαμε.
Αναφερόμενος σε στοιχεία, ο Υπουργός είπε πως μέσα σε αυτό το διάστημα υποβλήθηκαν με τη νέα διαδικασία 4.080 αιτήσεις με το 82% από αυτές να έχουν εγκριθεί και να εκδίδονται οι σχετικές άδειες, ενώ μόνο 343 από αυτές απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους.
«Προφανώς το εγχείρημα πέτυχε», είπε και πρόσθεσε πως σήμετα ανακοινώνεται το δεύτερο από τα τρία βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους εκσυγχρονισμού της πολεοδομικής αδειοδότησης.
Ο Νίκος Νουρής είπε πως με το Υπουργικό διάταγμα που ήδη δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή και τίθεται σε εφαρμογή από τις 15 Σεπτεμβρίου, επεκτείνεται το πλαίσιο της ταχύρρυθμης αδειοδότησης σε πιο μεγάλες και σύνθετες αναπτύξεις.
Αυτό το 2ο πεδίο εφαρμογής θα καλύπτει από 3 έως 4 κατοικίες, ή μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά, ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα αλλά και μεικτή εμπορική/γραφειακή/ή και οικιστική ανάπτυξη μέχρι 1000 τμ.
Είπε πως όλες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούνιο και οι πληρωμές των τελών από τους ιδιώτες που θα καταθέτουν τις αιτήσεις θα γίνονται μέσω της κυβερνητικής πύλης «ΑΡΙΑΔΝΗ». Από την άλλη, συνέχισε, η Πολεοδομική Αρχή θα υποχρεούται να καταλήξει σε απόφαση κατά μέγιστο μέσα σε 30 μέρες.
«Η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη συνεπής στη εξαγγελία της υλοποιεί αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες. Υλοποιούμε ακόμα μια μεγάλη και πρωτοπόρα μεταρρύθμιση στον τομέα αυτή τη φορά της αδειοδότησης. Τερματίζουμε την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών γυρίζοντας σελίδα στον τομέα της αδειοδότησης», είπε ο κ. Νουρής.
Ο Υπουργός ανέφερε πως το 3ο βήμα θα γίνει μόλις η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει σε Νόμο το Νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο Περί της Διευκόλυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων Νόμος» και ο οποίος αφορά τις μεγαλύτερες των αναπτύξεων και για τις οποίες, επίσης, καθορίζεται σαν μέγιστος χρόνος έκδοσης των αδειών οι 12 μήνες για εκείνες τις αναπτύξεις το κόστος των οποίων ξεπερνά τα €20 εκ.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Κυριάκος Κούνδουρος, αναφέρθηκε στο νέο αυτό σταδιο της πολιτικής αδειοδότησης και στους στόχους του νέου πλαισίου. Είπε πως στόχοι του είναι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε πιο μεγάλες αδειοδοτήσεις, δηλαδή 3 με 4 κατοικίες και μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά, 20 οικιστικά διαμερίσματα και για μεικτές αναπτύξεις μέχρι 1000 τμ. Σημαντικός στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας μέσω του συστήματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, καθώς εκεί θα γίνεται η ηλεκτρονική διαχείρισης της αίτησης καθώς και η αποστολή της απάντησης. Στόχος είναι μέσα σε 30 ημέρες να χορηγείται η Πολεοδομική Άδεια και σε 20 με 40 μέρες η Οικοδομική Άδεια για αυτές τις πο σύνθετες αναπτύξεις.
Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Κούρος αναπτύσσοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, είπε πως στόχος του Υπουργείου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Οι οικοδομικές άδειες, είπε, θα εκδίδονται πιο γρήγορα, πιο απλά και προς όφελος των πολιτών, είπε και σημείωσε πως το νέο σύστημα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που χρειαζόταν από καιρό η χώρα μας για μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση της διαφάνειας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας είπε στη Διάσκεψη πως οι Δήμοι έχουν αποδείξει ότι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και ως εκ τούτου η Ένωση τάσσεται υπέρ τόσο της μετάβασης των υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή και όσο και στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων της αδειοδότησης.
Ο κ. Βύρας σημείωσε ωστόσο πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι Δήμοι βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς σε 2 περίπου χρόνια θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την οποία οι αδειοδοτήσεις θα φύγουν από τους Δήμους και θα πάνε στον νέο επαρχιακό οργανισμό. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των Δήμων και του Υπουργείου για επίλυση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά η νέα πολιτική. «Προβλήματα πάντα υπήρχαν αλλά αν υπάρχει η διάθεση και η βούληση, εδώ είμαστε να τα επιλύουμε και να προχωρούμε μπροστά», είπε.
Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή είπε πως η πρώτη φάση της πολιτικής αδειοδότησης αποδείκτηκε πως είχε θετική αποτίμηση.
Είπε πως προβλήματα υπήρξαν, τα οποία όμως με παραγωγική και ειλικρινή προσέγγιση επιλύθηκαν. Σημείωσε πως τώρα έφτασε η ώρα να γίνει το δεύτερο βήμα και ο στόχος είναι όπως όλο το φάσμα της αδειοδότησης να καταστεί σύγχρονο, φιλικό στους πολίτες χωρίς ωστόσο να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.
ΚΥΠΕ