Η έντονη ανησυχία για την ανάπτυξη βαριών βιομηχανιών στην περιοχή της Κόσιης, η οποία επηρεάζει άμεσα τον Δήμο Αραδίππου, έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Δήμαρχος Αραδίππου, Χριστόδουλος Παρτού, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στις 28 Μαρτίου, η οποία ακολούθησε τη δημόσια διαβούλευση εταιρείας για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου πυρόλυσης στην περιοχή.
Ο Δήμος Αραδίππου, με επιστολή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ζήτησε τον καθορισμό περιορισμένης Βιομηχανικής Ζώνης Αυξημένου Βαθμού Οχληρίας (Ζώνη Β2) στην Κοινότητα Κόσιης, με στόχο να αποτραπεί η χωροθέτηση βαριών βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην ήδη υφιστάμενη Βιομηχανική Περιοχή Κατηγορίας Β του Δήμου. Ο σκοπός είναι να αποφευχθεί η εγκατάσταση οχληρών χρήσεων σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά προβλήματα και δεν διαθέτει Βιομηχανική Περιοχή Κατηγορίας Α. Στην εν λόγω ζώνη είχε εγκριθεί, μεταξύ άλλων, και η εγκατάσταση εργοστασίων που σχετίζονται με την ανόρυξη υδρογονανθράκων, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους.
Η περιοχή της Κόσιης, η οποία αρχικά ήταν χαρακτηρισμένη ως γεωργική, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από περιοχή του Δικτύου Natura. Παρά τις ήδη υπάρχουσες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, όπως η λειτουργία του ΧΥΤΥ και της Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η αναθεώρηση των Πολεοδομικών Ζωνών το 2018 άνοιξε τον δρόμο για τη μεταφορά βαριών βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Αν και οι τοπικές αρχές εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις, η περιοχή συνέχισε να επιβαρύνεται με νέες βιομηχανικές αναπτύξεις.
Ο Δήμαρχος Αραδίππου, Χριστόδουλος Παρτού, δήλωσε στην ιστοσελίδα ΑυτοδιοίκησηCY ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ποιες άδειες εκδίδονται και ποιες δραστηριότητες εγκαθίστανται στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είχε συμφωνηθεί αρχικά. Όπως υποστήριξε, για να ανακοπεί αυτή η διαδικασία, απαιτείται αλλαγή της πολεοδομικής ζώνης.
Ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Αραδίππου σημείωσε ότι η περιοχή της Κόσιης, αν και αρχικά χαρακτηριζόταν ως γεωργική και γειτνιάζει με προστατευόμενη περιοχή Natura, επιβαρύνεται διαρκώς με νέες βιομηχανικές δραστηριότητες, εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικού ελέγχου. Η κατάσταση, όπως ανέφερε, επιδεινώνεται περαιτέρω με την πιθανή εγκατάσταση εργοστασίου πυρόλυσης, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στους κατοίκους.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Μαρτίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η υποβολή αιτήματος προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από Βιομηχανική Ζώνη Β2 και την επαναφορά της σε Ζώνη Γ3, με σκοπό την προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών και των γειτονικών κοινοτήτων.
Κατά τη συνεδρίαση αναγνώστηκε και το υπόμνημα που παραδόθηκε ιδιοχείρως στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, όπως ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, καθώς και οι Δήμαρχοι Αραδίππου, Λάρνακας, Δρομολαξιάς-Μενεού και άλλοι.
Το υπόμνημα εκφράζει την έντονη ανησυχία των τοπικών αρχών για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εγκαταστήσει βαριές βιομηχανίες στην περιοχή της Κόσιης, όπως μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος και εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών. Ειδική αναφορά γίνεται στις σοβαρές περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας ανάπτυξης, καθώς η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη και βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σχολεία και στρατόπεδο. Τονίζεται επίσης ο κίνδυνος ρύπανσης των υδάτων και αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με ενδεχόμενες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Το υπόμνημα ζητά την άμεση επανεξέταση της σχετικής απόφασης και την αναθεώρηση της χωροθέτησης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση θα καθοριστούν από τη στάση της κυβέρνησης και, κυρίως, από την ανταπόκριση των αρμόδιων Υπουργείων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τοπική αρχή, αλλά και η κοινωνία της περιοχής, δεν σκοπεύουν να παραμείνουν αδρανείς, σε περίπτωση που οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των πολιτών δεν ληφθούν υπόψη. Εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, αναμένεται να ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.