Στο προσκήνιο επανέρχονται τα ανοιχτά ζητήματα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Το ζήτημα του Διατάγματος Εκχώρησης Εξουσιών για την εξέταση Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αδειών απασχολεί τους Δήμους εδώ και αρκετό καιρό. Σε δηλώσεις του στην ΑυτοδιοίκησηCY, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, τόνισε ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι οι ΕΟΑ να γίνουν διοικητικά και οικονομικά αυτόνομοι και αυτοχρηματοδοτούμενοι, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις.
Η σύσταση αυτών των οργανισμών αποσκοπεί στη συγκρότηση ενιαίων εκλεγμένων αρχών, που θα λογοδοτούν απευθείας στους πολίτες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, διασφαλίζοντας ομοιομορφία τόσο στις διαδικασίες όσο και στην ερμηνεία των διατάξεων της νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη, δεδομένου ότι ο Νόμος Περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης ορίζει πως οι ΕΟΑ είναι υπεύθυνοι για τον πολεοδομικό έλεγχο και την επιβολή του, με την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, είναι προφανές ότι οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν μέσω των Συμβουλίων τους. «Το Διάταγμα, αποκλείοντας το Συμβούλιο, αντιβαίνει το πνεύμα του νόμου, αν όχι τις διατάξεις του, και κυρίως τους στόχους της μεταρρύθμισης», σημείωσε.
Στη συνέχεια, εξήγησε πως πρόκειται για ζήτημα μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, η οποία ψήφισε τον νόμο. «Εμείς, ως Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Αδειοδότησης, καταρτίσαμε διαδικασία και κριτήρια για την εμπλοκή του Συμβουλίου. Αυτές τις εισηγήσεις καταθέσαμε και στον Υπουργό Εσωτερικών κατά την πρόσφατη συνάντησή μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη, η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με ταύτιση απόψεων ότι ορισμένες αιτήσεις, που θα καθορίσει ο Υπουργός, θα αξιολογούνται από τα Συμβούλια των ΕΟΑ, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας του Διατάγματος.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του 60% των εσόδων από τις αδειοδοτήσεις των ΕΟΑ προς τους Δήμους, τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Δήμων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι τα έσοδα αυτά είναι ανταποδοτικά και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραμένουν στους ΕΟΑ, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική και διοικητική τους αυτονομία. Σύμφωνα με τον Υπουργό, στόχος είναι να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε όλα τα έσοδα από την έκδοση αδειών να παραμένουν στους νέους οργανισμούς.
Σε σχέση με τους Δήμους, που επίσης χρειάζονται αυτά τα έσοδα για την εκτέλεση έργων ανάπτυξης, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι για το 2025 το συγκεκριμένο ποσό θα χορηγηθεί μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, η οποία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, έπειτα από διαβούλευση με την Ένωση Δήμων και το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του 60% των εσόδων από τις αδειοδοτήσεις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία σε μια φόρμουλα, η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα, το οποίο όμως χρειάζεται συνέχεια. Υπογράμμισε ότι, αν και η πρόταση αυτή είναι εφαρμόσιμη τα πρώτα χρόνια, το βασικό ζήτημα παραμένει η σύνδεση της χορηγίας και των λοιπών εσόδων των Δήμων με τα πραγματικά τους δεδομένα και ανάγκες.
Πρόκειται για έναν διάλογο, όπως δήλωσε ο κ. Βύρας, που ξεκίνησε με την εκτελεστική εξουσία και θα έχει αρκετές εξελίξεις, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού με την Ένωση Δήμων, τα μέλη της ενημερώθηκαν ότι πρόθεση του Υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών είναι η αρμοδιότητα για τις επικίνδυνες υποδομές, η οποία παραμένει στους Δήμους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, να μεταφερθεί στους ΕΟΑ. Το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτή η αρμοδιότητα στην πράξη και ποιο θα είναι το κόστος της.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων τόνισε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί τρόπος ώστε η Αρχή που θα αναλάβει την αρμοδιότητα να διαθέτει όλα τα αναγκαία νομικά εργαλεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Παράλληλα, εξέφρασε την καλή θέληση της Ένωσης Δήμων να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις, με στόχο την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων για το σημαντικό αυτό θέμα.
Εκκρεμότητες μεταρρύθμισης Τ.Α.: Τα οικονομικά και η ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών
Η μεταρρύθμιση είναι μόνο η αρχή
Αναφορικά με τα ζητήματα που απαιτούν λύση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Βουλευτής Λεμεσού και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών, Νίκος Σύκας, δήλωσε στην ΑυτοδιοίκησηCY ότι στόχος είναι η διόρθωση υπαρχουσών αδυναμιών. Σύμφωνα με τον κ. Σύκα, το έργο επικεντρώνεται στην αναγνώριση των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων για την ομαλή εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθούν νομοθετικές προτάσεις και αρκετές αλλαγές, αλλά η γενική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει.
Τα ζητήματα είναι πολλά, γι’ αυτό και ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με τους ΕΟΑ, τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους και άλλους εμπλεκόμενους, με στόχο την καταγραφή των αρχικών προβλημάτων, την υποβολή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών και την εξεύρεση λύσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Σύκας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εσωτερικών και με πνεύμα συναίνεσης, θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε η μεταρρύθμιση να γίνει πιο λειτουργική και αποτελεσματική.
Τα θέματα που προκύπτουν εξάλλου θα συζητηθούν με λεπτομέρεια και στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, με το πέρας της οποίας θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.