Τιτάνιο είναι το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ), το οποίο έχει στρέψει την προσοχή του, εδώ και αρκετό καιρό, στη βελτίωση του δικτύου του αλλά και στην ελαχιστοποίηση των διαρροών νερού. Ο Διευθυντής του ΣΥΛ, Κωνσταντίνος Παρμακλής, μίλησε στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης για την όλη προσπάθεια που καταβάλλει ο οργανισμός αλλά και για τις ενέργειες, στις οποίες θα επικεντρωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Η βελτίωση του δικτύου σε συγκεκριμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά και η συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου σε άλλες, δεν αφορά σε ένα εύκολο εγχείρημα. Η ολιστική αναβάθμιση και βελτιστοποίηση του δικτύου της πρωτεύουσας χρειάζεται αρκετά εκατομμύρια ευρώ, πολλά χρόνια και ιδιαίτερα επίπονη δουλειά για να υλοποιηθεί, ωστόσο ο Διευθυντής του ΣΥΛ επιθυμεί να επικεντρώνεται σε ένα βήμα τη φορά.
«Το βλέπουμε βήμα – βήμα και βρίσκουμε τρόπους να χαλιναγωγούμε τις διαρροές με τρόπο ώστε να βρίσκονται συνέχεια σε ύφεση», υπογράμμισε ο κ. Παρμακλής.
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι οι δέκα δήμοι και οι οκτώ κοινότητες που είναι κάτω από το ΣΥΛ είναι χωρισμένες σε 41 περιοχές και σε 200 ζώνες. Το δίκτυο είναι χωρισμένο σε μικρούς κόμβους, με στόχο κάθε ζώνη που βρίσκεται σε κάποια περιοχή να μπορεί να ελέγχεται με τηλεμετρία και έξυπνες εφαρμογές, έτσι ώστε μόλις σημειωθεί κάποια διαρροή να ανάψει το σχετικό κόκκινο λαμπάκι, το οποίο ελέγχεται από ένα μεγάλο control room. Συνεργεία υπάρχουν εξπρές, τα οποία δρουν άμεσα και αποτελεσματικά, ενώ υπάρχουν και συνεργεία σε βάρδιες, τα οποία επιλαμβάνονται του δικτύου και των διαρροών επί τόπου. Την ίδια ώρα, γίνεται συνεχόμενη συντήρηση του δικτύου και τα Σαββατοκύριακα, κάτι το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση του σε βάθος χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ανέλαβε τον οργανισμό ο κ. Παρμακλής (το 2019) οι διαρροές ανέρχονταν στο 30% και στη συνέχεια έπεσαν στο 14%, ωστόσο με την προσθήκη του Δήμου Λακατάμειας και των οκτώ κοινοτήτων αυτό το ποσοστό ανέβηκε και πάλι στο 20% (η λακατάμεια και οι οκτώ κοινόττηες είχαν 50% διαρροές επί του συνόλου). Το ΣΥΛ με τις δράσεις του πέτυχε να μειώσει ξανά αυτό το ποσοστό στο 17% , αριθμός ο οποίος καταγράφηκε το δεύτερο δίμηνο του 2022.
«Είναι μεγάλη η δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτά τα δίκτυα, δεδομένου και της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και του γεγονότος ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν τα επαρχιακά συμβούλια και οι 93 κοινότητες της επαρχίας θα έρθουν κάτω από το τμήμα ύδρευσης του επαρχιακού οργανισμού. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που πρέπει να γίνει με αυτά τα δίκτυα, τα οποία είναι σχεδόν διαλυμένα. Είναι αρκετή η δουλειά που πρέπει να γίνει η οποία θα είναι επίπονη και θα χρειαστεί πολλά χρόνια ώστε να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι όλη η επαρχία είναι σε καλή κατάσταση», τόνισε ο κ. Παρμακλής.
Το ΣΥΛ καλείται τόσο να φτιάξει το δίκτυο, όσο και να διατηρήσει το υφιστάμενο δίκτυο του αστικού ιστού, ώστε να μην φθαρεί στον χρόνο, κάτι το οποίο απαιτεί καινούργιο προσωπικό, αυτοκίνητα, κόμβους εντός της επαρχίας όπου θα εδρεύουν κάποια συνεργεία εκτός αστικού ιστού και της πόλης.
Ως Διαχειριστής του έργου για το Επαρχιακό Συμβούλιο Λευκωσίας, ο Κωνσταντίνος Παρμακλής, προσανατολίζεται στη δημιουργία τεσσάρων κόμβων, στην Κλήρου, στην Κακοπετρία, στον Αστρομερίτη και στο Δάλι, με στόχο να μπορέσει το ΣΥΛ να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις με τη χρήση της τεχνολογίας.
Τώρα, όσον αφορά τα επόμενα βήματα το ΣΥΛ, σύμφωνα με τον κ. Παρμακλή, υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο από την τεχνική υπηρεσία και αφορά, ως επί το πλείστον, στο δίκτυο της Λακατάμειας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στην περιοχή έχουν ήδη επισκευαστεί όλες οι υδατοδεξαμένες από το ΣΥΛ, έχουν αλλαχθεί όλες οι εξαγωγές και εισαγωγές και προγραμματίζεται η ένταξη της στις ανάλογες ζώνες, καθώς και η τοποθέτηση της Λακατάμεις στη τηλεμετρία.
Σύμφωνα, με τον κ. Παρμακλή οι δυσκολίες του όλου εγχειρήματος ήταν πολλές, φτάνει να αναλογιστεί κανείς ότι ένα τόσο μεγάλο δίκτυο, όσο αυτό της Λακατάμειας δεν ήταν αποτυπωμένο, μια προσπάθεια η οποία γίνεται τώρα, με το ΣΥΛ να μην γνωρίζει ακόμη που είναι οι αγωγοί ενός μεγάλο μέρους του Δήμου, που βρίσκεται στον πυρήνα της παλιάς Λακατάμειας.
Πολλά είναι τα προβλήματα που προκύπτουν και στις κοινότητες, αφού σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται κλοπές, με τον Διευθυντή του ΣΥΛ να τονίζει πως, εκτός από τη βελτίωση του δικτύου, πρέπει να αντιμετωπιστούν και διάφορες κακές κουλτούρες και συνήθειες.
Είναι πολλά λοιπόν, αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε η Λευκωσία να απολαμβάνει ένα σύγχρονο και προστατευμένο από διαρροές δίκτυο νερού, με τον Διευθυντή του ΣΥΛ ωστόσο να δηλώνει έτοιμος να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να φέρει τον οργανισμό όλο και πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του.