Αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων υπό τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Λυσανδρίδη, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, σε συνέχεια των επαφών της με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προώθησης των ζητημάτων που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο.
Προσδοκώντας στην υλοποίηση της εξαγγελίας ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ο ίδιος είχε αναφέρει με ορίζοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ΠΕΠ προτάσσει τις ανησυχίες της και επιδιώκει την προώθηση μιας σοβαρής και μελετημένης προσέγγισης στην απόδοση της ισότιμης κατανομής βαρών και στην υλοποίηση ενός σχεδίου προς αποζημίωση των ιδιοκτητών των τουρκοκρατούμενων περιοχών σε σχέση με την απώλεια χρήσης.
Παράλληλα, και εν μέσω της αγωνίας, του πόθου και της ελπίδας του κάθε πρόσφυγα για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και κυρίως για την επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες, και εν μέσω του τι συμβαίνει δυστυχώς στην ευρύτερη γειτονιά της ανατολικής μεσογείου, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων οφείλει να στέκεται αρωγός και πρωτεργάτης και να διεκδικεί λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος αλλά και για τα διαχρονικά μεγάλα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τώρα.
Κατά τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, εκφράστηκε για ακόμη μια φορά η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας, γιατί 50 σχεδόν χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ένα ευνομούμενο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και τεχνογνωσία δεν έχει κατεγραμμένο, τι έχει πάρει ο κάθε πρόσφυγας ή τα παιδιά του ή και τα εγγόνια του και τι είχε πριν την εισβολή, ώστε να μπορεί επιτέλους να υπάρχει μια δίκαιη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συνόλου των προσφύγων. Αντί αυτού, συνεχίζεται η πεπατημένη, με τη δημιουργία διαφόρων κατηγοριών προσφύγων, μεταξύ των οποίων κάποιοι επωφελήθηκαν ή θα επωφεληθούν πολλαπλά και άλλοι καθόλου.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ τέθηκε το θέμα της αναθεώρησης των στεγαστικών κριτηρίων αλλά και το ύψος των βοηθημάτων όπως και την ανησυχία για τη διαχείριση του τέλους του 0.4% που εισπράττεται επι των αγοραπωλησιών των ακινήτων. Επισημάνθηκε επίσης η αυξανόμενη καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην εξέταση ή και υλοποίηση των αιτήσεων για στεγαστική βοήθεια ενώ τονίστηκε ότι όλα τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη ανασταλτικών ή άλλων προληπτικών μέτρων, δεν λειτουργούν αποτρεπτικά στο ξεπούλημα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και στις προσφυγές προς την «επιτροπή αποζημιώσεων».
Η ΠΕΠ, μέσα από τις μέχρι τώρα επαφές της, χαιρετίζει το ενδιαφέρον και την αγωνία των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά επιδιώκει την περαιτέρω ουσιαστική ενασχόληση τους για την επίλυση των θεμάτων, είτε μέσα από την κοινοβουλευτική τους δράση, είτε τη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση ή και τη συμμετοχή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Προς την κατεύθυνση αυτή η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, θα έχει το επόμενο διάστημα συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, αλλά και τις Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, σε μια προσπάθεια για περαιτέρω συντονισμό και εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλονται από όλους τους φορείς.
Με την ευκαιρία αυτή, η ΠΕΠ καλεί τον προσφυγικό κόσμο να επισκεφθεί τη φωτογραφική έκθεση «Μνήμες Κατεχομένης Γης» που πραγματοποιείται στο Pavilion μεταξύ 13-14 Νοεμβρίου (8πμ-4μμ) αλλά και να συμμετάσχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου και ώρα 7μμ στην αίθουσα «Αρχάγγελος» της Ι.Μ. Κύκκου στη Λακατάμια.