Ο Νίκος Τορναρίτης είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος. Είναι ο πολιτικός ο οποίος μπορεί την μια ημέρα να αντιπροσωπεύει την Κύπρο σε διεθνή φόρα και να συνομιλεί με ξένους ηγέτες και την επομένη να τον βρεις σε ένα καφενείο της γειτονιάς να απολαμβάνει τον καφέ του με φίλους και ανθρώπους της καθημερινότητας.
Στη πολιτική του πορεία, διατύπωνε πάντα ελεύθερα την άποψή του χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Είναι ο πολιτικός που όταν εκλέγηκε για πρώτη φορά βουλευτής έκλεισε το δικηγορικό του γραφείο εφαρμόζοντας στον εαυτό του το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και άλλων επαγγελμάτων.
Είναι ο πολιτικός ο οποίος κατέθεσε επανειλημμένα την πρόταση για την οριζόντια ψηφοφορία. Σήμερα, στην συνέντευξη που μας παραχωρεί λέει ότι ο πρώτος στόχος της νέας Βουλής, θα πρέπει να είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κοινωνίας και των πολιτικών.
Κύριε Τορναρίτη είστε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο με χρόνια κοινοβουλευτικής εμπειρίας. Πώς κρίνετε την κοινοβουλευτική παρουσία του ΔΗΣΥ αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια;
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είχε ποτέ την πλειοψηφία στην Βουλή, ήμασταν δεκαοκτώ βουλευτές σε σύνολο 56 βουλευτών. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να περάσουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο Άλλες εξίσου σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις σε Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δημόσια Υπηρεσία και Δικαιοσύνη, προσέκρουσαν δυστυχώς στη στείρα αντιπολίτευση και τον λαϊκισμό. Δώσαμε μικρές και μεγάλες μάχες για την καθημερινότητα των πολιτών, εκπροσωπήσαμε την Κύπρο σε διεθνή φόρα. Εργαστήκαμε πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες και φέραμε αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις ο ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει μια σημαντική απώλεια ποσοστών και εδρών. Το γεγονός αυτό είναι μάλλον φυσιολογικό. Αν τελικά το κόμμα σας έχει μειωμένη παρουσία στα έδρανα της Βουλής τι θα σημαίνει για τον απλό πολίτη αυτή η εξέλιξη;
Εάν ο Δημοκρατικός Συναγερμός βγει αποδυναμωμένος σε έδρες στην νέα βουλή κατά την άποψη μου, θα χαθεί ο ώριμος πολιτικός λόγος και η σοβαρότητα στη λήψη των αποφάσεων. Παρά τα ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις, ο Δημοκρατικός Συναγερμός απέδειξε ότι πολιτεύεται μακριά από τον θόρυβο της ανέξοδης κριτικής, τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Έχει ως πυξίδα του τη σύνεση και τον ορθολογισμό. Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι προοδεύει ο τόπος μας. Μόνο έτσι ξανακτίζεται η χαμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Εάν κρίνω από το τι έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πλειοδοσίες, λαϊκά δικαστήρια και ακατάσχετος λαϊκισμός, μπορώ να φανταστώ τι θα ακολουθήσει εάν λάβουμε υπόψη ότι σε δύο χρόνια έχουμε προεδρικές εκλογές. Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός, κατά την άποψή μου, ισοδυναμεί με πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται θυμωμένοι και άλλοι απογοητευμένοι για πολλά. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτή η Βουλή και αυτή η Κυβέρνηση έκαναν έργο που δεν έγινε ποτέ προηγούμενα στην Κύπρο, τις περισσότερες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Γιατί η κοινωνία πρέπει να εμπιστευτεί τα ψηφοδέλτια και τους υποψήφιους του ΔΗΣΥ;
Είμαι περήφανος για τα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Συναγερμού! Έχουμε ανθρώπους απ’ όλα τα φάσματα της κοινωνίας, καταξιωμένους, νέους, έμπειρους, γυναίκες και άντρες που απέδειξαν τις ικανότητές τους και η προσφορά τους είναι δεδομένη.
Είστε ένας πολιτικός με έντονες απόψεις για το κυπριακό πρόβλημα. Αλήθεια, υπάρχει ελπίδα για επίλυση του εθνικού μας θέματος ή πλέον όλα έχουν ήδη τελειώσει και μας έμεινε η διχοτόμηση;
Αυτό που λέω πάντα είναι ότι πρέπει να εργαστούμε μεθοδικά για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. Η διχοτόμηση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η επιλογή μας. Η ομοσπονδία είναι το μόνο ασφαλές μέσο που μπορεί να μας οδηγήσει στον στόχο μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να δημιουργούμε στη μισή μας πατρίδα, με τις μισές μας δυνάμεις κρατώντας ιδιαίτερα την νέα γενιά εγκλωβισμένη στις φοβίες του παρελθόντος.
Είναι φανερό πλέον ότι η διαφθορά αποτελεί γεγονός ανάμεσα και σε πολιτικά πρόσωπα. Πώς κατά την άποψή σας μπορεί ο Κύπριος πολίτης να εμπιστευτεί ξανά το κυπριακό πολιτικό σύστημα και με ποιες πράξεις ένας Κύπριος πολιτικός θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή τη ζοφερή εικόνα που έχουν οι πολιτικοί στα μάτια των Κύπριων ψηφοφόρων;
Είναι αλήθεια ότι η διαφθορά έχει καταστεί μάστιγα και διαπερνά οριζόντια όλα τα στρώματα του Κυπριακού συστήματος. Είναι κάτι που πρέπει να ξεριζωθεί ειδικότερα από την πολιτική και αυτό πρέπει να γίνει με πράξεις και όχι με λόγια. Με αυστηρές νομοθεσίες που θα εφαρμόζονται. Με συμπεριφορές που αρμόζουν στο βουλευτικό αξίωμα και αναβαθμίζουν το κύρος του Κοινοβουλίου. Άλλωστε ότι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ηθικό… Έγιναν κάποια βήματα προς τα εμπρός αλλά θα πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα ακόμη.
Ποιος είναι ο δικός σας στόχος στη νέα Βουλή;
Οι άμεσες προτεραιότητες μου στη νέα Βουλή θα είναι να πείσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχτούν τις προτάσεις που καταθέσαμε για το Ασυμβίβαστο μεταξύ της Βουλευτικής ιδιότητας και της ενάσκησης άλλου επαγγέλματος καθώς και για την ανάγκη εφαρμογής στην πράξη της οριζόντιας ψηφοφορίας. Βεβαίως, μεγαλύτερο στοίχημα είναι να μειωθεί το χάσμα που χωρίζει την κοινωνία από την πολιτική. Να ξανακερδίσουμε δηλαδή την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της Βουλής. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει με λόγια αλλά με θεσμικές αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την εικόνα της Βουλής και τη χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Ποιος μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές;
Ότι η ψήφος τους μετρά. Θα πάρουν θέση για το πώς θέλουν να προχωρήσουμε. Αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα μείνουμε στάσιμοι. Αν θα έχουμε σταθερότητα ή αναταραχή. Γι’ αυτό και πρέπει να σκεφτούν νηφάλια ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Ο θυμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο θυμός δεν επιλύει τα προβλήματα, δημιουργεί περισσότερα. Έχουμε λάβει τα μηνύματα των πολιτών, ιδιαίτερα των Συναγερμικών. Το απλό μήνυμα που θέλω σήμερα να στείλω είναι ότι πρέπει να εμπιστευτούν ξανά την παράταξή μας, γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων πράξεων, των μεγάλων αγώνων για διαρκή βελτίωση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η παράταξη που πάντα έβγαινε μπροστά στα δύσκολα και έπαιρνε τις μεγάλες αποφάσεις για το αύριο της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί. Άλλωστε ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός προσώπου, ανήκει στον κόσμο του και υπάρχει για τις ιδέες του και την Κύπρο μας.
Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας;
Έχω ήδη καταθέσει δύο προτάσεις στην Βουλή. Η μία για το Ασυμβίβαστο μεταξύ της Βουλευτικής ιδιότητας και της ενάσκησης άλλου επαγγέλματος για να δοθεί τέλος στην σύγκρουση συμφερόντων. Η άλλη αναφέρεται στην ανάγκη θεσμοθέτησης της οριζόντιας ψηφοφορίας. Αυτοί θα είναι οι δύο μεγάλοι μου στόχοι γιατί σχετίζονται με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Θα εργαστώ για να βρούμε κοινή γλώσσα με συναδέλφους της αντιπολίτευσης στην μεγάλη αναγκαιότητα να πάρουμε αποφάσεις που διευρύνουν την δημοκρατία, την αξιοκρατία και την διαφάνεια στον τόπο μας.