Συνοπτικός απολογισμός του Δήμου Κυθρέας για το 2012-2016

Reading Time: 5 minutes

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου

Κατά τη διάρκεια της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) επί δημαρχίας δρα Πέτρου Μ. Καρεκλά (2012 μέχρι 2016 Οκτώβρη), έγιναν πολλά και διάφορα έργα, δραστηριότητες και δράσεις για το Δήμο μας. Κατωτέρω υποβάλλεται μια συνοπτική Έκθεση σημαντικών πεπραγμένων:

 • Το κτήριο που δόθηκε από χρόνια στο Δήμο Κυθρέας στην Αμμοχώστου 37 Λευκωσία για χρήση, λειτούργησε για 1η φορά από το 1974 στη βάση κανονικών Γραφείων ενός Δήμου. Το κτήριο εξωραΐσθηκε, εξοπλίστηκε, δημιουργήθηκε αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και Γραφείο Δημάρχου. Στην μικρή πίσω αυλή τοποθετήθηκαν κεραμικά για να χρησιμοποιείται σε μικρές εκδηλώσεις ως τόπος συνάντησης και γνωριμίας των Νέων μας. Τα προσωρινά Γραφεία του Δήμου είναι πάντοτε ανοικτά τις εργάσιμες μέρες και ώρες για τους δημότες μας. Η συνεργασία που αναπτύχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν στενή και αγαστή με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συναίνεση και ομοφωνία.
 • Ενδυναμώθηκαν οι σχέσεις του Δήμου Κυθρέας με διάφορους, με ενεργή συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες όλων των Οργανωμένων Συνόλων της Κυθρέας και Περιοχής, της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και της Ένωσης Δήμων. Το ίδιο έγινε και με τον διδυμοποιημένο με μας Δήμο του Αιγάλεω, τους άπορους δημότες του οποίου και βοηθήσαμε την ώρα της ανάγκης λόγω οικονομικής κρίσης με έρανο που διοργανώσαμε.
 • Ένα θέμα που προκαλούσε τριβή και ένταση στις σχέσεις μεταξύ συνδημοτών μας ήταν δυστυχώς για χρόνια η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που ανήγειρε με πρωτοβουλία του το Σωματείο ΠΑΟΚ στο προαύλιο του οικήματός του στο Στρόβολο. Με συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου προς όλες τις κατευθύνσεις μετά την εκλογή του, επιλύθηκε το 2012 το όλο ζήτημα. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. το Μνημείο κατέστη τελικά “Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων” του Δήμου Κυθρέας (προς τούτο μπήκε στο χώρο και σχετική Πινακίδα) το οποίο τώρα όλοι σέβονται και τιμούν με την κατάθεση των στεφάνων της αγάπης τους στη μνήμη των Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κυθρέας και της Περιοχής.
 • Ιδρύθηκε και λειτούργησε με απόλυτη διαφάνεια το “Ταμείο Ευημερίας

Κυθρεωτών” που βοήθησε δεκάδες πάσχοντες και οικονομικά ευάλωτους

συνδημότες μας, ιδιαίτερα μέσα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

 • Πλησιάσαμε τους Νέους μας με το πρωτοποριακό Πρόγραμμα “Γνωρίζω – Αγαπώ – Διεκδικώ” και τους “γνωρίσαμε” με επισκέψεις–προσκύνημα, την κατεχόμενη Κυθρέας μας. Μπήκαμε στην πρωτοπορία απ’ όλους τους Κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες στη δημιουργία “Βιωματικών Προσφύγων” (βλ. Συνέντευξη Δημάρχου στον Φιλελεύθερο, “Βιωματικές Εκδρομές στην Κυθρέα”, 2.11.2013). Ιδρύσαμε και προχωρούμε στην καλύτερη οργάνωση της Επιτροπής Νεολαίας του Δήμου μας.
 • Κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στα γραφεία μας το 2015 για να τιμήσει τα 100χρονα του Δήμου μας, εξήγγειλε την παραχώρηση ενός Τ/Κ υποστατικού απέναντι από τα γραφεία μας για δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κυθρέας. Προς τούτο θα υπάρξει συνεργασία με τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας για χρήση του τα πρωϊνά και από το παρακείμενο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κασσιανού, με το οποίο ο Δήμος έχει καλλιεργήσει μια ειδική σχέση.
 • Πρωτοβουλίες για το Περιβάλλον (συμμετοχή σε εκστρατείες καθαρισμού,
Δείτε επίσης:  Ανοικτή Διαβούλευση Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας

δενδροφυτεύσεις, αρθρογραφία, κλπ).

 • Ενημερωτικές διαλέξεις για την Κυθρέα, την ιστορία, τον πολιτισμό της, σε

διάφορα ανά την Κύπρο σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

 • Eτοιμασία των αναγκαίων με βάση το σχετικό Νόμο εγγράφων για τέλεση

Πολιτικών Γάμων. Τελέστηκε για 1η φορά μικρός αριθμός γάμων, κυρίως με

το ένα άτομο να έλκει την καταγωγή του από την Κυθρέα, πράγμα που

αποφέρει και κάποια έσοδα για το Δήμο.

 • Εκδήλωση για τίμηση της Κυθρέας ως ηρωοτόκου Κωμόπολης, γενέτειρας του ήρωα Σπύρου Χατζηγιακουμή, από τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 (9.10.2012)
 • Τιμώμενος Δήμος, ο Δήμος Κυθρέας, σε τηλεοπτική Εκπομπή του Ρ.Ι.Κ. “Μνήμες Κατεχομένων” (27.2.2014)
 • Δημιουργία μόνιμου “Διαδρόμου Κυθρέας” στον 3ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με σωρεία φωτογραφιών από την Κυθρέα και τα γύρω χωριά της.
 • Διοργάνωση σωρείας αξιόλογων Εκδηλώσεων για εορτασμό των 100χρονων του Δήμου (1915- 2015):

─ Οργάνωση Πολιτιστικών και άλλων Εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, όπως π.χ. στην Πύλη Αμμοχώστου “Περιδιαβάζοντας και Τραγουδώντας την Κυθρέα”, με τη συμμετοχή του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη που διαπρέπει διεθνώς, καθώς και για την τελική γιορτή κλεισίματος των Εκδηλώσεων για τα 100χρονα σε συνεργασία με τη Σχολική Εφορεία Κυθρέας, στην οποία μετέσχε η εκλεκτή Χορωδία “Λεάνδρος Σίταρος” της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

─ Οργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης για τους Ηλικιωμένους, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Κυθρέας, στη Στέγη Ηλικιωμένων Αγλαντζιάς.

─ Εκδηλώσεις πολιτιστικές, αθλητικές, επιστημονικού περιεχομένου, κλπ σε συνεργασία με Οργανωμένα Σύνολα της Κυθρέας: ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΧΥΤΡΟΙ, Όμιλος Γυναικών Περιοχής Κυθρέας.

─ Οργάνωση του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο “Χύτροι – Κυθρέα, Χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, Πολιτισμού και Προσφοράς”. Ήδη έχει εκδοθεί το βιβλίο των Πρακτικών και έχουμε λάβει πολύ εγκωμιαστικά σχόλια από διάφορους αξιωματούχους και ειδήμονες, αλλά και από το ευρύ κοινό, για την έκδοση αυτή.

─ Συζήτηση για το Κυπριακό με Νέους στην Καστελιώτισσα που πολλοί χαρακτήρισαν ως πρωτοποριακή.

 • Αναβάθμιση και επέκταση των Αντικατοχικών μας Εκδηλώσεων κάθε Ιούλη. Διαφοροποίηση του προγράμματος με τέλεση της Πορείας προς το Οδόφραγμα καθώς και του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυδώρου. Αυτό μεταξύ άλλων εξοικονόμησε και πόρους για διάθεσή τους σε άλλες εκδηλώσεις, μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ομιλητής στη Εκδήλωση μας ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 • Σύσφιγξη της συνεργασίας με τις Κοινότητες της Ευρύτερης Περιοχής, στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας. Πραγματοποιήθηκαν σωρεία κοινών επισκέψεων και υποβολή υπομνημάτων για το εθνικό μας θέμα προς διάφορες κατεθύνσεις.
 • Δημοσιεύτηκαν δεκάδες άρθρα και παρεμβάσεις του Δημάρχου στην ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο κυρίως για το Κυπριακό και τις συναφείς θέσεις μας. Δόθηκαν επίσης πολλές συνεντεύξεις σε κυπριακά και ξένα Μ.Μ.Ε. και εκδόθηκε σωρεία Ανακοινώσεων του Δήμου.
 • Ο Δήμαρχος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλοι παράγοντες συμμετέσχαν σε σωρεία εκπομπών σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικά προγράμματα για το εθνικό θέμα και για τις εκδηλώσεις μας.
 • Οργανώθηκαν Εκθέσεις τόσον στην Κύπρο όσον και στο εξωτερικό με Πόστερς φωτογραφιών που ο Δήμος ετοίμασε και που εκτίθενται μονίμως στα Γραφεία του Δήμου.
 • Ο Δήμος μας έγινε μέλος της διεθνούς Οργάνωσης Δήμων “Mayors of Peace”.
 • Εκδόθηκαν βιβλία και διαφωτιστικά φυλλάδια σε συνεργασία και με τους άλλους Κατεχόμενους Δήμους.
 • Συνεχίστηκε απρόσκοπτα και αναβαθμίστηκε η έκδοση του Ημερολογίου του Δήμου κάθε χρόνο.
 • Αναβαθμίστηκε η Ιστοσελίδα του Δήμου στο διαδίκτυο (www.kythrea.com) και δημιουργήθηκε και νέα στο Facebook ( Δήμος Κυθρέας / Kythrea Municipality).
 • Ο Δήμαρχος συμμετέσχε σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις με Αξιωματούχους άλλων χωρών και εδώ και στο εξωτερικό, (όπως π.χ. με τον Πρόεδρο της Αυστρίας, τον Πρόεδρο της Ελλάδος – τον οποίο είδε και σε άλλη ευκαιρία ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθρέας – τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Γερουσιαστές και Βουλευτές των ΗΠΑ, κλπ).
 • Διατηρήθηκαν συνεχείς επαφές με την Κυβέρνηση και άλλους αξιωματούχους του κράτους αλλά και με όλη την Πολιτική Ηγεσία του τόπου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την υποβολή των απόψεών μας πάνω σ’ αυτές.
 • Πραγματοποιήθηκαν υψηλού επιπέδου επισκέψεις Αξιωματούχων στα προσωρινά Γραφεία του Δήμου μας, όπως π.χ. από τον Προέδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εσωτερικών, τους Πρέσβεις ξένων χωρών συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη της Ελλάδος, και από άλλους.
 • Ενδυναμώθηκαν οι σχέσεις με την Εκκλησία της Κύπρου και η συνεργασία στην τέλεση Εσπερινών και Λειτουργιών σε ναούς στην ελεύθερη Κύπρο όσον και στην κατεχόμενη Κυθρέα (στην Αγία Μαρίνα μας).
 • Με ενέργειες του Δήμου η αποκατάσταση και συντήρηση του ταλαιπωρημένου I.N των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στην Κυθρέα μπήκε στον κατάλογο προτεραιότητας της Τεχνικής Επιτροπής για Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ήδη γίνονται οι σχετικές μελέτες από εμπειρογνώμονες).
 • Οργάνωση της πρωτοποριακής και υψηλού επιπέδου Έκθεσης “Κυθρέα η γη των Χύτρων – Αρχαιότητες, κειμήλια, θησαυροί” στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο που θα διαρκέσει περίπου 6 μήνες (Οκτώβρης 2016 – Απρίλης 2017). Εκατοντάδες κειμήλια της ιστορίας, του πολιτισμού και του μόχθου των Κυθρεωτών που διασώθηκαν, “μαρτυρούν” για το ένδοξο παρελθόν μας αλλά και μας ενδυναμώνουν στον αγώνα για επιστροφή. Τα εγκαίνια τελέστηκαν στις 25.10.2016 από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Για την Έκθεση εκδόθηκε πολυσέλιδος έγχρωμος Κατάλογος. Καταβάλλεται προσπάθεια να επισκεφθούν την Έκθεση μαθητές των σχολείων μας και άλλα οργανωμένα σύνολα.
 • Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2012 που αφυπηρέτησε και η τελευταία μόνιμη υπάλληλος του Δήμου ο Δήμος δε διαθέτει ούτε Δημοτικό Γραμματέα, ούτε Δημοτικό Ταμία όπως με βάση το Νόμο θα έπρεπε! Λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης μειώθηκαν τα παραχωρούμενα κονδύλια για τη λειτουργία και τις εκδηλώσεις του Δήμου και λόγω μορατόριουμ στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού λειτουργήσαμε από το 2012 με το σύστημα αγοράς υπηρεσιών ( μας παραχωρείται ένα ποσό για 40 ώρες/ βδομάδα, δηλαδή το αντίστοιχο του ωραρίου 1 ατόμου, χωρίς παρεμφερή ωφελήματα!). Οι προσπάθειες του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου συνολικά για καλύτερη στελέχωση καθώς και για την εξεύρεση χορηγών για την πραγματοποίηση των διαφόρων σημαντικών εκδηλώσεων που αναφέρονται, ήταν συνεχείς και αδιάλειπτες.
In the news
Load More