Συντεχνίες: Ούτε μια απόλυση στους δήμους

ΣΕΚ ΠΕΟ
Reading Time: 1 minute

Της Αντωνίας Λαμπράκη

Την υιοθέτηση τριών κατευθυντήριων γραμμών που θα λειτουργούν ως επιπρόσθετες δικλείδες ασφαλείας, αναφορικά με την κατοχύρωση του εργασιακού καθεστώς των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχέτευσης και στους Οργανισμούς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, εγείρει το συνδικαλιστικό κίνημα προς την Κυβέρνηση, ενόψει της προωθούμενης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, σε προτεινόμενο προσχέδιο συμφωνίας, που οι συντεχνίες ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, υπέβαλαν στον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, επικεντρώνουν την προσοχή τους στα εξής ουσιαστικά ζητήματα: στη συνέχιση της εργοδότησης των υφιστάμενων εργαζομένων, καταθέτοντας την θέση ότι κανείς δεν θα απολυθεί και στη διατήρηση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους. Επίσης, σε περίπτωση που προκύπτει ανάγκη ανακατανομής ή και μείωσης του προσωπικού, ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης, οι συντεχνίες σημειώνουν ότι για αυτό το θέμα πρέπει να εξετάζονται «τρόποι κινητικότητας και ορθολογιστικότερης αξιοποίησής του», σε διαβούλευση με το υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε επίσης:  Ενώπιον Δημάρχων Λευκωσίας το κυκλοφοριακό της Λευκωσίας

Επί τούτου, οι συντεχνίες υποδεικνύουν στο αρμόδιο υπουργείο την ανάγκη καταρτισμού «ελάχιστου σχεδιασμού οργανικής διάρθρωσης για όλες τις νέες οντότητες που δυνατό να σχηματιστούν λόγω της μεταρρύθμισης, δηλαδή ενοποιήσεις δήμων, συμπλέγματα κοινοτήτων και ενοποίηση συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, Αποχέτευσης και Στερεών Αποβλήτων».

Επίσης, με το προσχέδιο οι συντεχνίες καθιστούν σαφές στο υπουργείο Εσωτερικών ότι οι υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις των επηρεαζόμενων οργανισμών παραμένουν σε ισχύ.

Δείτε επίσης:  Στην τελική ευθεία η δημιουργία οργανισμού πολιτιστικής ανάπτυξης Πάφου

Το προτεινόμενο προσχέδιο υποβλήθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών αρχές του χρόνου και οι συντεχνίες αναμένουν να κληθούν για διαβούλευση.

Οι συντεχνίες θεωρούν ότι πέραν της κάλυψης που θα έχουν οι εργαζόμενοι με την προωθούμενη νομοθεσία περί δήμων, που θα υλοποιεί τη μεταρρύθμιση, κρίνεται επιβεβλημένη η συνομολόγηση αυτής της συμφωνίας για τη μέγιστη κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και τη διασαφήνιση ουσιαστικών ζητημάτων.

Το νομοσχέδιο που αφορά στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές και η ουσιαστική συζήτησή του τοποθετείται το ερχόμενο φθινόπωρο.

 

In the news
Load More