Η τουριστική βιομηχανία, ως η κινητήρια δύναμη της κυπριακής οικονομίας, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης με κατάλληλα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
Οι πλείστες τουριστικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξεύρουν ντόπιο εργατικό δυναμικό που να πλαισιώνει τους παλαιοτέρους στον τομέα λόγω του δύσκολου ωραρίου, της υποστελέχωσης αλλά και της αντιμισθίας. Η εργοδότηση ξένου ανειδίκευτου εργατικού προσωπικού αποτελεί μόνο προσωρινή λύση ή λύση άμεσης ανάγκης για κάλυψη κενών θέσεων.
Η βιομηχανία τουρισμού προσφέρεται για άμεση εργασία, ανέλιξη και σταδιοδρομία. Η αλλαγή του βασικού κορμού του προσωπικού κάθε χρόνο και οι γρήγορες προσθήκες για κάλυψη αδυναμιών με προσωπικό χωρίς εργασιακή ειδίκευση δεν συμβάλουν στην προσέλκυση σταθερών τουριστών που επιλέγουν ξανά την Κύπρο, αλλά, αντίθετα πλήττουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.
Χρόνο με τον χρόνο οι ανάγκες και απαιτήσεις των τουριστών αλλάζουν και η Κύπρος δεν μπορεί να μένει στάσιμη, όσον αφορά την ικανοποίηση και των πιο απαιτητικών επισκεπτών που επιζητούν νέες μορφές τουρισμού και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.
Η αειφορία, το περιβάλλον, η ευεξία, η αυθεντικότητα αλλά και οι ανθρώπινες αξίες αποτελούν βασικές ανάγκες τις οποίες καλούμαστε να αναγνωρίσουμε αλλά και να εντάξουμε στο νέο τουριστικό πακέτο παροχής υπηρεσιών. Αρκετοί πελάτες είναι διαθετημένοι να πληρώσουν περισσότερα, αλλά θα πρέπει η αξία της τιμής του προσφερόμενου προϊόντος να ανταποκρίνεται επάξια στις απαιτήσεις τους.
Η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός μακριά από φαινόμενα μαζικού ή και υπερτουρισμού, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Ταϊλάνδη, που προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός θα πρέπει να προσελκύσουμε ενθουσιώδη άτομα, να εμπιστευτούμε νέους ανθρώπους με προσόντα, παραχωρώντας τους ωφελήματα και εχέγγυα για να αναλάβουν τα ηνία τουριστικών επιχειρήσεων.
Η λεγόμενη «νεκρή» χειμερινή περίοδος, ιδιαίτερα στην επαρχία Αμμοχώστου, προσφέρεται άνετα για περαιτέρω εκπαίδευση, ειδίκευση και επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού. Αρκετές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και κολέγια προσφέρουν αξιόλογα προγράμματα Ξενοδοχειακής Διοίκησης στην επαρχία Αμμοχώστου και αλλού, εφοδιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τους φοιτητές για να ανταποκριθούν στις νέες τουριστικές απαιτήσεις και προκλήσεις.
Αυτή την περίοδο οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου καλούνται να επιλέξουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό που θα ακολουθήσουν μετά το γυμνάσιο, στη βάση των ενδιαφερόντων και ικανοτήτων τους. Στην Τεχνική Εκπαίδευση υπάρχουν κατευθύνσεις που προάγουν την ανάπτυξη της πρακτικής ευφυίας των μαθητριών/μαθητών, όπως οι ειδικότητες θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται οι Τουριστικές Υπηρεσίες και ο Κλάδος Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων.
Η Κύπρος έχει μεγάλη ανάγκη από άρτια καταρτισμένο εργατικό δυναμικό στην τουριστική βιομηχανία και γι’ αυτό τον λόγο επιβάλλεται η συνεχής επιμόρφωση και η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η επένδυση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού, όπως και η απόκτηση εμπειριών στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας συμβάλουν στην κατανόηση των αναγκών των πελατών, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση κρατήσεων και στη βελτίωση των κτηριακών υποδομών προς όφελος των επισκεπτών.
Μέσω της σωστής κατάρτισης του ανθρωπίνου δυναμικού συμβάλλουμε στην κατάλληλη επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού για νέους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να ωθήσουν με την μόρφωση και εμπειρία τους στην ανάπτυξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Η ανατροφοδότηση και συνεχής ενημέρωση μέσα από διάφορα ερωτηματολόγια μάς βοηθούν να αξιολογήσουμε σωστά τις γνώμες, ανάγκες και παράπονα των πελατών μας, διατηρώντας έτσι καλή τουριστική και επενδυτική φήμη. Η Κύπρος διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα που την καθιστούν έναν διαφορετικό από τους ανταγωνιστές της προορισμό. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η επένδυση στο ντόπιο εργατικό δυναμικό, η παραχώρηση σχετικών οικονομικών κινήτρων, θέτοντας στο επίκεντρο τις ανθρώπινες αξίες και το οικονομικό όφελος της τοπικής κοινωνίας.