Σύντομα θα θεσπιστεί κατώτατος εθνικός μισθός

Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου
Reading Time: 2 minutes

Σύντομα θα θεσπιστεί εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι η πρόταση που υπέβαλε για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι ισορροπημένη.

Ερωτηθείσα για τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι είναι σημαντικό πως έπειτα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία, διότι πρέπει να περάσει από τις Γενικές Συνελεύσεις τόσο της εργοδοτικής πλευράς όσο και των εργαζομένων – όπως εξήγησε – η μεσολαβητική πρόταση που έχει η ίδια υποβάλει.

«Είναι μια ισορροπημένη πρόταση που αφενός διασφαλίζει δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας. Θεωρώ ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία είναι επωφελής για τα μέρη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους, διότι πραγματικά με καλή θέληση έχουμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Δείτε επίσης:  Ικανοποίηση εξέφρασε ο ΠτΔ για την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων για την Τουρκία

Η Υπουργός ανέφερε επίσης ότι με βάση την πρόταση και την κατ’ αρχήν συμφωνία, για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα εκδοθεί διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται κατώτατος μισθός.

Σε ερώτηση τι προνοεί η κατ’ αρχήν συμφωνία, απάντησε ότι «τα σημαντικά θέματα ήταν η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό. Υπήρξε αίτημα των εργαζομένων για επαναφορά κάποιων δικαιωμάτων που είχαν παραχωρήσει το 2013 και αυτά εν μέρει έχουν επαναφερθεί». Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία είναι τετραετής και σε αυτό καταλήξαμε για να διασφαλίσουμε την εργατική ειρήνη για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Δείτε επίσης:  Επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στην άσκηση της ΕΦ 'Ατσάλινο βέλος'

Ερωτηθείσα για το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ενώ η Κομισιόν θα βοηθήσει στις αναγκαίες μελέτες πριν τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού, που εξαρτάται από τα αποτελέσματα των μελετών και την τεχνογνωσία της Κομισιόν και του ΔΓΕ. «Τα αναμένουμε μέχρι τέλους του έτους και μόλις υπάρχουν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης – δηλαδή κάτω του 5%, σήμερα η ανεργία είναι στο 6,5% από 17% το 2013 – πιστεύουμε σύντομα, θα μπορέσουμε να έχουμε εθνικό κατώτατο μισθό» κατέληξε η κ. Αιμιλιανίδου.

In the news
Load More