Τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το προσχέδιο της μεταρρύθμισης

Ένωση Δήμων
Reading Time: 1 minute

Περί τις 20 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχει διαμορφώσει το τελικό προσχέδιο νομοσχεδίου για τροποποίηση της νομοθεσίας περί δήμων, το οποίο θα θέσει ενώπιον της Ένωσης Δήμων, για να εξετάσει κατά πόσο όσα έχουν συμφωνήσει τα δύο μέρη αποτυπώνονται με σαφήνεια. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η Ένωση Δήμων θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να θέσει ενώπιον των μελών της το τελικό κείμενο και αν εξασφαλίσει την στήριξή τους, τότε το ογκώδες νομοθετικό κείμενο θα πάρει την άγουσα για τη Νομική Υπηρεσία. Εκτιμάται ότι εντός Οκτωβρίου θα τεθεί ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο.

Χθες συνήλθε σε τακτική συνεδρία η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων και εξέτασε διάφορες εκκρεμότητες που αφορούν κυρίως στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους δήμους. Υπολογίζεται ότι πέραν των 20 αρμοδιοτήτων θα παραχωρηθούν στους δήμους. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι ακόμη υπό εξέταση οι αρμοδιότητες που αφορούν στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και δημόσιας υγείας. Μολονότι το Υπουργείο Εσωτερικών υιοθετεί τις προτάσεις της Ένωσης, εντούτοις το Υπουργείο Εργασίας διατηρεί επιφυλάξεις. Εκκρεμότητες διατηρούνται και όσον αφορά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Παιδείας (οδικό δίκτυο, σχολικές εφορείες).

Δείτε επίσης:  Δραστηριότητες Δημάρχου Λεμεσού 21 - 25 Οκτωβρίου

Η επιλογή που μελετάται προς ρύθμιση του ζητήματος είναι όπως περιληφθεί πρόνοια, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι κατευθείαν θα απευθύνονται στο αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας όπως τους παραχωρηθεί η άσκηση σχετικών δραστηριοτήτων.

«Στην Ευρώπη ο πολίτης απευθύνεται στο κεντρικό κράτος τρεις φορές στη ζωή του, ενώ στην Κύπρο γίνεται ακριβώς το αντίστροφο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, υποδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.

Δείτε επίσης:  Δήμαρχος Πάφου και Κυβερνήτης Αλεξάνδρειας για απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση

Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, γίνεται αποδεκτή, από το Υπουργείο Εσωτερικών, η πρόταση της Ένωσης Δήμων η διαχείριση παραλιών να περάσει σε δημοτικά χέρια και η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών περιοριστεί στο εποπτικό μέρος, της παρακολούθησης εφαρμογής της νομοθεσίας.
Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More