Τέσσερα πολυλειτουργικά πάρκα μεταμορφώνουν το Γέρι

Δήμαρχος κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου
Reading Time: 3 minutes

Είναι νεοσύστατος δήμος, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση στην επαρχία Λευκωσίας, μετά από αυτό του Στροβόλου. Βρίσκεται σε απόσταση σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα, αλλά συνάμα μακριά από την ένταση του κέντρου και τον κυκλοφοριακό κουμφούζιο.

Ίσως για αυτούς τους λόγους επιλέγεται από νέα ζευγάρια για εγκατάσταση. Εξού και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται έντονη οικοδομική ανάπτυξη. Το σύνολο των δημοτών αριθμούν γύρω στις 13.000 κατοίκους.

Ο δήμος Γερίου συστάθηκε το 2011 λίγο πριν την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα, όπως και οι περισσότεροι δήμοι, να ταλανίζεται από την έλλειψη επαρκών οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Γεγονός που φρενάρει την ανάπτυξή του.

«Η υποστελέχωση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Γερίου, οι υπηρεσίες μας δεν διαθέτουν ούτε καν τη στοιχειώδη υποδομή σε ανθρώπινο καταρτισμένο δυναμικό, γεγονός που καθημερινά δυσκολεύει τη λειτουργία του» δηλώνει ο δήμαρχος Νεόφυτος Παπαλαζάρου, προσθέτοντας πως «όσες υπηρεσίες παρέχονται είναι αποτέλεσμα της φιλοτιμίας και της εργατικότητας του προσωπικού μας». Αίτημα του δήμου προς την Κυβέρνηση είναι η δημιουργία των ελάχιστων θέσεων, μηχανικού, ταμία και υγειονομικού λειτουργών, που θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δήμου.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση ικανοποίησε εν μέρει το αίτημα του δήμου Γερίου, δίνοντας το πράσινο φως για την πρόσληψη δύο λειτουργών, ενός τεχνικού και ενός υγειονομικού.

Παρά τους περιορισμένους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, εντούτοις την τελευταία διετία ο δήμος Γερίου κατάφερε να δρομολογήσει σειρά έργων «που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας και επιλύουν προβλήματα του κόσμου» δήλωσε ο κ. Παπαλαζάρου, σημειώνοντας ότι «έχουμε όραμα και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πόλη σύγχρονη και φιλική για τους συνδημότες μας, αλλά και το κράτος πρέπει να είναι αρωγός». Με τα έργα που προγραμματίζουμε εκτιμούμε ότι ο δήμος μας θα μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη, πράσινη πόλη, δήλωσε ο δήμαρχος.

Δείτε επίσης:  Μουσιούττας: Η μεταρρύθμιση της ΤΑ να εξυπηρετεί τους πολίτες

Μεταξύ των έργων που ξεχωρίζουν στον προγραμματισμό του δήμου Γερίου είναι η κατασκευή τεσσάρων πάρκων, που βρίσκονται στα σκαριά. Όλα τα πάρκα κατασκευάζονται με δημοτικούς πόρους. «Θα είναι πνεύμονες πρασίνου και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για σκοπούς ψυχαγωγίας και αναψυχής των συνδημοτών μας όλων των ηλικιών» δηλώνει ο δήμαρχος.

Πρόκειται για την κατασκευή του πάρκου Ζώδιας με δαπάνη πέραν του €1 εκατ. Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε μεγάλο τεμάχιο γης που γειτνιάζει με την περιοχή όπου βρίσκονται οι συνοικισμοί αυτοστέγασης. Οι εργασίες θα αρχίσουν τέλος του χρόνου και θα περιλαμβάνουν την κατασκευή ποδηλατόδρομων, γηπέδων καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας, αναψυκτήριο και παιδική χαρά.

Ο σχεδιασμός του δεύτερου πάρκου είναι ιδιαίτερος, ώστε να είναι προσβάσιμο και να εξυπηρετεί και τις ανάγκες και ατόμων με προβλήματα αναπηρίας-ΑμεΑ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πάρκο που θα κατασκευαστεί κοντά στο σχολείο «Ευαγγελισμός».

Το τρίτο πάρκο θα έχει υποδομή για ενασχόληση με skating, που ολοένα και αυξάνονται οι νέοι οι οποίοι αγαπούν αυτό το άθλημα. Το πάρκο θα κατασκευαστεί πλησίον του Γυμνασίου του δήμου. «Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία συνθηκών υγιούς άθλησης και ψυχαγωγίας των νέων μας και συνεχώς αναζητούμε τρόπους μέσω εκδηλώσεων και έργων να προσφέρουμε καλές επιλογές», δήλωσε ο δήμαρχος Γερίου.

Το τέταρτο πάρκο θα είναι ειδικά διαμορφωμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των σκύλων. Ο δήμος έχει περιφράξει τεμάχιο γης που γειτνιάζει με το δάσος Λουρκά και οι εργασίες θα αρχίσουν πριν το τέλος του χρόνου.

Επίσης, στο δάσος Λουρκά, που αποτελεί το ψηλότερο σημείο του Γερίου, ο δήμος προγραμματίζει την κατασκευή αναψυκτηρίου και την τοποθέτηση οργάνων εκγύμνασης. Για τον σκοπό αυτό είναι σε διαβούλευση με το Τμήμα Δασών για την παραχώρηση τεμαχίου γης.

Έργα στη βιομηχανική περιοχή

Σε ένα άλλο επίπεδο, έργα υποδομής συνολικής δαπάνης €1,7 εκατ. δρομολογούνται για τη βιομηχανική περιοχή προς το τέλος του χρόνου.

Δείτε επίσης:  Δήμαρχος Πάφου και Κυβερνήτης Αλεξάνδρειας για απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση

«Στόχος η αναβάθμισή της, με τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την κατασκευή πεζοδρομίων και νησίδων στάθμευσης» δήλωσε ο δήμαρχος, ευελπιστώντας ότι «και άλλες βιομηχανίες και εργαστήρια θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους κοντά μας».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνει ο δήμαρχος Γερίου από την εγκατάσταση επαρκούς φωτισμού στη λεωφόρο Αθαλάσσας. «Για πρώτη φορά η είσοδος των δημοτικών μας ορίων φωτίστηκε και πιστεύω ότι όταν κατασκευαστεί και ο ποδηλατόδρομος, που μας υποσχέθηκε από το 2017, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης, ο δήμος μας θα μεταμορφωθεί» ανέφερε.

Ο δήμος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του φωτισμού και στην εξοικονόμηση ενέργειας γι’ αυτό και τελευταία αντικατέστησε με λαμπτήρες LED όλο το δίκτυο.

Επιπλέον, προχώρησε στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για σκοπούς φωτισμού δύο πάρκων και χώρου στάθμευσης σε περιοχή που ήταν δύσκολη η φωταγώγησή της από την ΑΗΚ, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη υποδομή και το κόστος εγκατάστασης θα ήταν μεγαλύτερο από των φωτοβολταϊκών.

Ένα άλλο έργο που προγραμματίζει ο δήμος είναι η τοποθέτηση στεγάστρων σε όλες τις στάσεις λεωφορείων. Ήδη προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και σύντομα θα κατακυρωθούν οι προσφορές.

Η απουσία δημοτικού σταδίου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους δημότες Γερίου. Ο κ. Παπαλαζάρου εξηγεί ότι υπάρχει ένα γήπεδο, το οποίο εδώ και δέκα χρόνια παραμένει σε αδράνεια καθώς προσκρούει σε διαφορές που έχουν προκύψει στη διαδικασία απαλλοτρίωσης. «Αποταθήκαμε στην Κυβέρνηση και ζητήσαμε τη συνδρομή της ώστε ο δήμος να αποκτήσει ένα αξιοπρεπή αθλητικό χώρο, πλην όμως, ακόμη είμαστε στο περίμενε» δήλωσε, καταθέτοντας την πρόταση όπως, αξιοποιηθεί άλλο τεμάχιο γης και με την οικονομική αρωγή του κράτους κατασκευαστεί ένας σύγχρονος αθλητικός χώρος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More