Τον τρέχον μήνα, Απρίλιο, στα ταμεία του ψευδοκράτους εισέρρευσαν 200 εκ ΤΛ (28,5 εκ ευρώ), δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως «είμαστε στον πάτο».
Μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας ευχόμενος σε μερικούς μήνες οι τροχοί της οικονομίας να αρχίσουν να δουλεύουν κα να αποδίδουν. Θα πάρει χρόνο, είπε, αλλά «πιστεύω ότι θα καταφέρουμε και θα κρατήσουμε το πλοίο στην επιφάνεια».
Δεν τον παρέσυρε η απαισιοδοξία, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι στην αρχή είχαν πει πρώτα η υγεία και φαίνεται ότι επιστημονικά η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται υπό έλεγχο στα κατεχόμενα και «τώρα είναι η σειρά της οικονομίας».
Μιλώντας χθες στην μαραθώνια συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής», ο «πρωθυπουργός» είπε ότι προβαίνουν σε εξοικονομήσεις από διάφορα κονδύλια του «προϋπολογισμού» για αντιμετώπιση του κορωνοϊού ενώ για το αν έρθουν χρήματα τελικά από την Τουρκία, ανέφερε ότι «υπάρχει μια τέτοια προσδοκία».
Καταβάλλουν, πρόσθεσε, προσπάθεια για αποστολή ενός κονδυλίου που δεν βρίσκεται στο «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν με την Άγκυρα, αλλά δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για το θέμα.
Ανέφερε επίσης ότι στις 20 Ιουλίου υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο 750 εκ ΤΛ (107,1 εκ ευρώ) με την Τουρκία και τα 70 εκ ΤΛ (10 εκ ευρώ) από αυτό το ποσό ήρθαν μετά την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σημείωσε ακόμη ότι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να πάρουν δάνειο αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον τους και πρόσθεσε ότι δημιούργησαν ένα κονδύλι της τάξης του 1 δισ ΤΛ το οποίο θα διανέμουν μέσω των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι μιλώντας στην ίδια συνεδρία χθες ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Χασάν Τατσόι, είπε ότι ο δανεισμός είναι μια επιλογή, αλλά στην «κυβέρνηση» δεν την έχουν ακόμη συζητήσει.
«Ζητάτε χρήματα από την Τουρκία. Δεν έρχονται. Η Τουρκία έχει προβλήματα. Το βλέπουμε αυτό. Το κράτος δεν παρακαλεί. Κάνει αυτό που χρειάζεται. Τί θα κάνετε;» ρώτησε χθες την «κυβέρνηση» ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζιγιγίτ στη «βουλή» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν την «κυβέρνηση» όλα, ότι άφησε την «βουλή» εκτός όλης αυτής της διαδικασίας.
Χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στα τεστ που διεξάγονται κατά τις τελευταίες μέρες, ο κ. Όζγιγιτ διερωτήθηκε κατά πόσον είναι αυτή η πραγματική κατάσταση και υποστήριξε ότι πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση όλοι.
Η Αφρίκα που επικρίνει την Τουρκία γράφοντας ότι χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους για στρατηγικούς δικούς της σκοπούς, αλλοιώνει τον πληθυσμό στα κατεχόμενα και δεν τους βοηθά ούτε τώρα σε αυτή την κρίση, προτείνει στην «κυβέρνηση» για εξοικονόμηση πόρων, να κλείσει όλες τις «αντιπροσωπείες» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό και να σταματήσει την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Υπάρχουν «αντιπροσωπείες» σε 27 χώρες, αναφέρει η Αφρίκα, κάποιες από αυτές δεν αποδίδουν και το συνολικό κόστος είναι 66 εκ ΤΛ (9,4 εκ ευρώ), ενώ για τα πολιτικά κόμματα γράφει ότι «δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους» και στον «προϋπολογισμό» του 2020 υπάρχει ένα κονδύλι ύψους 17 εκ ΤΛ (2,4 εκ ευρώ) γι’ αυτά. «Αυτοί που παίρνουν τα χρήματα αυτά δεν κάνουν όμως παράπονα» σχολιάζει.
Στο μεταξύ, ο «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», Φαίζ Σουτσούογλου, μιλώντας στη «βουλή» έκανε αναφορά και στους Τ/κ που εργάζονται στην ε/κ πλευρά λέγοντας ότι ετοίμασαν μελέτη για το θέμα, την οποία θα έδιδε στο «υπουργικό συμβούλιο».
«Ζητήσαμε πληρωμή ύψους 1.000 ΤΛ (142 ευρώ) για 2.000 εργαζόμενους από τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Δεν πρόκειται μόνο για ανθρώπους που εργάζονται στο νότο αλλά και για μεροκαματιάρηδες». Ανέφερε πως ζήτησαν επίσης βοήθεια από την τουρκική «πρεσβεία» για το θέμα στην οποία ήδη έδωσε την μελέτη που ετοίμασαν. «Ελπίζουμε ο αριθμός των ατόμων αυτών να μην ξεπεράσει τις 2.000».
Για τις αιτήσεις για το επίδομα μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Σουτσούογλου είπε ότι μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν 49.405 αιτήσεις και αναμένεται να φτάσουν τις 60.000.
Οι συνταξιούχοι, ανέφερε, θα πληρωθούν σήμερα και μέχρι τις 4 Μαΐου αναμένεται να αρχίσουν και οι υπόλοιπες πληρωμές, ενώ για το επίδομα των 1500 ΤΛ (215 ευρώ) στον ιδιωτικό τομέα, το κονδύλι που υπάρχει είναι ύψους 90 εκ ΤΛ (12.8 εκ ευρώ).
ΚΥΠΕ