Τα προβλήματα των παθόντων συζήτησε εκ νέου η Επιτροπή προσφύγων

Reading Time: 2 minutes

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων συνέχισε σήμερα τη συζήτηση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παθόντες καθώς επίσης οι γονείς και σύζυγοι αγνοουμένων και παθόντων.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής συζητήθηκαν οι δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν εκ μέρους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ για τροποποίηση του Περί Ανακουφίσεως Παθόντων Νόμου.

Στόχος των προτάσεων, είπε η κα. Κουκουμά, είναι να αρθούν οι αδικίες και η διάκριση σε βάρος των παθόντων, προσθέτοντας ότι στις περιπτώσεις που αποτείνονται στην αρμόδια επιτροπή και απορρίπτεται η αίτησή τους δεν υπάρχει διαδικασία υποβολής ένστασης και άσκησης ιεραρχικής προσφυγής για επανεξέταση της αίτησής τους.

Είπε, επίσης ότι συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούν τους γονείς και συζύγους αγνοουμένων και παθόντων, σημειώνοντας ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα αφορά στο θέμα της φροντίδας και της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων αλλά και σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την έγκρισή τους.

Είπε ότι λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που τίθενται οι γονείς και οι σύζυγοι εξαιρούνται και χάνουν το δικαίωμα φροντίδας, προσθέτοντας ότι παρά την απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση το 2017 εντούτοις δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε, σε δηλώσεις της, ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα της αφορά στο δικαίωμα σε παθόντες να υποβάλλουν ένσταση «σε περιπτώσεις που το ιατροσυμβούλιο τους απορρίψει από τη διεκδίκηση του επιδόματος», σημειώνοντας ότι με την πρόταση «διορθώνονται στρεβλώσεις και αδικίες εις βάρος μιας ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού».

Η κα. Αριστείδου είπε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι έχει παρθεί πολιτική απόφαση δυστυχώς τα προβλήματα σε σχέση με τα ζητήματα φροντίδας σε γονείς και συζύγους αγνοουμένων και παθόντων συνεχίζουν να υφίστανται «γι’ αυτό και θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο».

Είπε ότι τα αρμόδια όργανα του κράτους θα πρέπει να προχωρήσουν στη διευθέτηση των προβλημάτων «γιατί πρόκειται για ανθρώπους που πραγματικά χρειάζονται στήριξη και φροντίδα».
ΚΥΠΕ

In the news
Load More