Τα 5 έργα που «ψηλώνουν» τη Λάρνακα

Reading Time: 3 minutes

Κύμα ανάπτυξης με πύργους και πολυτελή ξενοδοχεία και στη Λάρνακα, εκεί που όλοι έλεγαν ότι η πόλη είναι παραμελημένη αφού απουσιάζουν έργα υποδομής όπως μαρίνα, λιμάνι, γήπεδα γκολφ και πανεπιστήμιο. Το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις πέφτουν βροχή και υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που θα εντάξουν τη Λάρνακα στον χάρτη των μεσογειακών πόλεων με ψηλά κτήρια με πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία, ενώ κάποια θα φέρουν τη σφραγίδα διεθνών ξενοδοχειακών κολοσσών. Κάποια ήδη βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης από τις αρμόδιες Αρχές.

Οι εγκριθείσες άδειες από την Περιβαλλοντική Αρχή αφορούν ένα κτήριο 22 ορόφων χωρίς υπόγειο, το οποίο δεν θα έχει υπόγεια νερά προς απόρριψη και ένα κτήριο επίσης 22 ορόφων με υπόγειο του οποίου η απόρριψη θα γίνεται πίσω στον υδροφόρο ορίζοντα σε τεμάχιο ίδιας ιδιοκτησίας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Τα κατασκευαστικά έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Αυτό το διάστημα εξετάζονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος οι περιβαλλοντικές μελέτες άλλων δύο κτηρίων που πρότειναν απόρριψη νερών στην παραλιακή περιοχή.

Εκκρεμούν για εξέταση αιτήσεις για άλλα περίπου 20 πολυώροφα κτήρια. Για πέντε από τα κτήρια που εκτείνονται μέχρι τους 19 ορόφους υποβλήθηκαν μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και αναμένεται να πάρουν σύντομα τον δρόμο της εξέτασης από την Περιβαλλοντική Αρχή. Τα έργα αποτελούν ιδιοκτησία της Quality Group, τα οποία διαχειρίζεται η SunnySeaker Hotels.

«Radisson Residences» της εταιρείας Savvas Kakos and Associates
Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία οικιστικής μονάδας και αναμένεται ότι η λειτουργία του θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής και θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της.
Η υπό μελέτη μεικτή οικιστική και εμπορική ανάπτυξη «Radisson Residence» θα αποτελείται από 19 ορόφους και θα έχει ύψος 69,22 μ. από το επίπεδο του εδάφους. Το συνολικό εμβαδόν της οικιστικής ανάπτυξης θα είναι 2.239 μ2. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δύο υπόγειους χώρους, 59 διαμερίσματα, καφετέρια, κέντρο αναψυχής (bar οροφής), και χώρους πολλαπλών χρήσεων. Υπολογίζεται ότι θα φιλοξενούνται στην προτεινόμενη ανάπτυξη 150-160 άτομα (ένοικοι, προσωπικό, επισκέπτες).

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας, τα οποία βρίσκονται στην ενορία Χρυσοπολίτισσας. Εντός των τεμαχίων υφίσταται κατάστημα αυτοκινήτων, το οποίο θα κατεδαφιστεί. Γενικά, στην περιοχή μελέτης παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα με την παρουσία σημαντικού αριθμού τουριστικών οικιστικών αναπτύξεων, καφεστιατόρια, εμπορικές αναπτύξεις, το Λιμάνι Λάρνακας και άλλες δημόσιες υποδομές.

«QII» της εταιρείας «Seglane Investments Ltd»
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας, εντός των τεμαχίων τα οποία βρίσκονται στην ενορία Αγίου Νικολάου. Αφορά πολυώροφο κτήριο γραφείων με την ονομασία «QII». Θα αποτελείται από 15 ορόφους με δεκατρία γραφεία, καφετέρια/ bar, καθώς και δύο επίπεδα υπογείων χώρων στάθμευσης και δύο μηχανολογικούς ορόφους.
Το έργο θα έχει συνολικό ύψος ίσο με 63,60 μ. από το υψόμετρο του υφιστάμενου εδάφους. Το συνολικό εμβαδόν των υπό μελέτη τεμαχίων είναι 1.125 μ2 και εκτιμάται ότι το κτήριο καλύπτει περίπου το 40% της έκτασης αυτής στο ισόγειο επίπεδο.

Βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που είναι παράλληλη της Λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, στην οποία συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εμπορικών αναπτύξεων, διοικητικών υπηρεσιών καθώς και οικιστικών αναπτύξεων.
Χάρη στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, προκύπτει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για την κάλυψη εμπορικών αναγκών αλλά και την κάλυψη κάθε είδους επαγγελματικής στέγασης. Παράλληλα αναμένεται ότι η λειτουργία του ΠΕ θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής και θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της.

«QΙII» της εταιρείας «Solarzo Trading Ltd»
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας, το οποίο βρίσκεται στην ενορία Αγίου Νικολάου. Αφορά πολυώροφο κτήριο γραφείο που θα αποτελείται από 12 ορόφους με έντεκα γραφεία.
Το έργο θα έχει συνολικό ύψος ίσο με 53,25 μ. από το υψόμετρο του υφιστάμενου εδάφους.

«Infinity Residences» της εταιρείας «Rinon Investments»
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας, εντός των τεμαχίων τα οποία βρίσκονται στην ενορία Σωτήρος. Tο συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων είναι 1.934 τ.μ. Αφορά στην οικιστική ανάπτυξη με την ονομασία «Infinity Residences». Θα αποτελείται από 11 ορόφους, 27 διαμερίσματα, γυμναστήριο και έναν υπόγειο χώρο.

«Best Western Zenon» της εταιρείας Legafer Investments Ltd
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός πολυώροφου κτηρίου οικιστικών διαμερισμάτων στον Δήμο Λάρνακας με την ονομασία Best Western Zenon.

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των ορίων του Δήμου Λάρνακας, στην περιοχή Φοινικούδες, της επαρχίας Λάρνακας.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός πολυώροφου κτηρίου 12 ορόφων και ύψους 42,40 μ. το οποίο θα περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης, διαμερίσματα και υπηρεσίες προς τους ενοίκους. Το προτεινόμενο έργο θα κατασκευαστεί εντός ιδιωτικών τεμαχίων στην ενορία «Σκάλα» του Δήμου Λάρνακας της επαρχίας Λάρνακας. Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα καλύπτει επιφάνεια 796,6 τ.μ. και θα έχει δομημένο εμβαδόν 1.818,8 τ.μ.

Η κατασκευή του προτεινόμενου έργου αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση και φιλοξενία ντόπιων και ξένων τουριστών σε πολυτελείς οικιστικές μονάδες και την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς, όπως υπηρεσίες ευεξίας, γυμναστήριο, κομμωτήριο, κολυμβητική δεξαμενή, καφετέρια, κ.ά. Πρόκειται για ένα μοντέρνο κτήριο το οποίο θα αναβαθμίσει την αισθητική του τοπίου, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με βάση άλλα παρόμοια έργα, υπολογίζεται ότι το κόστος κα ανέρχεται στα €2.200.000.
Πηγή: Φιλελεύθερος

In the news
Load More