Την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου 2018 διεξήχθη η 8η (Εκλογική) Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας (ΑΝΕΛ). Πρόεδρος του οργανισμού επανεξελέγη για ακόμα μία θητεία, παμψηφεί, ο Δήμαρχος Λατσιών, κ. Χρίστος Πιτταράς. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΓΣ, οι Διευθυντές της ΑΝΕΛ, κ. Ελευθέριος Λοΐζου και κ. Παναγιώτης Μούντουκος, παρουσίασαν στα μέλη τον απολογισμό εργασιών του οργανισμού και τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις
Ακολούθησε συζήτηση με κύριο θέμα την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης όλων ανεξαιρέτως των αστικών Δήμων ως επιλέξιμοι Τελικοί Δικαιούχοι για χρηματοδότηση στα Διαρθρωτικά Ταμεία της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου και, συγκεκριμένα, στον Άξονα Προτεραιότητας που χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα υποδομής στο αστικό περιβάλλον (στην παρούσα Προγραμματική Περίοδο ο Άξονας Προτεραιότητας ονομάζεται «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη», όπου κατονομάζονται ως επιλέξιμοι δικαιούχοι ΜΟΝΟ οι 4 μητροπολιτικοί Δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου).
Καταγράφοντας τη σαφέστατη διατύπωση του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας, κ.κ. Νίκου Αναστασιάδη – ότι η επιλογή συγκεκριμένων Δήμων και ο αποκλεισμός άλλων όσον αφορά την επιλεξιμότητα χρηματοδότησης αποτελεί ‘αδικία’ και ‘διάκριση’ και ότι αυτό πρέπει να διευθετηθεί, τα μέλη της ΑΝΕΛ, αποφάσισαν ομοφώνα όπως προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες προς διασφάλιση της επίτευξης αυτού του σκοπού. Η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε διατυπωθεί κατά την τελευταία (7η) Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΛ, στην οποία συμμετείχε, το Νοέμβριο 2017, ενώ παράλληλα είχε δώσει σαφείς οδηγίες προς τους επίσης παρόντες εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (Γ.Δ. Ε.Π.Σ.Α.) για διευθέτηση του ζητήματος σε σχέση με τα Προγραμματικά έγγραφα της Περιόδου που ακολουθεί (2021-2027).
Τα μέλη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας, (με αλφαβητική σειρά) οι Δήμοι Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς, Γερίου, Έγκωμης, Ιδαλίου, Λακατάμιας, Λατσιών, Στροβόλου και Τσερίου απαιτούν όπως οι εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας τεθούν σε εφαρμογή, ώστε να διασφαλιστούν οι «ίσες ευκαιρίες» στην κατανομή των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων στην Κύπρο και, ως εκ τούτου, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη.
*φωτογραφία αρχείου