Η Τζιώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ, σε συνέντευξη στην Αυτοδιοίκηση μεταξύ άλλων, συμφωνεί ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί ευθύνονται για την απαξίωση της πολιτικής ζωής και καταθέτει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος.
Θεωρεί ότι η χώρα μας έχει μεγάλο το όφελος από τη συμμετοχή στην ΕΕ που δεν έγινε αντιληπτό από πολίτες λόγω των ευρωσκεπτικιστικών τοποθετήσεων από κόμματα.
- Με ποιες προσδοκίες διεκδικείτε την ψήφο των πολιτών όταν σε μεγάλο βαθμό οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική;
Το ότι οι νέοι αλλά και η κοινωνία ευρύτερα, απαξιούν σε μεγάλο βαθμό, την πολιτική, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αποτελεί γεγονός. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους και ειδικότερα τα πολιτικά κόμματα.
Σε ό,τι αφορά τη δική μου συμμετοχή στην πολιτική, δεν υπήρξα ποτέ παθητικός θεατής. Διαπίστωσα μέσα στα χρόνια, ότι η πολιτική χρειάζεται αλλαγή, εκσυγχρονισμό στον πολιτικό λόγο, στις ιδέες και στις πρακτικές. Οι δικές μου προσδοκίες δεν έχουν να κάνουν με το τι μπορεί να προσφέρει η πολιτική σε εμένα, αφού δεν έχω στόχο να γίνω «επαγγελματίας» πολιτικός, αλλά τι μπορώ εγώ να προσφέρω στον τόπο μου μέσα από την εξειδίκευση και την εμπειρία μου. Αυτή είναι για εμένα η μεγάλη πρόκληση!
- Πιστεύετε ότι τα κόμματα φέρουν ευθύνες για την απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες;
Νομίζω δεν τίθεται καν θέμα, εννοείται ότι τα πολιτικά κόμματα φέρουν μεγάλη ευθύνη για την απαξίωση των πολιτών προς την πολιτική.
Για εμένα είναι δεδομένο ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα, η νοοτροπία μας και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Για αυτό άλλωστε αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική, για να γίνω μέρος αυτής της προσπάθειας για αλλαγή και εκσυγχρονισμό και αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει το μήνυμα της προεκλογικής μου εκστρατείας «RESTART”
Για να είμαστε δίκαιοι όμως, ευθύνες φέρουν και οι πολίτες. Γιατί με την απαξίωση και την αποχή δεν επιτυγχάνεται τίποτε, αντίθετα διαιωνίζεται και ενισχύεται η υφιστάμενη κατάσταση. Η κοινωνία των πολιτών και ειδικά οι νέοι που έχουν τη δύναμη με την ψήφο της να αλλάξει και να εκσυγχρονίσει την πολιτική, εμβολιάζοντας την και με νέα δυναμικά πρόσωπα. Άλλωστε, πρόκειται για το δικό τους παρόν και μέλλον.
- Παρά το ότι η Κύπρος έχει επωφεληθεί από την συμμετοχή της στην ΕΕ σε διάφορους τομείς, εντούτοις η πραγματικότητα είναι ότι ανεργία, κοινωνική ανισότητα και φτώχεια ταλαιπωρούν τους Ευρωπαίους. Πιστεύετε ότι η ΕΕ μπορεί να δώσει δημοκρατικές πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών;
Θεωρώ ότι τα οφέλη από την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλά, αλλά νιώθω έντονα ότι η σημασία τους δεν γίνεται αντιληπτή στον βαθμό που πρέπει από τους πολίτες. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης αλλά και στις «φωνές» ευρωσκεπτικισμού και ευρωφοβίας που προέρχονται από συγκεκριμένες κατευθύνσεις και έχουν ως στόχο πολιτικά συμφέροντα. Ας αναλογιστούμε όμως, ιδιαίτερα με τις προκλήσεις στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι, που θα είμασταν και από πού θα στηριζόμασταν χωρίς την Ε.Ε.
Από την άλλη, σίγουρα δεν είναι όλα τέλεια, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά, και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης μέχρι την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλλά αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε εμείς, οι πολίτες της και εμείς είναι που έχουμε την δύναμη, αλλά και την υποχρέωση για να παλέψουμε για μία Ευρώπη όπως την ονειρευόμαστε. Γιατί αν όχι στην Ευρώπη τότε πού;
- Η ανεργία στον τόπο μας έχει μεν υποχωρήσει, ωστόσο μαζί και οι μισθοί, κυρίως των νέων, και δεν είναι λίγοι αυτοί που παραμένουν στο εξωτερικό. Ποιες πολιτικές πρέπει να υιοθετηθούν για δημιουργία ποιοτικής απασχόλησης και εργασιακής ασφάλειας;
Θυμόμαστε όλοι σε τι κατάσταση βρισκόταν η οικονομία της χώρας μας πριν μερικά χρόνια και το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα οι πολίτες. Σαν επιχειρηματίας στον τομέα των υπηρεσιών, μπορώ να πω ότι έζησα έντονα την πρόσφατη οικονομική κρίση και είδα τους κόπους μιας ζωής να κινδυνεύουν να χαθούν. Από τότε είναι γεγονός ότι καταφέραμε σαν χώρα με πολλή δουλειά και κυρίως πολλές θυσίες να ορθοποδήσουμε και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Είναι δεδομένο ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα και έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Χρειάζεται πρώτα και κύρια να παραμείνουμε σε πορεία σταθεροποίησης και να διατηρήσουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, επενδύοντας στην πραγματική οικονομία, την καινοτομία και την εξειδίκευση. Χρειάζεται επίσης, να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, έτσι ώστε να καταστεί σύμμαχος τόσο στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζομένους.
Η ακροδεξιά ανεβαίνει επικίνδυνα στην Ευρώπη, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Για την ξενοφοβία και την άνοδο της ακροδεξιάς, πιστεύω πως ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να ενστερνιστούμε τον υγιή πατριωτισμό, και να αποκηρύξουμε τον αρρωστημένο εθνικισμό που αντί να ενώνει τους ανθρώπους, διχάζει και αναζητεί ένοχους.
Σαν Κύπρος θα πρέπει να ενεργήσουμε με ρεαλισμό και στοχευμένα μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Προτεραιότητα έχει η διασφάλιση της νομιμότητας και της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής γι’ αυτό και θα πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης περιορίζοντας δραστικά τα όποια περιθώρια δράσης ακραίων ομάδων και αναπαραγωγής δυσάρεστων φαινομένων που παρατηρούμε στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Το μεταναστευτικό φοβίζει την Ευρώπη. Προφανώς οι πολιτικές της ΕΕ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Εσείς τι προτείνετε;
Το ζήτημα του μεταναστευτικού παρότι αντιμετωπίζεται σαν πολιτικό θέμα δεν παύει να έχει κατά κύριο λόγο και ανθρωπιστικό χαρακτήρα.
Στον τομέα αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμβάλει στην διάσωση άνω των 690,000 ανθρώπων στη θάλασσα από το 2015.
Ωστόσο θα πρέπει να εξευρεθεί η σωστή ισορροπία και η απαραίτητη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, χωρίς εσωτερικά σύνορα.
Προτείνω σειρά από συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές σαν Κύπρος αλλά και με συνεργασία και με άλλα κράτη-μέλη, για να αντιμετωπίσουμε εξειδικευμένα το πρόβλημα ως χώρα πρώτης γραμμής.