Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σχετικά με το τιμολόγιο που απέστειλε η Αστυνομία στον Δήμο Λεμεσού για την αστυνόμευση της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού αποφάσισε ομόφωνα να μην καταβάλει το ποσό των 43.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η αστυνόμευση τέτοιων εκδηλώσεων αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Αστυνομίας και πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να επιβαρύνει τους δήμους.
Η απόφαση ελήφθη σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας, με κοινή πεποίθηση ότι το ζήτημα αφορά άμεσα τη δημόσια ασφάλεια. Πλέον, φαίνεται ότι η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση θα κρίνει κατά κάποιον τρόπο τις επόμενες εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λεμεσού δεν είναι ο διοργανωτής των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Ο θεσμός αυτός, βαθιά ριζωμένος στην πολιτιστική παράδοση της πόλης, προσφέρεται δωρεάν στο κοινό. Συνεπώς, δεν υπάρχουν έσοδα που θα μπορούσαν να καλύψουν έξοδα όπως αυτό της αστυνόμευσης.
Δίπλα στον Δήμο Λεμεσού στέκεται και η Ένωση Δήμων Κύπρου, η οποία αντέδρασε άμεσα στην αποστολή του τιμολογίου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τη νέα αυτή πρακτική της Αστυνομίας. Όπως επισημαίνει, είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται τέτοιου είδους χρέωση, και μάλιστα για ένα υπέρογκο ποσό. Παραδοσιακά, οι Δήμοι συνεργάζονταν άριστα με την Αστυνομία για την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας σε εκδηλώσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των Τοπικών Αρχών. Η Ένωση τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί αυτό το πλαίσιο συνεργασίας και στο μέλλον.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως θεωρεί την απόφαση της Αστυνομίας απαράδεκτη και επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η επιβολή τέτοιων χρεώσεων ενδέχεται να πλήξει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το οποίο προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Προκύπτουν, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα: Αν μια εκδήλωση κριθεί οικονομικά επιβαρυντική, δεν θα αστυνομεύεται; Υπό ποια λογική θα επιβάλλονται χρεώσεις και πώς θα καθορίζονται; Μήπως ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος, όπου η δημόσια ασφάλεια θα εξαρτάται από οικονομικά κριτήρια;
Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, ενώ η τοποθέτηση της κυβέρνησης θα είναι καθοριστική, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για το αν αυτή η νέα πρακτική θα παγιωθεί ή θα απορριφθεί οριστικά.