Του Κυριάκου Κυπριανού
Το υποκειμενικό αυτό ερώτημα θα μπορούσε να είναι παράλληλα ρητορικό, αλλά κάλλιστα πολυεπίπεδο και πολυσχιδές.
Έργο δύσκολο, να καθορίσουμε τι είναι αυτό που πραγματικά λείπει και ακόμη δυσκολότερο στο να συμφωνήσουμε με το που θα κατευθύνουμε τους περιορισμένους πόρους. Παρόλη τη δυσκολία που επιφέρει τέτοιο εγχείρημα έχουμε υποχρέωση τουλάχιστον να το προσπαθήσουμε.
Αυτό που λείπει από το Δήμο μας, είναι το όραμα, αλλά αυτή δεν θα μπορούσε είναι η μονολεκτική απάντηση μας στο ερώτημα. Τι είναι όμως το όραμα;
Όραμα κατά την ελληνική αποτελεί ο εξιδανικευμένος στόχος, στο οποίο επικεντρώνονται οι ή/και αποβλέπουν οι ενέργειες ενός ατόμου ή ενός συνόλου ατόμων. Οπόταν για να δημιουργήσουμε το όραμα μας θα πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τους υποκειμενικούς στόχους οι οποίοι συνάμα καθορίσουν και το ρεαλιστικά ουσιώδες όραμα του Δήμου Αραδίππου.
Όπως αποδεικνύεται από την τελευταία πενταετία διακυβέρνησης στο Δήμο μας το όραμα ήταν ελλιπές, ή το όραμα ήταν πεπερασμένο σε σχέση με τις διαρκώς αυξανόμενες και διαμορφούμενες απαιτήσεις ενός σύγχρονου Δήμου. Παρότι, αρκετοί εκ των καθορισμένων στόχων δεν επιτεύχθηκαν, εντούτοις στις περιπτώσεις εκείνες όπου έγιναν προσπάθειες εκπλήρωσης τους, αυτοί οι στόχοι πόρρω απείχαν από τα ουσιαστικά προβλήματα του δημότη μας.
Παρόλο που υπάρχουν πολλά να ειπωθούν, για λάθη και παραλείψεις της τελευταίας πενταετίας είμαι σίγουρος ότι ο Αραδιππιότης τα γνωρίζει αρκετά καλά και δεν χρειάζεται κάποιον υποψήφιο να του τα υποδεικνύει ξανά και ξανά. Αυτό όμως που χρειάζεται να γνωρίζει ο Αραδιππιότης είναι ποιοι είναι οι στόχοι της αλλαγής και πως αυτοί θα δημιουργήσουν το νέο όραμα των νέων δυνάμεων που θα πρέπει να αξίζουν «την ευκαιρία εκλογή τους».
Ξεκινόντας από τα βασικά, οι στόχοι ενός ανθρώπου αλλά και κάθε συνόλου ανθρώπων μπορούν να συνοψιστούν στους πρωταρχικούς και στους δευτερεύοντες. Στους πρωταρχικούς στόχους έχουμε την τροφή, μετά το καταφύγιο και τρίτο την ένδυση. Όταν ο άνθρωπος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα πρωταρχικά αγαθά, τότε έχει την ευκαιρία να «κινηθεί» στην επίτευξη των δευτερευόντων όπως είναι η μόρφωση, η ψυχαγωγία και ούτω κάθε έξης. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι πρώτα ο άνθρωπος πρέπει να επιβιώσει και όταν το καταφέρει αυτό ξεκινά και φροντίζει για την ποιοτικότερη διαβίωση του.
Ο Δήμος μας, μέσω αυτής της απλής προσέγγισης θα πρέπει να προσπαθήσει να αναγνωρίσει σε ποια κατηγορία βρίσκονται οι δημότες του και όταν το έχει πράξει αυτό, τότε έχει υποχρέωση να φροντίσει ώστε όλοι μας να έχουν τα επαρκή για την επιβίωση μας και παράλληλα να κατευθύνει τις προσπάθειες του ως προς την καλύτερη διαβίωση του καθενός μας.
Το πώς θα γίνει αυτό πράξη μέσω δυο γραφείων. Το πρώτο θα έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει και να βοηθήσει τους δημότες μας οι οποίοι δυσκολεύονται σε θέματα επιβίωσης, αλλά και να τους βοηθήσει στο να επιτύχουν ένα επίπεδο το οποίο πραγματικά είναι ανεκτό από την κοινωνία μας. Παράλληλα με τη λειτουργιά του γραφείου επιβίωσης πρέπει θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο γραφείο αυτό της ποιοτικής διαβίωσης το όποιο θα έχει την ακριβώς ιδία λειτουργιά με αυτή του προηγουμένου. Θα έχει ως αποστολή να αναγνωρίσει για το που βρίσκονται οι δημότες μας σε θέματα μορφωτικού επιπέδου, στο περιβάλλον το οποίο ζουν, θέματα ψυχαγωγίας και αλλά.
Κάποιοι θα πουν ότι όλα αυτά γίνονται σε εθνικό επίπεδο αλλά υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να «πει» ότι αυτό είναι αρκετό και ότι σε τοπικό επίπεδο δεν θα πρέπει να έχουμε αλλά και να νιώθουμε μεγαλύτερη υποχρέωση στους συνδημότες μας από αυτή που έχει η κάθε κυβέρνηση η οποία κάθεται μια χαρά και όμορφα στη πρωτεύουσα.
Συνοψίζοντας, πρέπει να πούμε ότι εμείς η νέα γενιά Δημοτών που ζητά την ψήφο σας δεν την ζητά απλά για να την χαιρόμαστε. Την ζητάμε γιατί έχουμε αναγνωρίσει ότι ο Δήμος μας πρέπει να επαναπροσδιορίσει το όραμα του. Θα πρέπει το όραμα του να έχει μια και μόνο κατεύθυνση. Πρώτα από όλα και βασικότερα είναι να σκύψουμε πάνω από τους συγχωριανούς μας οι οποίοι πραγματικά δυσκολεύονται στο να επιβιώσουν και δεύτερο να καθορίσουμε το επίπεδο διαβίωσης που θέλουμε να βρίσκεται ο Δήμος μας. Μαζί έχουμε υποχρέωση να ανεβάσουμε αυτό το επίπεδο και για αυτό το λόγο είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Υπάρχουν περιθώρια τα οποία εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε. Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια για πισωγυρίσματα.
Την επομένη εβδομάδα, στο Μέρος Β, θα αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε ο Δήμος μας να βελτιστοποιήσει τις συνθήκες επιβίωσης αλλά και διαβίωσης.
Ο Κυριάκος Κυπριανού είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αραδιππου ΑΚΕΛ