Από χώρα σε χώρα, η εθιμοτυπία του φιλοδωρήματος μπορεί να διαφέρει – αλλού θεωρείται υποχρεωτικό κι αλλού προσβλητικό.
Λονδίνο
Προτεινόμενο φιλοδώρημα: 10 – 15%
Σε αντίθεση με τις περισσότερες πόλεις, το tip στο Λονδίνο δεν είναι απαραίτητο ούτε αναμενόμενο. Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, το σωστό είναι να αφήνετε μεταξύ 10 και 15% του λογαριασμού. Ωστόσο, το «μυστικό» είναι να ελέγχετε την απόδειξη – η σημείωση “service is not included” είναι ο ευγενικός τρόπος με τον οποίο το εστιατόριο σας ζητά να αφήσετε φιλοδώρημα.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα δείτε μια χρέωση 12,5 % με την ένδειξη “service charge” αν και, σύμφωνα με το Bloomberg, πολλά εστιατόρια πλέον χρεώνουν 15%. Σε παμπ, μπαρ και πιο casual εστιατόρια, το φιλοδώρημα δεν είναι υποχρεωτικό αλλά συνιστάται.
Παρίσι
Προτεινόμενο φιλοδώρημα: 5 – 10%
Στο Παρίσι, το πουρμπουάρ (pourboire, pour (για) + boire (πίνω)), συμπεριλαμβάνεται στον τελικό λογαριασμό του εστιατορίου με την ένδειξη service compris. Παρ’ όλα αυτά, αν μείνετε ευχαριστημένοι από το φαγητό και την εξυπηρέτηση, είναι ευγενικό να το εκφράσετε στον σερβιτόρο, αφήνοντας το 10% του ποσού του λογαριασμού σας.
Μαδρίτη
Προτεινόμενο φιλοδώρημα: 5 – 10%
Στην ισπανική πρωτεύουσα, το φιλοδώρημα δεν ήταν κάτι συνηθισμένο στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτή η κουλτούρα φαίνεται να αλλάζει. Όπως συμβουλεύει το Condé Nast Traveller Spain, «αν η υπηρεσία είναι εξαιρετική και το προσωπικό ευγενικό, θα εκτιμηθεί να ανταμείψετε τους σερβιτόρους με ένα 5% ή 10% του συνολικού λογαριασμού». Το φιλοδώρημα δεν είναι απαραίτητο στα tapas bar, αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν να στρογγυλέψετε το ποσό.
Νέα Υόρκη
Προτεινόμενο φιλοδώρημα: 20-25%
To φιλοδώρημα είναι ιερό για τους Νεοϋορκέζους – άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της βιομηχανίας φιλοξενίας αμείβεται ανεπαρκώς. Στα περισσότερα εστιατόρια, ένα tip κάτω του 20% θα θεωρηθεί τσιγκουνιά. Άλλωστε, το σέρβις είναι συνήθως αποτελεσματικό, γρήγορο και φιλικό∙ το προσωπικό σας καλωσορίζει με φράσεις τύπου «γειά σας, είμαι ο Mάικλ και θα είμαι ο σερβιτόρος σας για απόψε» και αποτελείται από φοιτητές που εργάζονται σκληρά για να πληρώσουν τις ακριβές σπουδές τους. Το 22% επί του συνολικού λογαριασμού είναι το πιο δίκαιο ποσό που μπορείτε να αφήσετε σε ένα εστιατόριο. Στο μπαρ υπολογίστε ένα ή δύο δολάρια για κάθε ποτό – περισσότερα αν επιλέξετε ένα ακριβό malt ή μια premium βότκα με εξεζητημένη τιμή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού της Νέας Υόρκης, στο ξενοδοχείο συνιστάται να δώσετε 2-5 δολάρια στον θυρωρό του ξενοδοχείου που θα σας καλέσει ταξί, 1-2 δολάρια στον porter και 2-5 δολάρια την ημέρα στην καμαριέρα. Παρόλο που οι συναλλαγές με μετρητά είναι πλέον ελάχιστες, θα σας διευκολύνει να έχετε στο πορτοφόλι σας μερικά χαρτονομίσματα του 1$ και των 5$ για τα tips.
Tόκιο
Το φιλοδώρημα δεν προτείνεται
«Είναι συνηθισμένο οι τουρίστες να αφήνουν φιλοδώρημα στα εστιατόρια και μετά οι σερβιτόροι να τους κυνηγούν στον δρόμο για να τους επιστρέψουν τα χρήματά τους», αναφέρει ο James Mundy, υπάλληλος του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Inside Japan Tours στο BBC. Στην Ιαπωνία, τη χώρα όπου όλοι κάνουν τη δουλειά τους με περηφάνεια, το φιλοδώρημα θεωρείται αδιανόητο. Στο εστιατόριο μπορείτε να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για το φαγητό και την εξυπηρέτηση λέγοντας “Gochisousama” (ευχαριστώ που ετοιμάσατε το γεύμα). Αντίστοιχα, σε μια izakaya (την ιαπωνική ταβέρνα ή gastropub) ή σε ένα μπαρ, παραγγείλτε ακόμα ένα ποτό – μια κίνηση που εκτιμάται πολύ καθώς με αυτό τον τρόπο υποστηρίζετε συνολικά την επιχείρηση.
Πεκίνο
Το φιλοδώρημα δεν προτείνεται
Το φιλοδώρημα δεν αποτελεί μέρος της κινεζικής κουλτούρας και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας θεωρείται, ιστορικά, αγενές.
Ωστόσο, σε μητροπόλεις όπως το Πεκίνο όπου ο τουρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη, το φιλοδώρημα είναι αποδεκτό και οι ξεναγοί βασίζονται σε αυτό. Αν και δεν συνηθίζεται μεταξύ των ντόπιων καθώς θεωρείται αγένεια, είναι αποδεκτό από τους τουρίστες – φροντίστε, όμως, να είστε διακριτικοί. Σε πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία, ελέγξτε τον λογαριασμό καθώς μπορεί να έχει ήδη προστεθεί χρέωση σέρβις 10-15%.