Τοποθετήσεις Κομμάτων για συνενώσεις

Η Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Με απλά λόγια
Reading Time: 4 minutes

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη αναγγελία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε ότι αφορά τους χάρτες της Νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσιαστήκαν και οι βασικοί Πυλώνες της Μεταρρύθμισης.

Μετά το τέλος της δημοσιογραφικής διάσκεψης, τα κόμματα τοποθετήθηκαν αναλόγως.

ΔΗΣΥ

Σήμερα παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε Δήμους που να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι να τους ταλαιπωρούν. Να έχουμε Δήμους οικονομικά αυτοτελείς και σίγουρα Δήμους που να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες τους.

Αυτός είναι ο στόχος, αυτός είναι ο προσανατολισμός αυτής της μεταρρύθμισης. Και δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χωρίς τη μείωση του αριθμού των Δήμων, χωρίς τις συνενώσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν αφενός οι οικονομίες κλίμακας και αφετέρου για να μπορούν οι μικρότεροι Δήμοι να αξιοποιήσουν τις δομές των μεγαλύτερων.

Το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε σήμερα αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό των Εσωτερικών, τον Κωνσταντίνο Πετρίδη που ολοκλήρωσε αυτή την σημαντική πολιτική.

Η μείωση της γραφειοκρατίας, η εξυπηρέτηση των πολιτών και η μετεξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μας αφορά όλους. Η προσπάθεια μεταρρύθμισης των Δήμων πρέπει να ολοκληρωθεί. Πέραν της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης που είναι δεδομένη χρειάζεται και η συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο. Ευελπιστούμε στη θετική τους στάση που θα βοηθήσει στο να εφαρμοστεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωση της, τόνισε πως αναμένει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βουλή, όπου θα παρθούν οριστικές και τελικές αποφάσεις, καθώς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «οι δημότες απαιτούν και αναμένουν μια ουσιαστική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση». Υπογράμμισαν επίσης ότι εντός του Κοινοβουλίου, όπου οι προτάσεις πλέον θα είναι κατατιθέμενες επίσημα, θα κάνουν τις εισηγήσεις τους, για τη βελτίωση της όλης προσπάθειας.

Όπως διευκρίνισαν, πάγια θέση της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι η μεταρρύθμιση της Τ.Α, θα πρέπει «να προσφέρει μέσα από τους Δήμους και Κοινότητες την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών προς τους δημότες με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό κόστος».

Δείτε επίσης:  Όλα έτοιμα για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Λευκωσία

Δημοκρατικό Κόμμα

Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ, σημείωσε πως επιβάλλεται να γίνει περαιτέρω διαβούλευση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης, για σημαντικά ζητήματα της κυβερνητικής πρότασης. Όπως εξήγησε, η μεταρρύθμιση πρέπει να εξυπηρετεί τους δημότες, να γίνει πιο παραγωγική, να υπάρξει μείωση στα τέλη, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη βιωσιμότητα των νέων σχηματισμών.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΗΚΟ, είχε καταθέσει ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι περισσότερες εκ των οποίων, συμπεριλήφθηκαν στην σημερινή παρουσίαση του Υπουργού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, συμφωνώντας με τη Συμμαχία πολιτών, εισηγείται περαιτέρω διαβούλευση, καθώς όπως υπογραμμίζει, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα για τα οποία επιβάλλεται να γίνει κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Βασική τους θέση είναι όπως «τα τρία νομοσχέδια, για τον περί Επαρχιακών Συμβουλίων Νόμο, τον περί Συμπλεγματοποίησης των Υπηρεσιών Νόμο και τον περί Δήμων Νόμο, να υποβληθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να συζητηθούν ταυτόχρονα και ολοκληρωμένα».

Κίνημα οικολόγων

Tο Κίνημα οικολόγων, με τη σειρά του, υπογραμμίζει ότι «η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση Τ.Α, δεν πρέπει να αφορά μόνο την σύμπτυξη ή /και κατάργηση, Δήμων και Κοινοτήτων. Πρέπει να γίνει ουσιαστική διαφοροποίηση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση». Εξηγώντας πως οι αρμοδιότητες αυτές, πρέπει να αφορούν «τη διαχείριση αποβλήτων, τις δημόσιες μεταφορές, θέματα κοινωνικής πρόνοιας, διαχείριση αστικού πρασίνου σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι θεωρούν σκόπιμο «όπως διατηρηθούν τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια ως θεσμός εξασφάλισης της επικουρικότητας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πρόσβαση στον κάθε πολίτη σε αντιπροσωπευτικό όργανο για να θέτει τα θέματα που εμπίπτουν στην σφαίρα της τοπικής αυτοδιοίκησης». Βάσει αυτού υποστηρίζουν, τη δημιουργία τοπικών αυτοδιοικούμενων μονάδων με οικονομική αυτοτέλεια για βιώσιμη ανάπτυξη, που θα τεθούν στην υπηρεσία των πολιτών και του τόπου, και όχι στη διαμόρφωση μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης στη βάση κομματικών αναλογιών.

Δείτε επίσης:  Χριστούγεννα στον Άγιο Αθανάσιο - Το Σάββατο η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Διευκρινίζουν επίσης ότι η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και η συνεργασία γειτονικών δήμων και κοινοτήτων, ακόμη και πριν την επίτευξη πλήρους συνένωσης, αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη, ενώ παράλληλα τοποθετούνται και υπέρ της συνένωσης των σχολικών εφορειών με τους αντίστοιχους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βασική τοποθέτηση του Κινήματος οικολόγων είναι «να τεθούν σε δημοψήφισμα οι προτεινόμενες αλλαγές στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν προκύπτει θέμα συνένωσης ή κατάργησης Δήμου ή Κοινότητας». Θεωρώντας πως είναι βασικό δικαίωμα των πολιτών να έχουν λόγο σε σοβαρές θεσμικές αλλαγές που τους επηρεάζουν άμεσα.

ΑΚΕΛ

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις της κας Ελένης Μαύρου, το ΑΚΕΛ θα αναμένει να κατατεθούν, τα νομοσχέδια που εξήγγειλε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών για τον χάρτη της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους βασικούς πυλώνες της Μεταρρύθμισης και μετά θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα.

Όπως τόνισε η κ. Μαύρου, καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, ως ΑΚΕΛ «επιμέναμε ότι στόχος της Μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τ.Α, μια ευρεία ανακατανομή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και η απόδοση των πόρων που θα την κάνουν πραγματική τοπική εξουσία, προς όφελος των πολιτών». Υπογραμμίζοντας ότι το ΑΚΕΛ, θα εξετάσει την κυβερνητική πρόταση για αλλαγές στον Χάρτη της Τ.Α, στη βάση των κριτηρίων της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και του ανθρώπινου χαρακτήρα των πόλεων, και όχι της εξυπηρέτησης οποιωνδήποτε άλλων σκοπιμοτήτων.

Συμφωνώντας με το κίνημα οικολόγων, το ΑΚΕΛ, θεωρεί σημαντικό ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον χάρτη της Τ.Α πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται η ανάγκη διασφάλισης της ξεχωριστής οντότητας κάθε περιοχής που θα συνενωθεί με άλλες διασφαλίζοντας ότι καμιά οντότητα δεν θα έχει δεσπόζουσα θέση. Ενώ ένα μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λειτουργήσουν υποχρεωτικά συμπλέγματα υπηρεσιών, δήμων και κοινοτήτων, θα δώσει τη δυνατότητα κατανόησης των ωφελημάτων της Μεταρρύθμισης και της αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων.

In the news
Load More