Τοποθετήσεις κομμάτων στα κατεχόμενα για αποστολή Λουτ

Reading Time: 2 minutes

Τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα ενημέρωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τα αποτελέσματα της αποστολής Λουτ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν διαβλέπει καμία ελπίδα από τα όσα άκουσε από τον Τ/κ ηγέτη, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται και θα υπάρξουν επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι η ειδική απεσταλμένη Τζέϊν Χολ Λουτ προσπαθεί να φέρει τις πλευρές πιο κοντά.

Ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκεί θα αξιολογηθεί η κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ ανέφερε ότι η πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν είναι σοβαρή, κατά την έκφρασή του, και την απέδωσε σε προσπάθεια των Ε/κ διεθνώς να δώσουν την εικόνα ότι ετοιμάζουν προτάσεις.

Ο «υπέξ» Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και πως η «ελληνοκυπριακή ηγεσία» δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους και δεν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας που είναι αναγκαία. Επέκρινε επίσης τον Τ/κ ηγέτη ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τα κόμματα για τη διαδικασία.

Δείτε επίσης:  Δίωρη στάση εργασίας σήμερα στον ΟΑΥ

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι για να υπάρξει μια επιτυχημένη διαδικασία, η συζήτηση για την πολιτική ισότητα πρέπει να τερματιστεί. Υπενθύμισε ότι για το θέμα υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μίλησε για την ανάγκη η διαδικασία να είναι προσανατολισμένη σε αποτελέσματα και δεν πρέπει να είναι, όπως είπε, ανοικτού τέλους.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης είναι αποφασισμένος για τους όρους αναφοράς και το CTP τον στηρίζει.

Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζιεμάλ Οζγιγίτ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο έργο της Λουτ, αλλά οι όροι αναφοράς δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Είπε ότι οι πλευρές εξέφρασαν τις θέσεις τους και ότι το κόμμα του στηρίζει τον Ακιντζί και θέλει η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μίλησε ακόμη για τη σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Δείτε επίσης:  Ικανοποίηση εξέφρασε ο ΠτΔ για την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων για την Τουρκία

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι τίποτα το συγκεκριμένο δεν υπάρχει ακόμη για τους όρους αναφοράς και ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία συζητείται για 50 χρόνια και δεν αναμένει καμία εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα.

Ο Ερχάν Αρικλί, επικεφαλής του Κόμματος της Αναγέννησης επέκρινε τους Ακιντζί και Μπουρτζιού ότι δεν απάντησαν σε «προπαγανδιστικές» αναφορές της Ε/κ πλευράς και ότι την Δευτέρα τα κόμματα θα ακούσουν τι σκέφτεται η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για αποκέντρωση εξουσιών αλλά οι λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή δεν είναι σαφείς.

ΚΥΠΕ

In the news
Load More