Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του σώματος, Τζελάλ Αντάν, που βρισκόταν στα κατεχόμενα για να παραστεί στους «εορτασμούς» για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είχε χθες συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο κ. Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν κεκτημένα δικαιώματα που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες.
Επισημαίνοντας την σημασία της διατήρησης της ελληνο-τουρκικής ισορροπίας στην περιοχή και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων του τουρκοκυπριακού «λαού» με την Τουρκία από την άποψη της κοινής ασφάλειάς τους, ο Ερσίν Τατάρ επεσήμανε την ανάγκη της προστασίας των «δικαίων και δικαιωμάτων» τους στην «γαλάζια πατρίδα», στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» τους, στην ξηρά, στις θάλασσες, στον «εναέριο χώρο» τους και στο «FIR» τους.
Ο Τατάρ επανέλαβε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» ουδέποτε θα αποδεχτεί την φόρμουλα «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζελάλ Αντάν είπε ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση παρέχει πλήρη στήριξη στον Τατάρ και παρακολουθούν στενά την υπόθεση της Κύπρου.
Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της προστασίας των «δικαίων και δικαιωμάτων» των Τουρκοκυπρίων σε κάθε τομέα και καταβάλλουν έντονη προσπάθεια για να ακούγεται η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ισχυριζόμενος ότι το «όραμα λύσης» που υπέβαλε ο Τατάρ είναι ένας ρεαλιστικός οδικός χάρτης, ο Αντάν υποστήριξε ότι εμποδίζει την επίτευξη λύσης η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων που θεωρούν ότι είναι ιδιοκτήτες ολόκληρου του νησιού.
Ο Τούρκος βουλευτής είπε ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία με την «τδβκ» και τις προσπάθειες προστασίας των «δικαίων και δικαιωμάτων» του τουρκοκυπριακού «λαού» και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι δεν θα επιτύχει καμία πρωτοβουλία που παραγνωρίζει το ψευδοκράτος.
Εξάλλου, ο παράνομος Μπαϊράκ μετέδωσε χθες ότι χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους τουρκικών πολιτικών κομμάτων που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα είχε χθες και ο «πρόεδρος» της «βουλής», Ζορλού Τορέ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής», ο Τορέ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας, Μουσταφά Ντεστιτζί, τον βουλευτή Προύσας του Καλού Κόμματος Αχμέτ Εροζάν, αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ευδαιμονίας, τους αντιπροέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος, Ριφάτ Μελίχ Ακτάς, Ιλκάι Άκσοϊ και Γιαλτσίν Ταζέ, τον βουλευτή στην πόλη Τσόρουμ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Τουφάν Κιοσέ και τον εκπρόσωπο του ίδιου κόμματος στα κατεχόμενα, Μουσταφά Γιοριουκτσιού.
Οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς θα ωφελήσουν και τους Ελληνοκύπριους, ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης
Οι προτάσεις που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μέσω των Ηνωμένων Εθνών αποσκοπούν «στην ευημερία και την ευτυχία των Τουρκοκυπρίων», αλλά παράλληλα θα ωφελήσουν και την ελληνοκυπριακή πλευρά, ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης, σύμφωνα με την «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Σε ομιλία του στο πλαίσιο δεξίωσης που παρέθεσε εξ αφορμής των «εορτασμών» για την τουρκική εισβολή, ο κ. Τατάρ επεσήμανε ότι στόχος του ως «πρόεδρος» είναι να συνεχίσει την αναζήτηση της συμφιλίωσης και αναφέρθηκε στις νέες προτάσεις που έχουν ετοιμάσει σε αυτό το πλαίσιο.
Ο Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε ότι υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά προτάσεις, μεταξύ των οποίων ο διαμοιρασμός του πλούτου των υδρογονανθράκων, η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων με καλώδιο μέσω Τουρκίας, η σύνδεση με το διασυνδεδεμένο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, και δήλωσε ότι αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο μέσω της συνεργασίας των δύο «κρατών».
Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν προτάσεις για την αποναρκοθέτηση και την επίλυση των περιστατικών άτυπης μετανάστευσης, είπε ότι οι εκκλήσεις για διάλογο συνεχίζονται και υποστήριξε ότι οι προτάσεις που υπέβαλε είναι εποικοδομητικές.
«Οι προτάσεις της άλλης πλευράς στοχεύουν στην επιβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας» ισχυρίστηκε αναφέροντας παράλληλα ότι, «αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν πρωτίστως στην ευημερία και την ευτυχία του τουρκοκυπριακού λαού, αλλά είναι και σε προς όφελος των γειτόνων μας», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι, αντιθέτως, οι προτάσεις της «άλλης πλευράς» στοχεύουν περισσότερο στην επιβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την έκφρασή του.
Αναφερόμενος στην επιστολή που του απέστειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στην επιστολή αυτή ο κ. Ερντογάν εξέφρασε με σαφήνεια την υποστήριξή του στη νέα πολιτική και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο.
Στη δεξίωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρέστησαν ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, η «πρόεδρος» του «ανώτατου δικαστηρίου», Ναρίν Φερντί Σιεφίκ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπάστσερι «υπουργοί», «βουλευτές» κτλ.