Το θέμα ανοίγματος της διόδου Πυροϊου συζήτησαν χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης τους ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Κύπρο Stephen Lillie.
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου αναφέρεται ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία, παρευρέθηκαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλοι παράγοντες του Δήμου και ο ο επικεφαλής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για τα οδοφράγματα, Σώτος Ζακχαίος.
Ο Δήμαρχος εξήγησε στον Υπατο Αρμοστή ότι «συνεπεία της Τουρκικής εισβολής του 1974, η Αθηένου υπέστη συντριπτικό πλήγμα και ότι είναι ο μοναδικός «ελεύθερος» Δήμος της Κύπρου που έχασε το 80% της γης του, που βρίσκεται ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή».
Ο κ. Καρεκλάς υπέδειξε σε χάρτη στον κ. Lillie «ότι ο Δήμος έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά, ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, αντί 45 – 60 λεπτά που χρειάζονται σήμερα. Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία».
Ανέφερε επίσης ότι «οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα Πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονταν να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής της νότιας και ανατολικής Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο προς τη Λευκωσία, αποσυμφορώντας από την πυκνή κίνηση την υπάρχουσα είσοδο».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Δήμαρχος Αθηένου σημείωσε επίσης πως «για να επιτευχθεί το άνοιγμα της διόδου χρειάζεται μεγάλη πίεση και κατάλληλοι χειρισμοί προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάλεσε τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ως επικεφαλής της Πρεσβείας μιας μεγάλης δύναμης στην Κύπρο, να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή να πεισθεί η Τουρκική πλευρά να ανοίξει η δίοδος».
Από την πλευρά του ο Υπατος Αρμοστής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου «υπέβαλε αρκετές ερωτήσεις ώστε να αντιληφθεί καλύτερα το πρόβλημα» και το γεγονός ότι «η διάνοιξη της διόδου θα εξυπηρετήσει την Ε/κ και την Τ/κ Κοινότητα, υποσχέθηκε ότι σύντομα θα εγείρει το θέμα στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και θα προσπαθήσει να βοηθήσει».
Ανέφερε ακόμα ότι «θα ενημερώσει τον Δήμαρχο Αθηένου για τα αποτελέσματα των προσπαθειών του».
Ο κ. Καρεκλάς κάλεσε τον Υπατο Αρμοστή να επισκεφθεί την περιοχή, ώστε να αντιληφθεί καλύτερα το πρόβλημα και ο κ. Lillie «υποσχέθηκε να το πράξει σύντομα».