Το ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο – Απολογισμός πενταετίας

ακελ
Reading Time: 4 minutes

eu

Ανακοίνωση

Το ΑΚΕΛ, από όλα τα Κυπριακά κόμματα, έχει με βάση τα στοιχεία του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου την πιο δραστήρια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και σε συνεργασία με την ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την προβολή των θέσεων μας για το Κυπριακό.

Η Ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ διοργάνωσε σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, Μέρες Μελέτης στην Κύπρο στις 8-9 Ιανουαρίου 2019, όπου μέρος των εργασιών αφιερώθηκε για την ενημέρωση των ευρωβουλευτών για την τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό.

Ημερίδες πραγματοποιήθηκαν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Κύπρο με στόχο τη συζήτηση και την άντληση γνώσεων σε σειρά ζητημάτων, όπως για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, για αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις, η εξεύρεση ενεργειακών πόρων και οι εξελίξεις γύρω από αυτές, τις βιώσιμες πόλεις, τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών:

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου ήταν σκιώδης εισηγητής της ΕΕΑ/ΒΠΑ για την έκθεση για την Τουρκία- προωθώντας τις θέσεις μας για το Κυπριακό και την επίλυση του. Επιτεύχθηκε η συμπερίληψη ανάμεσα σε άλλα αναφορών για την επιδιωκόμενη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, την αποχώρηση των εποίκων και των τουρκικών στρατευμάτων, καταδίκη των παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ και σχετικά με την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου. Επίσης πετύχαμε την αποφυγή αρνητικών αναφορών που υπήρχαν σε παλαιότερες εκθέσεις όπως για παράδειγμα το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.

Πετύχαμε ψηφίσματα καταδίκης της Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, για τους αγνοούμενους τηςΆσσιας.

Αναδείξαμε μέσα από παρεμβάσεις μας τον αρνητικό ρόλο που έπαιξαν στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και κράτη μέλη της ΕΕ.

Στα πλαίσια της ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς καταθέσαμε σειρά ψηφισμάτων για την αποπυρηνικοποίηση και τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής, την θανατική ποινή κλπ.

Στην Επιτροπή Ενέργειας:

Ο Νεοκλής Συλικίωτης ήταν συντονιστής στην Επιτροπή εκ μέρους της ΕΕΑ/ΒΠΑ όπου αγωνιστήκαμε για προστασία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), προώθηση της έρευνας στη βάση των αναγκών της κοινωνίας, διασφάλιση της ενέργειας ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων μέτρων για αποτελεσματική αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, και απόρριψη των ευρωπαϊκών πολιτικών που οδηγούν την αγορά ενέργειας στην πλήρη φιλελευθεροποίηση και καταστρατηγούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών στην διαμόρφωση της ενεργειακής τους πολιτικής.

Δείτε επίσης:  Στις 0830 θα ανοίξουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ τη Δευτέρα

Καταγγείλαμε τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ζητώντας έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕ.

Αναδείξαμε τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν με την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου της Τουρκίας

Υπερψηφίστηκε γνωμοδότηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής μας, με θέμα «Επένδυση για εργασία και ανάπτυξη: προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην ΕΕ».

Υπερψηφίστηκε έκθεση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής μας, με θέμα «Ανοικτά δεδομένα και επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων του δημοσίου τομέα» προς όφελος της κοινωνίας και των ΜμΕ.
Κοινωνική πολιτική και εργασιακά:

Μέσα από την έκθεση Συλικιώτη για τις «συνθήκες εργασίας και την επισφαλή απασχόληση» επαναφέραμε στη συζήτηση την έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας (όπως αυτή καθορίζεται από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ILO), με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και τη διασφάλιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων .

Μετά από δική μας πρωτοβουλία συζητήθηκαν οι συνθήκες εργασίας των Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) στην Επιτροπή Απασχόλησης του Κοινοβουλίου

Μέσα από τη συνέπεια των θέσεων μας ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και ενάντια στην πλήρη φιλελεθεροποίηση των διεθνών συμφωνιών εμπορίου αγωνιστήκαμε ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες νέου τύπου ΤΤΙΡ, CETA,JEFTA.

Πρωτοστατήσαμε υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για την ίδια δουλειά στον ίδιο χώρο εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Πρέπει να τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εκεί όπου υπάρχουν τόσο από το εντόπιο όσο και από το αποσπασμένο προσωπικό.

Θέματα Διαφάνειας:

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου υπήρξε μέλος της Επιτροπής για την Διερεύνηση των Εγγράφων του Παναμά και της Διερευνητικής Αποστολής για τη Μάλτα. Επίσης ανέδειξε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του κράτους δικαίου, την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των δημοσιογράφων, καθώς και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος/whistle-blower
Οικολογία – Περιβάλλον – Ευημερία ζώων:

Οι ευρωβουλευτές μας κινητοποιήθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της περιοχής Natura στον Ακάμα.
Η ΕΕΑ/ΒΠΑ ήταν πρωτοστάτησε μέσω ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πέτυχε την παύση της εμπορικής διακίνησης κρέατος φάλαινας από την Νορβηγία, από τους λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕΑ/ΒΠΑ και οι ευρωβουλευτές μας είχαν καίρια παρέμβαση για τις συνθήκες μεταφοράς των ζώων, εντός αλλά και εκτός της Ε.Ε.
Άλλες πρωτοβουλίες των ευρωβουλευτών μας:

Δείτε επίσης:  Στις 0830 θα ανοίξουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ τη Δευτέρα

Ο Νεοκλή Συλικιώτης συμμετείχε στην Εξεταστική Επιτροπή του ΕΚ για το σκάνδαλο με τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία –Volkswagen όπου καταδείχθηκαν οι σοβαρές πολιτικές ευθύνες που έχει η Κομισιόν και τα κράτη μέλη.

Έχοντας, με τον Νεοκλή Συλικιώτη την Προεδρία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Σχέσεις με την Παλαιστίνη, προωθήσαμε πρωτοβουλίες για καταδίκη της ισραηλινής κατοχής, του εποικισμού, του αποκλεισμού της Γάζας, των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και στηρίζοντας δίκαιη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Σημαντικά ψηφίσματα προωθήθηκαν στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου υπήρξε Αντιπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ιδιότητα που έδωσε την ευκαιρία για επισκέψεις και συναντήσεις σε Τουρκία και Βρυξέλλες προσφέροντας . Επισκέφθηκε και παρακολούθησε εκλογές στην Τουρκία. Ειδικά στα νοτιοανατολικά (Dyarbakir-Sur) της χώρας.

Στην Επιτροπή Αναφορών προωθήθηκε διερευνητική αποστολή στην Λάρνακαμε θέμα τους περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους από την κατασκευή ενεργειακού βιομηχανικού λιμένα στην Λάρνακα. Προωθήθηκε η υπόθεση της Αμμοχώστου και η πραγματοποίηση της Διερευνητικής Αποστολής το 2018.

Βραβείο Ευρωπαίου πολίτη

Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ συμμετείχαν ενεργά στην όλη διαδικασία προτείνοντας άτομα και οργανωμένα σύνολα που με το έργο και την προσφορά ανέδειξαν την Κύπρο, την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και γενικότερα την σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων.

Ανάμεσα στις προτάσεις των Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, που τελικά βραβεύτηκαν με το βραβείο είναι:

2014 Sevgül Uludağ και Μιχάλης Χριστοφίδης
2015 Τάκης Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay
2016 Λύκειο Κολοσσίου για το γλυπτό έργο ΄Μετανάστες’
2018 Δικοινοτική Επιτροπή για την Αμμόχωστο

In the news
Load More