Οι συνεργάτες του κ. Νικολαϊδη είτε δεν γνωρίζουν ή παραποιούν ηθελημένα τα γεγονότα, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, για ότι αφορά την Δημοτική Βιβλιοθήκη, με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων και την αποκόμιση, όπως νομίζουν, εκλογικού οφέλους.
‘’Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική και πρόσφατο άρθρο του κ. Μιχάλη Σωκράτους, μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι άκρως διαφωτιστικό.
1. H διευθέτηση για την παραχώρηση στο ΤΕΠΑΚ του δεύτερου ορόφου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του υπογείου, που αποτελεί επέκταση της, έγινε επί δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη. Η συμφωνία προέβλεπε ότι το ΤΕΠΑΚ θα ανακαινίσει πλήρως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και θα χρησιμοποιεί τον όροφο ως ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και το νέο υπόγειο ως επέκταση της. Επίσης το ΤΕΠΑΚ ανέλαβε την επίβλεψη της καταλογογράφησης και την ηλεκτρονική καταγραφή όλου του υλικού της βιβλιοθήκης. Το ισόγειο της βιβλιοθήκης παραμένει στο Δήμο Λεμεσού ως και προηγουμένως. Σημειώστε ότι ο όροφος του κτιρίου Πηλαβάκη δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τους σκοπούς της βιβλιοθήκης, ήταν άδειος και σε αυτό γίνονταν κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις.
2. Το κτίριο της Βιβλιοθήκης παρά τις κατά καιρούς επιδιορθώσεις του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Υπέστη ζημιές από τις κατά καιρούς σεισμικές δονήσεις και η κατάσταση των θεμελίων του ήταν με μεγάλο ερωτηματικό. Η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου με την ανακατασκευή των θεμελίων του ήταν ένα δώρο του ΤΕΠΑΚ προς το Δήμο, ο οποίος δεν είχε την ευχέρεια να δαπανήσει περίπου €3 εκ. για αυτή την εργασία.
Το 2007 λοιπόν οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο παρέλαβαν ένα κενό κτίριο με τα βιβλία να είχαν ήδη μετακινηθεί σε διάφορα άλλα υποστατικά.
3. Επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα βιβλία είναι εκτεθειμένα κατά τρόπο που μπορεί να κινδυνεύουν, πληροφορούμε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα των βιβλίων φυλάσσεται στο ισόγειο του κτιρίου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην οδό Αθηνών που παραχώρησε το ΤΕΠΑΚ, ενώ οι εφημερίδες αφού συντηρήθηκαν φυλάσσονται σε ειδική αποθήκη φύλαξης εγγράφων. Τα σπάνια βιβλία βρίσκονται φυλαγμένα ανέκαθεν σε θυρίδα ασφαλείας. Μια άλλη ποσότητα βιβλίων φυλάσσεται στη Δημοτική Πινακοθήκη, της οποίας το πίσω μέρος λειτουργεί ως Δημοτική δανειστική Βιβλιοθήκη, με αρκετούς επισκέπτες και αναγνώστες. Επομένως ουδέποτε διακόπηκε η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
4. Το ΤΕΠΑΚ ανέθεσε το έργο σε συμπολίτες μας μελετητές, ετοιμάστηκαν τα σχέδια, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Δήμου, ΤΕΠΑΚ και μελετητών και στη συνέχεια υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από τον Τομέα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. ΄Εγινε προκήρυξη προσφορών για τις κατασκευαστικές εργασίες, κατακυρώθηκε σε εργολάβο, ξεκίνησαν οι εργασίες και προχώρησαν αρκετά, αλλά δυστυχώς κάτω από την πίεση των γεγονότων του κουρέματος και της οικονομικής κρίσης, ο εργολάβος δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Το ΤΕΠΑΚ διέκοψε το συμβόλαιο και παρά τις διαφορές που προέκυψαν με τον αρχιτέκτονα του έργου, προχώρησε με τη δική του τεχνική υπηρεσία, ετοίμασε όρους προσφορών, προκήρυξε προσφορές για την υπόλοιπη εργασία και κατακυρώθηκε η προσφορά. Εδώ και αρκετούς μήνες ο νέος εργολάβος εργάζεται με στόχο να ολοκληρώσει το έργο στα χρονικά πλαίσια που προβλέπει η συμφωνία του με το ΤΕΠΑΚ, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2017.
Υπάρχει όλη η αναγκαία χρηματοδότηση από την πλευρά του ΤΕΠΑΚ για να ολοκληρωθεί το έργο, οι δε Πρόεδρος και Πρύτανης του Πανεπιστημίου επιδεικνύουν γι’ αυτό το θέμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ξεχωριστή φροντίδα.
5. Επειδή ακριβώς ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού αγωνιούν και ενδιαφέρονται για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τις συλλογές της, τουλάχιστο όχι λιγότερο από όλους τους άλλους, φρόντισαν να αποκτήσουν το κτίριο της ΓΕΒΟ το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, εμβαδού 850 μ. για να αποτελέσει μια επέκταση στην οποία θα φυλάσσεται ο μεγάλος όγκος των βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών που καθημερινά αυξάνονται. Προς ενημέρωση, όλη η βιβλιοθήκη του ΑΤΙ με φροντίδα του Δήμου έχει μεταφερθεί στη Λεμεσό, μέρος των βιβλίων δόθηκε στο ΤΕΠΑΚ, ενώ τα υπόλοιπα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Αυτά λοιπόν για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του θέματος και δεν χρησιμοποιούν αθέμιτα το πρόβλημα που προέκυψε στο ΤΕΠΑΚ, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, με κίνητρα προεκλογικά.’’