Στη μετεξέλιξη του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου ώστε αυτό να καταστεί ποιοτικότερο και εφάμιλλο με τους ποιοτικότερους προορισμούς στον κόσμο στοχεύει η Κυβέρνηση.
Προς τούτο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΤΠ, και η μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τον Τουρισμό, την οποία παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, αποσκοπεί στην άρση των στρεβλώσεων που παρεμπόδισαν τη μετεξέλιξη του τουριστικού προϊόντος σε ποιοτικότερο, στη μείωση της γραφειοκρατίας με την απλοποίηση των διαδικασιών, στην ενίσχυση του ελέγχου και των επιθεωρήσεων, και στην αντιμετώπιση της ανομίας.
Η μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου, ο οποίος αποτελεί τον τρίτο από τους τέσσερεις πυλώνες της ολιστικής προσέγγισης για την τουριστική μεταρρύθμιση που εκπόνησε η Κυβέρνηση για την περίοδο έως το 2030, διαλαμβάνει την αλλαγή αριθμού νομοθετημάτων.
Οι κύριες δε αλλαγές του προτεινόμενου πλαισίου είναι δέκα στον αριθμό και αφορούν τα εξής πεδία: 1. Καταλληλότητα τεμαχίου, 2. Υποβολή σχεδίων και μελετών στον ΚΟΤ για επιθεώρηση προ του σταδίου έκδοσης της άδειας οικοδομής, 3. Κατάργηση Επιτροπής αρμόδιας για έλεγχο σχεδίων και μελετών, 4. Άδεια λειτουργίας, 5. Διαδικασία κατάταξης ξενοδοχείου, 6. Δημιουργία νέων κατηγοριών ξενοδοχείων, 7. Τουριστικά καταλύματα, 8. Θεσμοθέτηση του “mystery shopping”, 9. Τουριστική επιθεώρηση, και 10. Υιοθέτηση νέου συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων μέσω της εισαγωγής σύγχρονων και καινοτόμων πρακτικών.
Σημειώνεται ότι βάσει της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου, τα νέα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχείων θα χωρίζονται σε υποχρεωτικά και προαιρετικά ως ακολούθως: θα υπάρχει μείωση των υποχρεωτικών κριτηρίων τεχνικής φύσεως σε 24, τα οποία τα δίδουν έμφαση στην ασφάλεια και υγεία, ενώ θα εισαχθούν 114 προαιρετικά κριτήρια με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις των τουριστών. Τα 114 προαιρετικά κριτήρια θα χωρίζονται με τη σειρά τους σε εννέα υποκατηγορίες .
Αναλύοντας το νέο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο και τις αλλαγές που θα επιφέρει, ο κ. Υπουργός υπέδειξε ότι η προσπάθεια ώστε το τουριστικό προϊόν της Κύπρου να αποκτήσει πρόσθετη αξία για να μπορεί να καλύψει νέα είδη τουρισμού, τα οποία η Κύπρος μπορεί να προσφέρει, απαιτεί τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, ως το θεσμικό εκείνο όργανο το οποίο θα υλοποιήσει τη νέα ολιστική μεταρρύθμιση στον τομέα του Τουρισμού.
Τα 3 εκ. τουρίστες δεν είναι αρκετοί για την τουριστική Κύπρο, καθότι ως χώρα, με την προοπτική που έχουμε, μπορούμε να επιτύχουμε και υψηλότερα, είπε ο κ. Πετρίδης. Έχουμε αρχίσει να διαφοροποιούμε το τουριστικό προϊόν της Κύπρου με νέες μορφές αναπτύξεις, όπως του λεγόμενου «integrated casino resort» και της επέκτασης του δικτύου μαρίνων ώστε να προσεγγιστεί και ο ναυτικός τουρισμός, ενώ έχει αυξηθεί και η προσβασιμότητα της Κύπρου με την υιοθέτηση της κυβερνητικής πολιτικής των «ανοικτών ουρανών».
Εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ, του ΚΕΒΕ και του ΣΤΕΚ στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού και εκσυγχρονισμού του κανονιστικού πλαισίου όπως κατατέθηκε από πλευράς Κυβέρνησης.
pio.gov.cy