Νέο πρόσωπο απέκτησε η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια, μετά και από την υλοποίηση αρκετών έργων που άλλαξαν την όψη της περιοχής προς το καλύτερο. Παρά την ήδη βελτιωμένη εικόνα της πόλης, ο Δήμος δεν φαίνεται να τα βάζει κάτω, αφού πολλά είναι και τα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν ή να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος όλων αυτών των έργων, αλλά και γενικότερα των ενεργειών του Δήμου δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και τη δημιουργία μιας αναβαθμισμένης και βελτιωμένης Λάρνακας.
Για όλα αυτά και άλλα τόσα μίλησε στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού βρισκόμαστε λίγους μόλις μήνες πριν την υλοποίηση της περιβόητης μεταρρύθμισης.
Έργα που συνθέτουν το νέο πρόσωπο της Λάρνακας
Τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν μία σειρά από έργα, τα οποία συνθέτουν πλέον το νέο, ανανεωμένο και βελτιωμένο πρόσωπο της Λάρνακας. Ορισμένα εξ αυτών είναι μεγάλης αλλά και μικρότερης κλίμακας, όλα όμως διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Εκτός από τα έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση, είναι και αυτά, των οποίων οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Ήδη στα σκαριά βρίσκονται και νέα έργα, με μερικά από αυτά να αφορούν και τους Κυβερνητικούς Οικισμούς. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Λάρνακας σήκωσε μανίκια για τον συντονισμό κι άλλων σημαντικών έργων που θα αφορούν τη νέα προγραμματική περίοδο.
Αυτή τη στιγμή τρέχουν συνολικά 27 έργα στη Λάρνακα, εκ των οποίων ορισμένα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η ανάπλαση της περιοχής του τέμενος Ζουχουρί, είναι ένα από εκείνα τα έργα ανάπτυξης που αναζωογόνησαν τη Λάρνακα και έδωσαν στην πόλη έναν διαφορετικό αέρα. Στην Πλατεία Ζουχουρί έχει δημιουργηθεί ένας άνετος, ανοικτός χώρος, ιδανικός για στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας, ο οποίος περιτριγυρίζεται από καταστήματα και χώρους εστίασης. Η πλατεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πλατεία του Αγίου Λαζάρου αλλά και τη νέα Δημοτική Αγορά, ενώ σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η Λαϊκή Γειτονιά. Ο στόχος του Δήμου να διατηρήσει την ιστορικότητα του χώρου και παράλληλα να εκσυγχρονίσει ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης φαίνεται να υλοποιήθηκε και αυτό μόνο χαμόγελα μπορεί να προκαλεί τόσο στους επισκέπτες της πλατείας, όσο και στον ίδιο τον Δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τζαμί Ζουχουρί βρίσκεται μεταξύ του Μπουγιούκ Τζαμί και του Αγίου Λαζάρου. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και ο μιναρές είχε καταρρεύσει τον 20ο αιώνα.
Η νέα Δημοτική Αγορά της Λάρνακας, η οποία άνοιξε τις πόρτες της πριν από λίγους μόλις μήνες, είναι επίσης ένα από τα έργα που με την ολοκλήρωση του αγκαλιάστηκε από τον κόσμο δίνοντας νέα πνοή στην εμπορική, αλλά και τουριστική ζωή της πόλης.
Πρόκειται για ένα έργο που άφησε απόλυτα ικανοποιημένο και τον ίδιο τον Δήμαρχο Λάρνακας, αφού αναμένεται να αλλάξει τη δραστηριότητα στο εμπορικό και αστικό κέντρο της πόλης.
«Όλα τα έργα είναι εξίσου σημαντικά και όλα τα έργα σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν όλες τις ομάδες πληθυσμού. Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές Λάρνακα δεν είναι μόνο το κέντρο αλλά ολόκληρη η πόλη!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βύρας.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, αλλά και στην ενιαία ανάπτυξη του έργου Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας, σημειώνοντας ότι η πόλη πήρε ήδη άλλη τροχιά ανάπτυξης, καθιστώντας τη Λάρνακα πόλη επιλογής.
Πρόσω ολοταχώς για ανάπτυξη της Λάρνακας
Στην ανάπτυξη της Λάρνακας, στις επενδύσεις και στη δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης σε συνεργασία με το δημόσιο Πανεπιστήμιο, στρέφεται η προσοχή του Δήμου Λάρνακας για το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Μετά και από την πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, έχουμε ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με το CMMI να προωθούμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία της Σχολής», δήλωσε ο κ. Βύρας.
Η δημιουργία αυτής της Σχολής, αποτελεί μακρόχρονη επιθυμία του Δήμου, αλλά και των δημοτών της πόλης και το γεγονός ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να ενδυναμώσει τη ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζει η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια.
Όπως εξήγησε και ο Δήμαρχος, η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, αλλά και η ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας, δημιουργούν μία δυναμική, η οποία καθιστά επιτακτική τη δημιουργία κρατικής Πανεπιστημιακής Σχολής στα δημοτικά όρια της Λάρνακας.
Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030
Η Λάρνακα διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα για το 2030. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Λάρνακας προχώρησε στην σύσταση του Οργανισμού «Λάρνακα 2030» ο οποίος έχει το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, για μια κοινή προσπάθεια, στην οποία συμμετέχει ενεργά ολόκληρη η πόλη.
«Η Λάρνακα, μία πόλη προικισμένη με ένα τεράστιο πολιτισμικό κεφάλαιο, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς από το δυναμισμό της πολιτισμικής παραγωγής του σήμερα, είναι μία πόλη που έχει αντιληφθεί ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί περιχαρακωμένο δικαίωμα των δημιουργών αλλά παίρνει αξία όταν γίνεται πνευματική κιβωτός. Με τον τρόπο αυτό η Λάρνακα μπορεί να καταστεί πολιτισμικός φορέας και εξωστρεφής πόλος πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία. Με βασικό γνώμονα αυτό τον πλούτο, μαζί όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε αυτή την προσπάθεια ώστε η Λάρνακα μας, να διεκδικήσει και να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030», δήλωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας.
Με το βλέμμα στραμμένο στη μεταρρύθμιση
Πολλές και καθημερινές είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Λάρνακας. Προκλήσεις οι οποίες αναμένεται να μειωθούν σημαντικά με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών και τόπου γενικότερα.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Λάρνακας και Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, οι προκλήσεις κυρίως αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, τόσο μέσα από την υλοποίηση διάφορων έργων, αλλά και μέσα από διάφορες διαδικασίες καθημερινών πρακτικών ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.
Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός της ποιότητας υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, διασφαλίζουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Βύρα, θα επιτευχθεί πλήρως με την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία βρίσκεται προ των πυλών.
«Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο είναι πλέον γεγονός και βρισκόμαστε επισήμως στο μεταβατικό στάδιο προς το νέο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2024. Η λειτουργία των Συμβουλίων Κοινών Υποθέσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλοι μας δουλεύουμε με πυρετώδους ρυθμούς ώστε να εντοπίσουμε πιθανά λειτουργικά προβλήματα και να καλύψουμε τις όποιες επιμέρους αδυναμίες παρουσιάζει η νέα νομοθεσία», εξήγησε ο Δήμαρχος Λάρνακας.
Παραδέχτηκε ότι παρά τις επιμέρους αδυναμίες που περιλαμβάνει η νέα Νομοθεσία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα ενίσχυσης των Δήμων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά τους αλλά και τον εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων και εξουσιών τους.
Σημείωσε ότι το σημερινό μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συμπληρώσει προ πολλού τον κύκλο του.
Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, αποτελεί πάνω από όλα μια επένδυση στη δημοκρατία, στον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Κλείνοντας, δήλωσε την ετοιμότητα του Δήμου να εργαστεί με την ίδια βούληση και αφοσίωση για την επιτυχή εφαρμογή της μεταρρύθμισης, αφού όπως υπογράμμισε τα οφέλη της θα καρπωθεί πρωτίστως ο πολίτης.