Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετώ»

Reading Time: 2 minutes

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής είπε πως προωθείται ο καθορισμός των υποχρεώσεων των τοπικών αρχών για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, με κανονισμούς που προβλέπουν την εκπόνηση τοπικών σχεδίων δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, την εγκαθίδρυση παγκύπριου προγράμματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής και την εφαρμογή ενιαίου Συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ».

Ο κ. Καδής πρόσθεσε πως για τις επιχειρήσεις, στο παρόν στάδιο προβλέπεται η τεχνική υποστήριξη και η οικονομική ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, μέσω κονδυλίων από διαρθρωτικά ενωσιακά ταμεία.

Τόνισε επίσης ότι ο ρόλος των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην αποδοτική αξιοποίηση αποβλήτων ως πόρων, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το μοντέλο της γραμμικής στο μοντέλο κυκλικής οικονομίας είναι σημαντικός. Πρόσθεσε πως η δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε νέες επενδύσεις στον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, είναι πλέον ανοδική, τονώνοντας έτσι την οικονομία και παρέχοντας πρόσθετες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.

Δείτε επίσης:  Σε καλό δρόμο οι έρευνες για ασφάλεια προσωπικών δεδομένων

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλούσε στην τελετή βράβευσης της Cyta με το «National Energy Globe Award Cyprus 2019» από την Πρεσβεία της Αυστρίας.

Ο κ. Καδής αφού ανέφερε πως τα Βραβεία «Energy Globe», έχουν σκοπό την παρουσίαση και βράβευση επιτυχημένων καλών πρακτικών σε θέματα αειφορίας συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά βραβεία παγκοσμίως, είπε πως η Cyta είναι ο εθνικός νικητής των βραβείων αυτών, για το επίτευγμα της «Zero Waste to Landfill», αφού είναι ο πρώτος και μοναδικός φορέας στην Κύπρο που έχει επαληθευτεί ως οργανισμός με μηδενικά απόβλητα στις χωματερές, λαμβάνοντας και τη σχετική πιστοποίηση από την εξειδικευμένη εταιρεία επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων ΤUV Cyprus.

Δείτε επίσης:  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Τουσκ με 93% των ψήφων

Τα απόβλητα της Cyta, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χαρτί, πλαστικό, καλώδια, μπαταρίες και οργανικά, ανακυκλώθηκαν ή επαναχρησιμοποιήθηκαν στο εξαιρετικά ψηλό ποσοστό του 97,3% για το 2018, σημείωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

In the news
Load More