Το 2020 οι πρώτοι σπουδαστές στο Δασικό Κολέγιο

Δασικό Κολέγιο
Reading Time: 2 minutes

Το Δασικό Κολέγιο Κύπρου βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή στην κοινότητα Προδρόμου στο κεντρικότερο σημείο των δασών της οροσειράς του Τροόδους. Εκτός από εκπαιδευτικό ίδρυμα λειτουργεί και ως δασικός σταθμός με δασικό φυτώριο, μετεωρολογικό σταθμό και ένα από τα καλύτερα δασοπυροσβετικά σώματα. Το Δασικό Κολέγιο έχει μακρά ιστορία, πρωτολειτούργησε το 1951και δεχόταν σπουδαστές από Κύπρο και το εξωτερικό, για τον κλάδο της δασοπονίας.

Το 2015 ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ανεστάλη η λειτουργία του προγράμματος σπουδών στη δασοπονία. Η δραστηριότητα του Δασικού Κολεγίου περιορίστηκε στη διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους εργαζόμενους του Τμήματος Δασών.

Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για αναβάθμιση του Δασικού Κολεγίου Κύπρου σε Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης και επαναλειτουργία του κύκλου σπουδών στη δασοπονία, αναμένεται ότι αφενός θα συμβάλει στην αναβάθμιση της κατάρτισης των σπουδαστών και αφετέρου στην ανάπτυξη της κοινότητας Προδρόμου και της ευρύτερης περιοχής, που τα τελευταία χρόνια, κατά γενική διαπίστωση, έχει περιέλθει σε πορεία μαρασμού.

Δείτε επίσης:  Ο Μάριος Παναγίδης νέος Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ

Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης προβλέπει την υποβολή δύο προγραμμάτων σπουδών για αξιολόγηση και πιστοποίηση από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση.

Το πρώτο πρόγραμμα σπουδών, αφορά ενδοτμηματική εκπαίδευση διάρκειας ενός έτους, θα προσφέρεται υποχρεωτικά σε όλους τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους της μη επιστημονικής δομής στο Τμήμα Δασών. Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των αναγκών στελέχωσης του Τμήματος με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στα χαρακτηριστικά των κυπριακών δασικών οικοσυστήματων.

Το δεύτερο πρόγραμμα σπουδών θα είναι τριετές και θα αποτελεί αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη μορφή του προγράμματος Δασοπονίας που προσφερόταν στο παρελθόν.

«Το δεύτερο πρόγραμμα θα προσφέρεται εφόσον υφίσταται ενδιαφέρον από φοιτητές για παρακολούθησή του και οι απόφοιτοί του δεν θα έχουν εξασφαλισμένη την απευθείας είσοδό τους στο δημόσιο, αλλά θα μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση μέσα από ανοικτή διαδικασία» δήλωσε στην Aftodioikisi, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, εξηγώντας ότι «το Τμήμα Δασών θα απευθύνει παράλληλα, ανοικτή πρόσκληση σε όλα τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου για τον από κοινού σχεδιασμό και προσφορά από το Δασικό Κολέγιο Κύπρου εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων μικρής διάρκειας και σεμιναρίων σε θέματα που εντάσσονται στον ευρύτερο τομέα της διαχείρισης της φύσης, των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος».

Δείτε επίσης:  ''Πράσινο φως'' για μελέτη συνδυαστικής ανάπτυξης μαρίνας Πάφου

Συνάμα, συμπλήρωσε ο κ. Καδής, «θα εξεταστεί η δυνατότητα προσφοράς κοινών προγραμμάτων σπουδών και εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αναγνωρισμένα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης του εξωτερικού στον τομέα της δασοπονίας και γενικότερα της διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και αναμένεται ότι οι πρώτοι σπουδαστές θα διαβούν την είσοδο του Δασικού Κολεγίου την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καδής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λειτουργίας φοιτητικής εστίας για σκοπούς διευκόλυνσης των σπουδαστών.
Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More