Η δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) αποτελεί ίσως μια από τις σημαντικότερες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για Οργανισμούς που θα έχουν την ευθύνη για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, την υδατοπρομήθεια, την αποχέτευση και τη διαχείριση αστικών αποβλήτων.
Η Ύδρευση, η Αποχέτευση, η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και η Αδειοδότηση Ανάπτυξης λοιπόν, θα συγχωνευτούν σε έναν Οργανισμό για κάθε επαρχία από την 1η Ιουλίου του 2024.
Την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού διεκδικεί και ο Γιάννης Τσουλόφτας, νυν Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), ο οποίος μιλά στην ιστοσελίδα της ΑυτοδιοίκησηςCY για το δύσκολο και φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, αλλά και για όλα εκείνα που τον καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για το τιμόνι του νέου οργανισμού.
Ο σημαντικός ρόλος των ΕΟΑ στη νέα τάξη πραγμάτων
Οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης θα επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων, τόσο όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, τόσο και σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη και επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε επαρχίας, καθώς και όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
Γι’ αυτό εξάλλου, ο κ. Τσουλόφτας υποστήριξε ότι «είναι καίριας σημασίας να μπορέσουν αυτοί οι Οργανισμοί να αρχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους την 1η Ιουλίου του 2024».
Για να επιτευχθεί όμως αυτό, πρέπει κατά τον κ. Τσουλόφτα, να επιλέγουν άτομα στο τιμόνι των νέων Οργανισμών που να έχουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία του αντικειμένου έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση και χαμένος ουσιαστικά χρόνος, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της έναρξης της λειτουργίας τους.
Ο κ. Τσουλόφτας, θεωρεί ότι έχει τις γνώσεις, την εμπειρία, τις ικανότητες, το όραμα και τη θέληση να εγγυηθεί ότι θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού με τα λιγότερα δυνατά αρχικά προβλήματα.
«Πρέπει να τεθεί στην ηγεσία του Οργανισμού άτομο το οποίο να έχει τα εχέγγυα της αποτελεσματικότητας, της συλλογικότητας και της ευρείας αποδοχής», σημείωσε.
Η έγνοια του για την περιφέρεια του, οι επιστημονικές γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησε στους οργανισμούς ΣΑΛΑ και ΑΗΚ αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η σοφία που του έδωσε η θέση του Διαχειριστή έργου της δημιουργίας του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, σε συνδυασμό με τη συγκινητική ενθάρρυνση που εισπράττει καθημερινά από τους ίδιους τους πολίτες, θεωρεί ότι ενδυναμώνουν την υποψηφιότητα του για την προεδρία του νέου Οργανισμού.
Η προσοχή στραμμένη στις προκλήσεις
Η προσοχή του κ. Τσουλόφτα είναι, μεταξύ άλλων, στραμμένη και στις δύο, κατά την άποψη του, βασικές προκλήσεις που αφορούν τον νέο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λεμεσού.
Η μία πρόκληση αφορά την ύδρευση και η άλλη σχετίζεται με τον τομέα της αδειδότησης, της έκδοσης, δηλαδή, αδειών οικοδομής και πολεοδομικών αδειών.
Σε σχέση με τον τομέα της ύδρευσης, ο κ. Τσουλόφτας εξήγησε ότι άμεσα (από την 1η Ιουλίου του 2024) θα περιέλθει στην αρμοδιότητα του ΕΟΑ Λεμεσού, μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, η οποία εκτείνεται από τον Άγιο Τύχωνα στα ανατολικά και σε ολόκληρη τη χερσόνησο του Ακρωτηρίου.
Ως εκ τούτου, ο ΕΟΑ Λεμεσού θα αναλάβει την ευθύνη υδροδότησης σε αυτήν την περιοχή, με τις διαδικασίες για το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
«Είμαστε σε στενή και συνεχή επαφή με τις υφιστάμενες υδροδοτούσες αρχές, έτσι ώστε η μεταφορά της αρμοδιότητας να γίνει χωρίς οποιοδήποτε κενό στην παροχή αυτής της βασικής υπηρεσίες προς το κοινό, που είναι το πόσιμο νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουλόφτας.
Όσον αφορά τον τομέα της αδειδότησης, ο κ. Τσουλόφτας ανέφερε ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαδικασίες για εξεύρεση κτηριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τη Διεύθυνση της Αδειοδότησης του ΕΟΑ Λεμεσού.
Την ίδια ώρα, υπάρχει στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με στόχο την επέκταση των δυνατοτήτων του διαδικτυακού συστήματος υποβολής αιτήσεων, γνωστό και ως «Ιππόδαμος», με τρόπο που να μπορεί να δέχεται όλες τις κατηγορίες αιτήσεων.
«Στόχος είναι από την 1η Ιουλίου του 2024 οι αιτήσεις για άδειες οικοδομής και πολεοδομίας να γίνονται μόνο διαδικτυακά, κάτι που θα δημιουργήσει συνθήκες διαφάνειας, οι οποίες θα καταπολεμήσουν, μεταξύ άλλων, και τις όποιες καθυστερήσεις. Η βασική μας προτεραιότητα αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, κάτι που κατ’ επέκταση θα επιτύχει την επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας και της παραγωγής εθνικού πλούτου, ιδιαίτερα στη Λεμεσό που ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης και επαρχίας», εξήγησε ο κ. Τσουλόφτας.
Σε γενικές γραμμές, κατά τα λεγόμενα του κ. Τσουλόφτα, φαίνεται ότι υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε συντονισμένα και συλλογικά να οργανωθεί σωστά η μεγάλη επιχείρηση της μετάβασης των αρμοδιοτήτων από τις υφιστάμενες αδειοδοτούσες αρχές στον νέο ΕΟΑ Λεμεσού.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι την διαδικασία συγχώνευσης του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και τη μετεξέλιξη τους στον ΕΟΑ Λεμεσού, διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι δύο Οργανισμοί βρίσκονται σε γειτονικά οικόπεδα. Σημαντικό ρόλο στην όλη μετάβαση διαδραματίζουν και οι συχνές συναντήσεις που έχουν οι ομάδες εργασίες και οι διευθυντικές ομάδες των δύο οργανισμών, με στόχο τη λειτουργία του νέου Οργανισμού χωρίς αρχικά προβλήματα.
Σε ρυθμό μετάβασης
Οι προσπάθειες, οι ενέργειες και οι επαφές που γίνονται για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα της μεταρρύθμισης είναι πολλές και συχνές.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η έγκριση του οργανογράμματος του νέου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μόλις ληφθεί η έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο, άμεσα θα προχωρήσει και η τοποθέτηση του προσωπικού στη νέα οργανωτική δομή του ΕΟΑ Λεμεσού.
Ένας προβληματισμός που υπάρχει όσον αφορά τον ρυθμό που κινούνται τα πράγματα με στόχο την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, σχετίζεται με την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν το κεντρικό κράτος.
Επίσης, ένα άλλο σημαντικό θέμα που έθιξε ο κ. Τσουλόφτας, αφορά την ανάγκη που υπάρχει για τροποποίηση της νομοθεσίας, αφού όπως μας εξήγησε, πολλές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν πριν την 1η Ιουλίου του 2024 προϋποθέτουν ορισμένες αλλαγές στον νόμο.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες αφορούν θέματα δημιουργίας λογαριασμών στα διάφορα Τραπεζικά Ιδρύματα, η Εγγραφή στο Φ.Π.Α, η Εγγραφή στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και πολλά άλλα πρακτικά ζητήματα. Για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Τσουλόφτα έχουν γίνει και σχετικές εισηγήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντικότητα της σωστής ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο κρατικών όσο και επαγγελματικών φορέων του ιδιωτικού τομέα, που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης γης, αφού για να μπορέσουν να επηρεάσουν θετικά την όλη προσπάθεια της μεταρρύθμισης, πρέπει και να γνωρίζουν εις βάθος τις αλλαγές που θα επιφέρει.