Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης
Σύμφωνα με μία κινέζικη παροιμία «ο ουρανός μας έχει δώσει δύο αυτιά για ν’ ακούμε κι ένα στόμα για να μιλάμε». Συνεπώς, όπως πιστεύουν οι Κινέζοι, θα έπρεπε να ακούμε δύο φορές περισσότερο από όσο τελικά μιλάμε. Στη μικρή Κύπρο όμως, τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορα σχόλια και κριτικές ενάντια σε ανθρώπους που έχουν μια διαφορετική και πιο αισιόδοξη προσέγγιση όσον αφορά την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Έτσι σε εμάς γίνεται ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβουλεύει η κινέζικη παροιμία, αφού αντί να ακούμε προσεκτικά, να σεβόμαστε την άλλη ή αντίθετη άποψη, προσπαθούμε να επιβάλουμε τη δική μας θέση, πολλές φορές φωνασκώντας, λαϊκίζοντας ή ακόμα απειλώντας και εκφοβίζοντας!
Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας στηρίζει την άποψή του, ακόμα και ο τόνος της φωνής ή ο τονισμός των λέξεων υποδηλώνουν ή προδίδουν τη θετική ή αρνητική του προδιάθεση. Όλα αυτά ενισχύονται ταυτόχρονα και από τη γλώσσα του σώματος, η οποία και υποδεικνύει αν ο συνομιλητής μας είναι ήπιος, ήρεμος, νευρικός, αυταρχικός και έτοιμος είτε να καταρρεύσει, είτε να επιτεθεί.
Η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων στη σύγχρονη εποχή είναι στοιχεία στενά συνυφασμένα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις γρήγορες ειδήσεις. Τα μέσα αυτά έχουν εισβάλει για καλά στη ζωή μας, προσφέροντας «ψυχαγωγία» σε κάποιους αλλά και «πεδίον δόξης λαμπρόν» σε άλλους που επιθυμούν να εκφράσουν μισαλλοδοξία, ρητορική μίσους και ρατσισμό στις δημόσιες συζητήσεις-αναρτήσεις τους.
Δυστυχώς, οι αρνητικές ειδήσεις είναι αυτές που κυριαρχούν κυρίως στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, βασιζόμενες στην ανάγκη των χρηστών να μάθουν πρώτοι την «είδηση», χωρίς έτσι να γίνεται σωστή, αντικειμενική και διερευνητική δημοσιογραφία. Ωστόσο αυτές οι «αρνητικές» και «ψευδείς» ειδήσεις μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά σε κάθε πολίτη αλλά κυρίως στους αιρετούς αξιωματούχους, αφού η ταχύτητα διάδοσης και κοινοποίησης της είδησης ξεπερνά πολλές φορές και την ταχύτητα του φωτός.
Στον 21ο αιώνα οι τεκμηριωμένες, σοβαρές και βάσιμες απόψεις κατέληξαν να μην έχουν θέση ούτε στα πάνελς, ούτε στα πρωτοσέλιδα του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου. Φτάνουμε έτσι στο σημείο οι «φωνακλάδες» να ακούγονται πιο πολύ, όχι υποχρεωτικά λόγω του τόνου της φωνής, αλλά λόγω του περιεχομένου της ομιλίας τους που εμπλουτίζεται αρκετές φορές με γερή δόση μίσους και εμπάθειας προς τις διαφορετικές πολιτικές και ηθικές.
Ο άνθρωπος όμως, όσο είναι ζωντανός, θα πρέπει να ελπίζει ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες στην Κύπρο, αφού το Κυπριακό διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο και εύλογα κάποιοι αγωνιούν και αγχώνονται. Οι απόψεις όλων, όπως συχνά λέγεται, θα πρέπει να είναι σεβαστές, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα. Η δημοκρατία όμως, δεν δίνει τον λόγο μόνο στους εκφραστές της αρνητικής άποψης και του μίσους, αλλά και σε αυτούς που εκφράζουν ελπίδα, αισιοδοξία και αγάπη. Επιπρόσθετα κάθε δημοκρατικός πολίτης θα πρέπει να μάθει, ο κάθε ένας από τη δική του θέση και αξίωμα, ότι η μειοψηφία θα πρέπει να σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας, γιατί έτσι λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Όταν λοιπόν ο Νικολό Μακιαβέλι έγραφε στον «Ηγεμόνα» του ότι «οι άνθρωποι βλάφτουν (τον άλλο) είτε από φόβο, είτε από μίσος» και επίσης ότι «οι άνθρωποι πάντα καταντούν κακοί, όταν η ανάγκη δεν τους υποχρεώνει να είναι καλοί» δε θα μπορούσε να νοηθεί πόσο επίκαιρος θα γινόταν, εξαιτίας των συζητήσεων που γίνονται για το πολιτικό μας πρόβλημα.
Ο τόπος μας διέρχεται δύσκολες εποχές και αυτή τη στιγμή επιβάλλεται ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση, η αλληλεγγύη και η αγάπη μεταξύ μας. Η αγάπη θα πρέπει να γίνει η καθημερινή μας «καλημέρα», όπως συμβουλεύει ο συγγραφέας Παύλος Θ. Κάγιος και συνεχίζει, γράφοντας ότι «στην κακία του κόσμου οπλίσου με το μυαλό και την αγάπη σου».
Η αγάπη και ο σεβασμός δεν είναι λοιπόν μόνο λόγια αλλά πράξεις. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και ας προσπαθήσουμε, όπως λέει και η κινέζικη παροιμία, με μια μικρή παράφραση «να ακούμε περισσότερο, να μιλούμε λιγότερο και να πράττουμε το μέγιστο».
Ο Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι Δήμαρχος Δερύνειας