fbpx
Friday, March 5, 2021
18 °c
Nicosia
13 ° Fri
15 ° Sat
14 ° Sun
15 ° Mon
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result

Υπάρχουν τρόποι για ανάπτυξη στα ορεινά – Γράφει ο Λουκάς Ελευθερίου, Δημοτικός Σύμβουλος Λακατάμιας

by Aftodioikisi
January 19, 2021
Reading Time: 1min read
A A
Share on FacebookShare on Twitter

Επισκέπτομαι από τα παιδικά μου χρονιά μέχρι και σήμερα τις ορεινές κοινότητες καταγωγής μου (Κυπερούντα και Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς). Mε την κάθε μου επίσκεψη τα τελευταία χρονιά, θλίβομαι όλο και περισσότερο αφού βλέπω ότι η ζωή εκεί σβήνει και αφανίζεται. Αυτό το ωραίο, γραφικό παραμύθι γεμάτο ζωή που έχω στο μυαλό από παιδί, τείνει να μετατραπεί σε μια ανάμνηση. Αυτό φαίνεται να είναι και ένα από τα προβλήματα με τα ορεινά μας χωριά σήμερα.

Αυτό που έχει ανάγκη η περιοχή ευρύτερα είναι το ‘ρεύμα’ που θα ξαναδώσει ζωή και πνοή, που θα φορτίσει με ενέργεια το κάθε χωριό . Αυτή λοιπόν η φόρτιση δεν έρχεται ούτε με τα λογία ούτε με τις υποσχέσεις.

Δυστυχώς, δεν μπορεί να δοθεί ούτε με την αγάπη και τη νοσταλγία των χιλιάδων αποδήμων που εγκατέλειψαν τους τόπους τους για ένα καλύτερο αύριο. Ορθά το κράτος τα τελευταία χρονιά προβληματίζεται και δείχνει να θέλει να βρει τρόπους αναζωογόνησης αυτών των περιοχών. Η δημιουργία του θεσμού του Επίτροπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών έφερε μια ηλιαχτίδα αισιοδοξίας. Ο Επίτροπος όμως, δεν έχει το μαγικό ραβδί που θα αυξήσει τους κάτοικους σε κανένα χωριό.

Ακόμα και αν γίνουν πραγματικότητα οι δρόμοι που υπόσχεται η κάθε κυβέρνηση τα τελευταία χρονιά, δεν λύνεται το πρόβλημα. Οι απόδημοι έχουν ήδη φτιάξει την ζωή τους στις πόλεις, έχουν παιδιά και εγγόνια που μένουν στην πόλη. Θεωρώ ότι τα κίνητρα αναζωογόνησής πρέπει να αλλάξουν πορεία κατεύθυνσης από την πολιτεία . Δεν είναι τα έργα ούτε τα μουσεία που θα δώσουν την λύση, παρόλο που είναι κομμάτι στο παζλ της αναζωογόνησης. Η γη που θέλουμε να δώσουμε ζωή σήμερα, την κατέχουν χιλιάδες απόδημοι οι οποίοι ζουν στην πόλη. Αυτή η γη, κατά πλειοψηφία είναι είτε γεωργικής ζώνης χωρίς πορεία ανάπτυξης είτε οικιστικής ζώνης χωρίς δικαίωμα διάβασης. Έτσι αποκλείεται η ανάπτυξη και στις 2 περιπτώσεις.

Θα μπορούσε το κράτος να προχωρήσει στη δημιουργία μεγάλων και ανεκμετάλλευτων εκτάσεων σε παραθεριστικές/τουριστικές ζώνες ανάπτυξης. Αυτό θα αποτελέσει την αφορμή για να υπάρξει ξανά ζωντάνια μέσα από την παρουσία περισσοτέρων κατοίκων, έστω τα σαββατοκύριακα. Τα σαββατοκύριακα δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Είναι 104 από τις 365 μέρες του χρόνου. Ευκαιρία να γίνει αναζωογόνηση για το 1/3 του χρόνου ίσως και περισσότερο, αν υπολογίσει κανείς ότι οι απόδημοι θα επιθυμούν να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, με την οικογένειες τους στο χωριό. Παράλληλα θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα από το κράτος για χαμηλότοκα δάνεια, με υποθετικό σενάριο, π.χ. στο 1% για ανέγερση εξοχικής κατοικίας σε υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων. Επίσης, η μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 5%, νοουμένου ότι αποδεικνύεται η σχέση ανάπτυξης από απόδημο και όχι από ξένο στο εκάστοτε χωριό ή η γενική παραχώρηση ενός εφάπαξ ποσού.

Ας αναλογιστούμε τι θα γίνει εάν δοθούν κίνητρα στους απόδημους για να ανεγείρουν εξοχική κατοικία σε ορεινό χωριό. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας για διάφορα επαγγέλματα, όπως για αρχιτέκτονες, οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, επιπλοποιούς, και κατ’ επέκταση όσα επαγγέλματα αφορούν την αλυσίδα μιας οικοδομής. Παράλληλα το κράτος θα επωφελείται της είσπραξης ΦΠΑ από όλους τους πιο πάνω, αλλά και από την αγορά επίπλων, οικιακών συσκευών, κτλ. Επιπλέον, οι κοινότητες θα ανασάνουν οικονομικά αφού θα εισπράττουν τις φορολογίες από τα νέα σπίτια, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας λόγω των εργοταξίων, και ταυτόχρονα με την αυξημένη κινητικότητα στα χωριά να δημιουργηθούν νέοι χώροι σίτισης και ψυχαγωγίας, προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Μόλις σας παρέθεσα τη δική μου ταπεινή άποψη για το εν λόγω θέμα. Πιστεύω ότι δύσκολα κάποιος που έχει τη δουλειά του στην πόλη να μετακομίσει μόνιμα στο χωριό, ακόμα και με το επίδομα που δίνεται σήμερα που ανέρχεται στις €30000. Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί της στεγαστικής πολιτικής που εξέδωσε η κυβέρνηση καλοπροαίρετα από τον Μάιο του 2018. Αυτά λοιπόν αλλά και άλλα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να μην σβήσει το παιδικό μας όνειρο για λίγη έστω ζωή στο χωριό.

ShareTweetSend

Opinion

Έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Η Ευρώπη ως «πράσινος πνεύμονας» της οικονομίας μας στη μετα-Covid εποχή – Γράφει η Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον λόγο – Γράφει ο Βαλεντίνος Φακοντής

«Ο ποδηλάτης του Θεού. Γέρων Χατζηφλουρέντζος»

Η δαιμονοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας – Της Μαρίας Παπαλαζάρου Φράγκου

Άννα Θεολόγου: “Σήμερα θα μιλήσω για μένα… Θέλω να συστηθώ ξανά…”

online

«Ζωντάνεψε» η έγχρωμη φωτογραφία του Γρηγόρη Αυξεντίου

Υπέρ χαλαρώσεων η πλειοψηφία των Γερμανών

Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί

Βουτιά 8,2% κατέγραψε η γαλλική οικονομία το 2020

Ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021» σε Μεσόγειο και Αιγαίο

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής απέκτησε το tablet που τόσο πολύ ήθελε ο μικρός Παναγιώτης | Συγκλονιστικό βίντεο

στρόβολος

Highlights

Covid-19: Πιστοποίηση σε τρία ακόμα υποστατικά του Δήμου Στροβόλου

Προχωρούν τα σχέδια για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Εκκλησιών στην Αθηένου

Βουλευτικές: Μέχρι 2 Απριλίου οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους

«Ζωντάνεψε» η έγχρωμη φωτογραφία του Γρηγόρη Αυξεντίου

Ακόμη ένα νέο πάρκο στη Λευκωσία – | Εικόνες |

Αρχίζει την Κυριακή στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας η Τοπική Αγορά Παραγωγών Λάρνακας

Trending

δενδρύλλια
Κυπρος

Χιλιάδες δωρεάν δενδρύλλια από το Τμήμα Δασών σε οικογένειες – Το Σάββατο, 13 Μαρτίου

by Aftodioikisi
March 5, 2021

Το Τμήμα Δασών προφέρει δωρεάν δενδρύλλια για να φυτέψετε στον κήπο σας. Χιλιάδες δωρεάν δενδρύλλια θα παραχωρήσει...

σχολεία

11 θετικά από 10,147 rapid test σε σχολεία

March 5, 2021
Κάστρο Αγίου Ιλαρίωνα

Ο Δήμος Κερύνειας καλεί την Κυβέρνηση να προστατεύσει το Κάστρο Αγίου Ιλαρίωνα

March 5, 2021
Δημοτικό Μέγαρο

Covid-19: Πιστοποίηση σε τρία ακόμα υποστατικά του Δήμου Στροβόλου

March 5, 2021
Αθηένου

Προχωρούν τα σχέδια για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Εκκλησιών στην Αθηένου

March 5, 2021

Instagram

    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.

Recent News

  • Χιλιάδες δωρεάν δενδρύλλια από το Τμήμα Δασών σε οικογένειες – Το Σάββατο, 13 Μαρτίου
  • 11 θετικά από 10,147 rapid test σε σχολεία
  • Ο Δήμος Κερύνειας καλεί την Κυβέρνηση να προστατεύσει το Κάστρο Αγίου Ιλαρίωνα
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Nicosia, Cyprus
Friday, March 5, 2021
Sunny
18 ° c
57%
5.59mh
-%
21 c 5 c
Fri
22 c 7 c
Sat
22 c 6 c
Sun
22 c 7 c
Mon
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.