Υπάρχει μια ραγδαία αύξηση στους εικονικούς γάμους τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφερε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Νουρής είπε ότι το 2018 και 2019 τελέστηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία 3.600 περίπου γάμοι, οι οποίοι προωθήθηκαν στην Αστυνομία για έρευνα «καθώς θεωρήθηκε ότι ενέχουν εικονικότητα». Εξ αυτών, οι 1.600 περίπου γάμοι έγιναν σε ένα μόνο δημαρχείο συνέχισε ο κ. Νουρής, λέγοντας πως «αυτό νομίζω μιλά από μόνο του».
Ο κ. Νουρής παρέστη το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών, όπου έγινε η κατ’ άρθρον συζήτηση για το πακέτο νομοσχεδίων, που αφορά τους Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Περί Γάμου και Περί Πολιτικής Συμβίωσης Τροποιητικούς Νόμους του 2020.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των εικονικών γάμων, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχουν επιστραφεί οι σχετικοί φάκελοι στην Υπηρεσία Μετανάστευσης, αλλά λόγω της αδυναμίας που υπάρχει στις συγκεκριμένες νομοθεσίες, του τεράστιου όγκου, αλλά και των προθεσμιών που τίθενται από τις ίδιες τις νομοθεσίες, δεν κατέστη δυνατό να κηρυχθούν εικονικοί οι γάμοι και να ακυρωθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, από έρευνα που έχει διεξαχθεί «ουσιαστικά και πραγματικά δεν μπορούμε να ακυρώσουμε αυτούς τους γάμους» καθώς ένας εκ των δύο συμβίων απουσιάζει στο εξωτερικό επί μονίμου βάσεως.
Αυτό, εξήγησε, σημαίνει ότι τελέστηκε ο εικονικός γάμος και αναχώρησε ευθύς αμέσως ο ένας εκ των δύο συμβίων, που απλώς συναίνεσε στην εικονικότητα ενός τέτοιου γάμου. «Επειδή ακριβώς απουσιάζει ο δεύτερος, δεν μπορούν να διεξαχθούν οι απαραίτητες, όπως ο νόμος ορίζει σήμερα, συνεντεύξεις, για να κηρυχθεί ο γάμος άκυρος» πρόσθεσε.
Είπε ωστόσο ότι ο ένας εκ των δύο που παραμένει στη Δημοκρατία προφανώς έχει αποκτήσει τα δικαιώματα που του δίνει αυτός ο γάμος «και είναι αυτά τα προβλήματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένα δημαρχεία, στα οποία παρατηρείται το φαινόμενο της τέλεσης πολλών πολιτικών γάμων, ο κ. Νουρής είπε «ναι, υπάρχουν», δεν έδωσε όμως άλλα στοιχεία, καθώς όπως είπε, είναι σε εξέλιξη έρευνα εκ μέρους ης Αστυνομίας και του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Δεν μπορεί να παρατηρούμε κάποια τέτοια γεγονότα, τα οποία θεωρώ ότι είναι και επιζήμια για την πατρίδα μας και να αφήνονται στο απυρόβλητο εκείνοι οι οποίοι συντελούν ένα τέτοιο αδίκημα» είπε ο Υπουργός, λέγοντας παράλληλα πως «έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να λύσουμε».
Είπε ακόμη ότι αυτό που ενδιαφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το αποτέλεσμα, λέγοντας πως πρέπει να έχουμε εκείνα τα νομικά εργαλεία στα χέρια μας για να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα. Για αυτό κινηθήκαμε τάχιστα και φέραμε αυτά τα νομοσχέδια, είπε ο κ. Νουρής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «τα συγκεκριμένα νομοσχέδια σύντομα θα είναι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο Υπουργός εξέφρασε τέλος ικανοποίηση για την ταχύτητα με την οποία η Επιτροπή Νομικών εξέτασε το θέμα, λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση για δύο από τα τρία νομοσχέδια που η Κυβέρνηση κατέθεσε.
Είναι ένα από τα σημαντικά πακέτα νομοσχεδίων, τα οποία η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως να ανακόψουμε τις προσπάθειες κάποιων να εκμεταλλευτούν αυτά τα κενά της νομοθεσίας και πραγματοποιώντας εικονικούς γάμους να αποκτήσουν δικαίωμα παραμονής στη Δημοκρατία, είπε.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις επόμενες εβδομάδες, όταν θα αρχίσει η συζήτηση και του δεύτερου πακέτου νομοσχεδίων που αφορά τα θέματα της επίσπευσης των διαδικασιών στις αιτήσεις ασύλου, τα νομοθετήματα θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ενδεχόμενη ψήφιση όλων αυτών των νομοθετημάτων θα μας δώσει ισχυρό όπλο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και να εφαρμόσουμε την μεταναστευτική πολιτική που σκοπό και στόχο έχει να περιορίσει αυτό το τεράστιο ρεύμα προς την χώρα, που κυρίως προέρχεται από την Τουρκία, κατέληξε.
Ο Υπουργός ρωτήθηκε και για τα προβλήματα γκετοποίησης στη Χλώρακα, με τον κ. Νουρή να λέει ότι το φαινόμενο «έχει επέλθει με την εισροή μεταναστών συγκεκριμένης εθνικότητας τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο χωριό». Το Υπουργείο Εσωτερικών προ διμήνου έδωσε σαφή οδηγία και δεν επιτρέπεται να υπάρξει μετακίνηση Σύρου μετανάστη στη Χλώρακα, για να περιοριστεί ο αριθμός, ενώ γίνεται συνεννόηση με συναρμόδια Υπουργεία για να μελετηθεί το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης κάποιων ανθρώπων σε άλλες περιοχές, είπε.
Ανέφερε ότι σε σύνολο 3.900 κατοίκων του χωριού, σήμερα οι Σύροι μετανάστες στη Χλώρακα είναι περισσότεροι από 1.300. «Αυτό ξεκάθαρα υποδηλώνει ότι έχει συντελεστεί μια δημογραφική αλλαγή, την οποία βεβαίως πρέπει να αποκαταστήσουμε» είπε.
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι από την Τρίτη υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία στη Χλώρακα για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στο χωριό. «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το βλέπουμε να συμβαίνει συνεχώς, ούτε θέλουμε να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος» είπε ο κ. Νουρής.
Δεν είμαστε εναντίον της κοινωνικοποίησης και της αφομοίωσης κάποιων ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό, φτάνει οι αριθμοί να το επιτρέπουν, είπε, για να προσθέσει ότι οι αριθμοί, ιδιαίτερα στη Χλώρακα, δυστυχώς δεν το επιτρέπουν.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το μεταναστευτικό και τους 17 που κρατούνται προς απέλαση στη Μενόγεια, ο κ. Νουρής είπε «το γιατί βρίσκονται κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι, για τους οποίους υπάρχουν οι πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» όπως η Interpol και η Europol «είναι πολύ απλά γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχει απαγόρευση πτήσεων, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία». Ανέφερε ότι τα 17 άτομα προς απέλαση προέρχονται από διαφορετικές χώρες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικού επαναπατρισμού.
«Η Δημοκρατία διαθέτει και φυλακές και κρατητήρια για να κρατά σε αυτούς τους χώρους τους ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν συγκεκριμένες υπόνοιες ότι ενέχονται σε εγκληματικές οργανώσεις» είπε ο ΥΠΕΣ.
Σε ό, τι αφορά το ερώτημα που έθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αν αληθεύει ότι υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου για έναν από τους 17 να αφεθεί ελεύθερος, ο κ. Νουρής απάντησε ότι δεν είναι ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα και παρέπεμψε στην Αστυνομία
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η συζήτηση για τα νομοσχέδια που αφορούν τους εικονικούς γάμους έχει προχωρήσει σε ουσιαστικό βαθμό. «Έχουν δοθεί κάποια στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο, εξετάσαμε το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων σε κατ’ άρθρον συζήτηση, έχουν τεθεί ερωτήματα, έχουν προστεθεί προβληματισμοί και εισηγήσεις, είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο» είπε ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία σε επίπεδο Επιτροπής θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ακολουθήσει η πολιτική τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι οι εικονικοί γάμοι έχουν καταστεί μάστιγα τα τελευταία χρόνια για την κυπριακή κοινωνία. «Το Δημοκρατικό Κόμμα ακριβώς αντιλαμβανόμενο αυτό το πολύ άσχημο φαινόμενο εδώ και χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούσε την Κυβέρνηση ότι έπρεπε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτό το έγκλημα, στην ουσία, το οποίο συντελείται εις βάρος του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτείας» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου πέρυσι με την οποία επιχειρούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Ευτυχώς έστω και τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εικονικών γάμων, διορθώνοντας κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία» είπε. Θα έπρεπε πολύ νωρίτερα και πολύ πιο έγκαιρα να είχαν ληφθεί μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, κατέληξε.
ΚΥΠΕ