Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια «προοδευτική και κοινωνική μεταρρύθμιση» ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι που θα εξυπηρετηθούν είναι οι ίδιοι οι δημότες.
Μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για τη μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη Λευκωσία, ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι σήμερα «δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο, υπό την έννοια του τι προβλέπει η χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΕΕ».
Συνέχισε, λέγοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βασίζεται σε ένα αναχρονιστικό και απαρχαιωμένο σύστημα, που θέλει τον τοπικό άρχοντα μεσάζοντα της τοπικής κοινωνίας στο κεντρικό κράτος. «Δεν είναι αυτή η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις αναπτυγμένες χώρες» πρόσθεσε.
Ανέφερε εξάλλου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ετεροδιοίκηση, διότι αυτός που πραγματικά διοικεί είναι το κεντρικό κράτος, κάτι που χαρακτήρισε «συντηρητικό και όχι προοδευτικό».
Ο κ. Πετρίδης είπε εξάλλου ότι Υπουργείο Εσωτερικών και ΠΕΟ επί της ουσίας «δεν διαφωνούμε καθόλου» πέραν κάποιων διαδικαστικών θεμάτων, τα οποία όπως είπε μπορούμε να τα συζητήσουμε.
Η ΠΕΟ, συνέχισε, δεν είναι απλά μια συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά έχει λόγο, άποψη και είναι μελετημένη όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. «Εάν υπάρχει πολιτική βούληση σίγουρα θα πρέπει να προχωρήσουμε» είπε, ενώ ανέφερε ότι «είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία».
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση δεν έχει σχέση με λιτότητα, αντιθέτως θα φέρει πολύ περισσότερα έσοδα στους δήμους και στις τοπικές αρχές μέσω των εξοικονομήσεων που θα προκύψουν από τις συνενώσεις.
Παράλληλα, είπε ότι θα υπάρχουν και εγγυημένα έσοδα, είτε μέσω νομοθετικά ρυθμισμένου ποσοστού επί του κρατικού προϋπολογισμού, είτε μέσω ιδίων εσόδων που ενδεχομένως θα προέρχονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
Είπε ακόμη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συρρικνώνεται όταν αφαιρείς από αυτήν αρμοδιότητες και πεδίο δράσης για να συμπληρώσει ότι «εμείς προσθέτουμε πολύ σημαντικές αρμοδιότητες» και πόρους.
Όσον αφορά το υφιστάμενο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πετρίδης ανέφερε στους συμμετέχοντες ότι «είμαστε στη διάθεσή σας για να δούμε πως με κάποια συμφωνία μπορούμε να προχωρήσουμε για να διασφαλίσουμε το προσωπικό».
Είπε επίσης ότι το προσωπικό αυτό, που σήμερα ανέρχεται σε 3.000 άτομα «θα διασφαλιστεί πολύ καλύτερα όταν είναι σε βιώσιμες δομές με οργανογράμματα, με απόλυτη νομική κατοχύρωση».
Ανέφερε ακόμη ότι είναι απόλυτη δέσμευση του Υπουργείου ότι τα χρήματα που εξοικονομηθούν δεν θα πάνε πίσω στο κράτος, αλλά θα μείνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες, έργα και για να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών.
«Οι Δήμοι δεν θα είναι οι Δήμοι που ξέρουμε σήμερα, άρα κακώς η συζήτηση επικεντρώνεται στον αριθμό των Δήμων» είπε ο Υπουργός. Συνέχισε, λέγοντας ότι «θέλουμε να κάνουμε κάτι νέο, θέλουμε να κάνουμε νέες δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» με πολύ περισσότερες αρμοδιότητες.
Όλα αυτά για να γίνουν, πρόσθεσε, χρειάζεται να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα, καθώς δεν μπορούν Δήμοι με 2-3 χιλιάδες άτομα να παρέχουν όλες αυτές τις υπηρεσίες και να έχουν οικονομική ανεξαρτησία. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν τέτοιες αρμοδιότητες σε πολύ περιορισμένες πληθυσμιακά αρχές, παρατήρησε ο Υπουργός.
Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη ότι το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου έχει δοθεί στην Ένωση Δήμων και βρίσκεται στη διάθεση όλων των κομμάτων. «Μέχρι τις 15 του μηνός θα δοθούν οι προκαταρκτικές εισηγήσεις της Ένωσης Δήμων. Θα τις λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη για δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε.
Όσον αφορά την τροποποίηση του Περί Κοινοτήτων Νόμου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέραν των 100 κοινοτήτων που δεν έχουν ούτε ένα άτομο προσωπικό» και δεν μπορούν να είναι διοικητικά αυτοτελείς για την παροχή υπηρεσιών, λόγω μεγέθους και κόστους.
Πρόσθεσε ότι μέσω της συμπλεγματοποίησης, οι κοινότητες θα έχουν νομική υπόσταση και θα μπορούν να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, αντί να προσφεύγουν στην αγορά υπηρεσιών.
Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν πέντε Επαρχιακά Συμβούλια, μέσω εκλελεγμένων αντιπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση του νερού, του αποχετευτικού και των στερεών αποβλήτων.
Την ημερίδα χαιρέτισε και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος ανέφερε ότι «η ΠΕΟ ποτέ δεν ήταν εμπόδιο σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν προοδευτικό κοινωνικό περιεχόμενο και προωθούν το κοινό καλό. «Τέτοιες μεταρρυθμίσεις, όσες έχουν γίνει και όσες θα γίνουν, αποτελούν για εμάς διεκδικητικούς στόχους» πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι ως ΠΕΟ «θα στηρίξουμε κάθε τί προοδευτικό, αλλά δεν θα διστάσουμε να αντιπαραταχθούμε σε κάθε τί αντιδραστικό που οδηγεί σε συρρίκνωση τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποσκάπτει με οποιονδήποτε τρόπο το χαρακτήρα της».
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΕΟ, είναι ποιους εξυπηρετούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών και νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ξεκινούν από εντελώς διαφορετικό σημείο αφετηρίας.
«Έχουμε κάθε λόγο να ενδιαφερόμαστε, αλλά και να ανησυχούμε ταυτόχρονα, για το περιεχόμενο και την στόχευση της σκοπούμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» συνέχισε.
Είπε τέλος ότι «τα δείγματα γραφής αυτής της Κυβέρνησης σε θέματα μεταρρυθμίσεων δεν είναι για εμάς καθόλου ενθαρρυντικά» όμως αυτό δεν οδηγεί την ΠΕΟ στην στείρα άρνηση ή στην αποφυγή του διαλόγου.
Ακολούθως ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ανέγνωσε την θέση της οργάνωσης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι μια ολοκληρωμένη πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει την τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, την τροποποίηση του περί Κοινοτήτων Νόμου και την ψήφιση της νομοθεσίας για τη δημιουργία Επαρχιακών Οργανισμών Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Στερεών Αποβλήτων.
Όσον αφορά τη συμπλεγματοποίηση είπε ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά με συνενώσεις Δήμων και τη σύσταση συμπλεγμάτων υπηρεσιών Κοινοτήτων, καθώς αυτό θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και εκτρώματα.
Εισηγήθηκε εξάλλου να δοθεί μια μεταβατική περίοδος για τη σύσταση και λειτουργία συμπλεγμάτων και να καθοριστούν κριτήρια ως προϋπόθεση για τη σύσταση Δήμων. Έξι μήνες πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου ή πριν τις επόμενες εκλογές να γίνουν δημοψηφίσματα για τη σύσταση Δήμων, συμπλήρωσε.
Ο κ. Νεοφύτου έδωσε παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας, μέσω του καθορισμού ποσοστού επί του προϋπολογισμού του κράτους, αλλά και στην διοικητική αυτοτέλεια. Ακόμη είπε ότι όλοι οι οργανισμοί θα πρέπει να έχουν τη δική τους δομή, οργανόγραμμα και προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς όρους εργασίας.
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου ανέφερε από την πλευρά της ότι υπάρχει σύγκλιση στην ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κύριο στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους πολίτες.
Ταυτόχρονα, είπε, υπάρχει και μια διαφορετική φιλοσοφία στο τι απαιτείται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων Κύπρου και της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, κάνοντας αναφορά στους βασικούς πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να βασίζεται η μεταρρύθμιση.
Παρόντες στην ημερίδα ήταν επίσης εκπρόσωποι κομμάτων, συντεχνιών, Δήμαρχοι και κοινοτάρχες. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κομμάτων, καθώς και παρεμβάσεις προσκεκλημένων.
ΚΥΠΕ