Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, στις 15 Μαρτίου 2017, σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, για συζήτηση του θέματος τερματισμού χρήσης και μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου από τον κόλπο της Λάρνακας στην ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:
«Ως γνωστόν, εκδόθηκε νέο διάταγμα για το θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοειδών και του υγραερίου από τη Λάρνακα. Τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας ελέγχουν και παρακολουθούν κατά πόσο οι εταιρείες ανταποκρίνονται, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η μετακίνησή τους μέσα στα [χρονικά] πλαίσια του διατάγματος. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχει Επιτροπή παρακολούθησης από πλευράς των δύο Υπουργείων. Είπαμε στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα σε αυτήν την Επιτροπή Ελέγχου και Παρακολούθησης και μέσα στα πλαίσια ενός οδικού χάρτη που θα ετοιμαστεί για τη μετακίνηση των εταιρειών πετρελαιοειδών, να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Δήμου Λάρνακας, έτσι ώστε να γνωρίζουν πλέον εκ των έσω, και τις δυσκολίες, αλλά και το κατά πόσο η Κυβέρνηση πιέζει γι’ αυτό το θέμα και κατά πόσο, επίσης, οι εταιρείες ανταποκρίνονται. Αυτό είναι που συμφωνήσαμε σήμερα ουσιαστικά με τον Δήμο Λάρνακας».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πού εντοπίζονται αυτές οι δυσκολίες, ο κ. Χάσικος είπε: «Δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να έχουμε ένα μηχανισμό παρακολούθησης, ώστε αυτά τα προβλήματα να επιλύονται και να προχωρούμε μέσα στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, για να καταστεί εφικτή η μετακίνηση».
Ακολούθως, ο κ. Υπουργός κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Δήμος Λάρνακας ζητά αντισταθμιστικά μέτρα, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Είναι οι Λαρνακείς που υφίστανται αυτήν την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο σ’ ένα βαθμό με την ύπαρξη και τη συνέχιση της λειτουργίας εταιρειών πετρελαιοειδών στην πόλη τους. Άρα, έχουν κάποιο δίκαιο. Από την άλλη, οι εταιρείες πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να μετακινηθούν. Πέραν του γεγονότος ότι ήταν αίτημα δεκαετιών εκ μέρους των Λαρνακέων, εκδόθηκε και ένα διάταγμα το οποίο θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετακίνηση. Να αντιληφθούν ότι πρέπει να δουλέψουν συνειδητά, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η μετακίνηση. Οι Λαρνακείς και οι εκπρόσωποί τους θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια πίεση πάνω στις εταιρείες πετρελαιοειδών και δεν είναι απλώς αποφάσεις ή διατάγματα και ότι αν δεν τα καταφέρουν να μετακινηθούν εντός αυτών των χρονοδιαγραμμάτων θα έχουν μιας μορφής τιμωρία. Το αντισταθμιστικό, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι τίποτε άλλο από τιμωρία ή αποζημίωση για το ότι ταλαιπωρούνται. Θέλω να πιστεύω ότι οι εταιρείες θα ανταποκριθούν, αλλά μη θεωρείτε ότι μιλούμε για υπερβολικά ποσά. Στο πλαίσιο του λογικού μπορεί να ζητήσουμε από τις εταιρείες και αυτές να ανταποκριθούν».
Από πλευράς του ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η διαδικασία αποξήλωσης ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ. Παράλληλα, εκφράζουμε και την ανησυχία μας για την πορεία μετακίνησης των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών. Πρέπει, συγκεκριμένα, να δούμε πώς προχωρούμε. Αυτό που συμφωνήσαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών είναι ότι σε μια νέα σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου 2017, στην παρουσία και των εταιρειών και όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών Υπηρεσιών, θα καθορίσουμε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος ήδη υπάρχει αλλά θα τον δούμε ξανά. Θα καθοριστεί, παράλληλα, και μια ομάδα/επιτροπή παρακολούθησης και με τη συμμετοχή του Δήμου Λάρνακας, έτσι ώστε να ελέγχουμε ότι όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για μετακίνηση των εταιρειών εντός του καθορισθέντος χρονοδιαγράμματος γίνονται [στην ώρα τους]».
pio.gov.cy